Ποιο εμβόλιο να κάνω γιατρέ

Διαβατήριο ζωής θα είναι το εμβόλιο κατά του Sars-Cov-2 κυριολεκτικά για ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες και μεταφορικά αλλά ουσιαστικά για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Το εμβόλιο που παρασκευάζουν πυρετωδώς από τις αρχές του έτους, διαγκωνιζόμενες, οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες και πανεπιστημιακά εργαστήρια του κόσμου.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το καλοκαίρι του 2021 για να ταξιδέψεις από χώρα σε χώρα θα πρέπει να επιδεικνύεις διαβατήριο εμβολιασμού. Εκεί οδηγεί η μέχρι τώρα εμπειρία. Και αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα που βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στη βιομηχανία του τουρισμού.

Εκτός από το περίπου 30% των αρνητών της πανδημίας που αλλάζουν βέβαια γνώμη όταν ο ιός χτυπήσει και τη δική τους πόρτα, όλοι οι υπόλοιποι αναμένουν με αγωνία το sms που θα στέλνει για ραντεβού εμβολιασμού το Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ποιο εμβόλιο όμως θα κάνουν οι Έλληνες;
Ποιο είναι το καλύτερο;
Μπορούμε να διαλέξουμε; Θα είναι ασφαλή; Γιατί αυτό και όχι το άλλο;

Τέτοια ερωτήματα αρχίζουν και τίθενται στη δημόσια σφαίρα και ακόμα περισσότερο ιδιωτικά σε γιατρούς και λοιμωξιολόγους από αυτούς που αντιλαμβάνονται ότι μόνο με την εφαρμογή του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό θα μπορέσουμε να ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή και την καθημερινότητά μας χωρίς αποστάσεις μάσκες και γενικευμένη μικροβιοφοβια.

Για να μπορούμε να βλέπουμε ταινίες ή παλιούς αγώνες ή συναυλίες και να μη να μας φαίνεται μακρινό και παρελθοντικό που οι άνθρωποι δίνουν χειραψίες αγκαλιάζονται και φιλιούνται ή συνωστίζονται.

Κυρίως για να μπορούμε να τα ξανακάνουμε όλα αυτά.

Τι γνωρίζουμε όμως ως Ευρωπαίοι και Έλληνες για τα εμβόλια;

Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Pfizer BioNTech (1,2 δισ δόσεις) AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, ενώ σε καλό δρόμο είναι οι διερευνητικές επαφές με την Moderna.

Τα εμβόλια αυτά χωρίζονται χονδρικά σε δύο κατηγορίες.

Τα περισσότερα βασίζονται σε έναν αβλαβή αδενοϊό από χιμπατζή, ο οποίος έχει σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να συμπεριλάβει γονίδια από το Sars-Cov-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19. Όταν ο γενετικώς τροποποιημένος αδενοϊός εγχέεται σε ανθρώπινα κύτταρα, παράγονται πρωτεΐνες κορονοϊού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθούν σε μελλοντικές λοιμώξεις με Sars-Cov-2.

Πιο επαναστατικά, τα εμβόλια Moderna και Pfizer / BioNTech χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, η οποία μεταφέρει γονίδια Sars-Cov-2 σε κύτταρα σε μικροσκοπικά σταγονίδια λιπαρού λιπιδίου. Αυτά τα δύο εμβόλια που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς θαύματα της γενετικής βασίζονται στη χρήση του αγγελιοφόρου RNA (messenger RNA ή mRNA). Όπως και στα προγράμματα των υπολογιστών ουσιαστικά αυτό που εγχύεται στον οργανισμό σου προγραμματίζει το DNA σου για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Σαν τσιπάκι. Εξ’ ου και η παρανόηση των συνωμοσιολόγων περί microchip που εμφυτεύεται κλπ κλπ.

Με αυτή τη μέθοδο που σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις έχει και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κόντρα στο νέο κορονοϊό, στο μέλλον όποιος ιός και να εμφανιστεί Θεωρητικά θα χρησιμοποιείται η ίδια μεθοδολογία για τον (προγραμματισμό) εξοπλισμό του οργανισμού μας έναντι της νέας απειλής.

Τα υπόλοιπα ερωτήματα δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις πλην του οικονομικού κόστους αλλά και της μεταφοράς που κυρίως θα απασχόλησει τα κράτη άρα και τους πολίτες τους που αναλόγως την οικονομική τους κατάσταση θα έχουν ή όχι πρόσβαση στα προηγούμενα και πιο δύσκολα στη μεταφορά εμβόλια (βαθειά κατάψυξη ή μη).

Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα πίνακα

Ουσιαστικά περιγράφει την διείσδυση του κάθε εμβολίου ανά Ήπειρο.

Είναι προφανές ότι τα εμβόλια είναι δύο και τριών ταχυτήτων Και αυτό έχει να κάνει τόσο με τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν όσο και με το κόστος μεταφοράς τους και το οποίο προκύπτει από το αν χρειάζονται βαθιά κατάψυξη ή απλή ψύξη.

Εμβόλια δηλαδή για πλούσιους και φτωχούς και στη συγκεκριμένη συγκυρία η Ελλάδα φαίνεται να είναι στην πρώτη ταχύτητα.

Δεν μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αυτήν την προοπτική με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Θα είναι δίκαιο να υπάρξει ίση πρόσβαση όλων σε αυτό το κρίσιμο αγαθό με κριτήρια ενός “κράτους υγειονομικού δικαίου”. Και οι επιδόσεις του πλανήτη μας σε αυτήν την πρακτική δεν εγγυώνται θετική έκβαση για όλους τους λαούς.

Γράφει ο Γιώργος Καραμέρος 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ