Ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ για την τραγωδία στα Τέμπη

ποινική-δίωξη-στον-πρώην-πρόεδρο-του-ο-1643444

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, για την τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και δύο μελών τής επιτροπής που εισηγήθηκε την μετάταξη 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη.

ΡΑΣ καλεί ΟΣΕ και Hellenic Train σε ακρόαση

Την άμεση κλήση σε ακρόαση του ΟΣΕ και της Hellenic Train αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία ολοκλήρωσε σε εύλογο χρόνο την αυτεπάγγελτη έρευνά της για το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ειδικότερα, η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ και επικεντρώθηκε σε δύο πυλώνες:

Στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας

Στην ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συνέλεξαν, ερεύνησαν και αξιολόγησαν λεπτομερώς έγγραφα, πληροφορίες, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν το προσωπικό του Διαχειριστή Υποδομής και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης που εμπλέκονται στο δυστύχημα, ολοκληρώνοντας την έρευνα σε εύλογο χρόνο.

Μετά την ολοκλήρωσης της αυτεπάγγελτης έρευνας, το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Ασφάλειας συνέταξε πόρισμα/έκθεση ελέγχου, στο οποίο καταγράφονται οι διαφαινόμενες παραβάσεις των κανονισμών και των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας αλλά και των απαιτήσεων των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) του ΟΣΕ και της Hellenic Train A.E.

Στη συνέχεια, το πόρισμα/ έκθεση ελέγχου της ΜΑΣΔ κατατέθηκε στην Ολομέλεια της ΡΑΣ, η οποία αποφάσισε την άμεση κλήση σε ακρόαση του ΟΣΕ και της Hellenic Train A.E, με αντικείμενο τον έλεγχο των φερόμενων παραβάσεων.

Επόμενο βήμα είναι η ακρόαση των εμπλεκόμενων μερών και η κατάθεση των θέσεών τους σχετικά με τις παραβάσεις που τους αποδίδονται και τέλος η έκδοση της τελικής απόφασης της ΡΑΣ για το δυστύχημα στα Τέμπη.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook