Ποιο φιλμ του Λάνθιμου μπήκε στη λίστα των 24 καλύτερων ταινιών της δεκαετίας;

ποιο-φιλμ-του-λάνθιμου-μπήκε-στη-λίστα-973948

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος άφησε αναμφίβολα το σημάδι του στα κινηματογραφικά πράγματα της δεκαετίας που σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας, με τις ταινίες του να αποσπούν διθυραμβικές κριτικές, το κοινό να γεμίζει τα σινεμά για να τις παρακολουθήσει και τον ίδιο να κερδίζει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.

Το τελευταίο του φιλμ «Η Ευνοούμενη» προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για 10 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Έλληνα σκηνοθέτη. Τελικά κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα «αγαλματάκια» του θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερα.

Παρόλο που η «Ευνοούμενη» σάρωσε τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, ένα άλλο φιλμ ήταν τελικά εκείνο που κατάφερε να «μπει» στη λίστα του περιοδικού «Wired» με τις «24 απολύτως καλύτερες ταινίες της δεκαετίας». Πρόκειται για τον «Αστακό», με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ και τη Ρέιτσελ Βάις, που έκανε πρεμιέρα το 2015 εντυπωσιάζοντας το κοινό, ενώ κέρδισε και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών της ίδιας χρονιάς.

Η συντάκτρια του Wired, Angela Watercutter, αναφέρει χαρακτηριστικά για την ταινία: «Το σκοτεινό δυστοπικό φιλμ του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου είναι η επιτομή του παράξενου. Εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον, στο οποίο όλα τα single άτομα στέλνονται σε ένα μέρος που ονομάζεται «Το Ξενοδοχείο» για να βρουν σύντροφο (αν δεν τα καταφέρουν σε 45 μέρες, μεταμορφώνονται σε ζώα και ελευθερώνονται στη φύση) και στην πραγματικότητα είναι μια ιστορία για την (πνευματική) σύνδεση. Ή μια ιστορία για τις κατασκευασμένες αξίες που έχουν συσχετιστεί με το ζευγάρωμα. Μπορεί η κεντρική ιδέα του φιλμ να είναι φουτουριστική και αλλόκοτη, αλλά η διερευνητική ματιά του στην ψυχή των σχέσεων -ή στην απουσία της- είναι συγκλονιστικά εμβιθής. Επιπλέον, το τέλος της που θυμίζει το «Πι» είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξεχάσει».

Λόγω της θεματολογίας του περιοδικού, που αφορά κυρίως στην τεχνολογία και τον τρόπο που επηρεάζει την ποπ κουλτούρα, πολλές από τις ταινίες στη λίστα ανήκουν στα είδη του sci-fi, της φαντασίας και των κόμικ. Ανάμεσά τους βρίσκουμε φιλμ όπως το «The Social Network», το «Mad Max: Fury Road», το «Thor: Ragnarok» αλλά και πιο εγκεφαλικά φιλμ, όπως το Birdman του Ινιαρίτου.

Πρωτο θεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook