Ποιο είναι το τεστ για τον στρεπτόκοκκο – Τα συμπτώματα και η «καταιγίδα» ιώσεων

ποιο-είναι-το-τεστ-για-τον-στρεπτόκοκκ-1586210

Πρώιμη έξαρση παρουσιάζουν οι ιώσεις, με τη νοσηρότητα να είναι μεγάλη στα παιδιά, κυρίως της μικρότερης ηλικίας, αλλά και στους ενήλικες.

«Υπάρχει ένας καταιγισμός ιώσεων. Αυτήν την περίοδο διάφοροι ιοί ταλαιπωρούν τα παιδάκια, ιδιαίτερα τις μικρής ηλικίας. Ταλαιπωρούνται και ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (12/12) η παιδίατρος Ζωή Σάκκου.

Όπως είπε η ίδια, η γρίπη και ο RSV ήρθαν νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί, με την έξαρση να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. «Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, τα παιδιά ήρθαν πρώτη φορά σε στενή επαφή και υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός. Έχουμε πρώιμη εμφάνιση των χειμερινών ιώσεων καθώς και του RSV και της γρίπης» δήλωσε.

Σύμφωνα με την παιδίατρο μια αιτία για τη μεγάλη νοσηρότητα που παρατηρείται στην κοινότητα είναι ότι το ανοσοποιητικό των παιδιών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό λόγω της καραντίνας που προηγήθηκε.

«Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες ιώσεις. Το παιδί δεν προλαβαίνει να αναρρώσει. Πηγαίνει ξανά σχολείο, κολλάει κάτι άλλο. Υπάρχουν αδενοϊοίγαστρεντερίτιδεςαναπνευστικές ιώσεις και γρίπη» είπε. Η γιατρός, μέσω της ΕΡΤ, κάλεσε τους γονείς να έχουν άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος θα κρίνει πώς θα χειριστεί την κατάσταση.

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Αναφερόμενη στα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, η κ. Σάκκου τόνισε ότι «είναι ένα κοινό μικρόβιο που υπήρχε πάντα. Στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει έξαρση, που αυτό δεν παρατηρείται στη χώρα μας. Εκεί όμως και το σύστημα υγείας είναι διαφορετικό. Η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη και διερευνάται γιατί έχουμε αυτά τα επεισόδια θανάτων».

«Είναι ένα γνωστό μικρόβιο, το γνωρίζουν καλά οι παιδίατροι. Έχουν τεστ ανίχνευσης στα ιατρεία τους και όταν μπαίνει η υπόνοια του στρεπτόκοκκου -με πόνο στον λαιμό, πυρετό- γίνεται αμέσως το τεστ και στο ιατρείο, οπότε (σ.σ. το παιδί) παίρνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να παραλείπεται ο εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ένα παιδί πρέπει να επιστρέφει στο σχολείο, μετά την ανάρρωση, με μάσκα» είπε και συνέχισε: «Για την αποφυγή της εξάπλωσης, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, αν είναι εφικτό, να μη κυκλοφορούν ελεύθερα. Ατομική προστασία για να προστατευτούν και τα ίδια, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν μαζί τους».

Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα

Όπως αναφέρει το Skynews τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

  • υψηλός πυρετός
  • σοβαρούς μυϊκούς πόνους
  • πόνο σε μια περιοχή του σώματος
  • ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
  • εμετός ή διάρροια

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook