Ποιες περιοχές «υπέφεραν» περισσότερο από το σεισμό στα Χανιά – Πως η σεισμική επιτάχυνση επηρεάζει τα κτίρια

ποιες-περιοχές-υπέφεραν-περισσότε-959581

Τον χάρτη κατανομής της σεισμικής επιτάχυνσης στο αστικό συγκρότημα των Χανίων από εχθές και τον έντονο σεισμό των 6.1 ρίχτερ που βίωσε η πόλη έδωσε στη δημοσιότητα ο σεισμολόγος Φίλιππος Βαλλιανάτος.

Όπως προκύπτει, είναι ένας χάρτης που αποτυπώνει την καταπόνηση των κτιρίων από τη σεισμική δόνηση. Έτσι, κτίρια σε Βαρύπετρο, Δαράτσο και Αλικιανό κλπ, όπως αποτυπώνεται, ήταν οι αυτές που δοκιμάστηκαν περισσότερο.

Τι είναι όμως η επιτάχυνση σεισμού; «Επί της ουσίας είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεταφέρεται η σεισμική δύναμη πάνω στις κατασκευές» είχε επισημάνει ο πολιτικός μηχανικός Χριστόφορος Μπατουβάκης.Επειδή η δύναμη αυτή από μόνη της δεν φαίνεται, παρά μόνο γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της στα κτίρια, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Κωνσταντίνος Σπυράκος δίνει την εξής εικόνα: «Φανταστείτε ότι στέκεστε όρθιοι σε ένα λεωφορείο το οποίο είτε φρενάρει είτε ξεκινάει απότομα».

Όπως εξηγεί ο κ. Μπατουβάκης, «η επιτάχυνση εξαρτάται από τον χρόνο που διαρκεί ο σεισμός, το εστιακό βάθος, την απόσταση των κτιρίων από το επίκεντρο του σεισμού αλλά και από τα εδαφικά στρώματα που είναι κάτω από το κτίρια».

Έτσι τίθεται εύλογα το ερώτημα: ποια η διαφορά μεταξύ ενός σεισμού μεγέθους 5,7 ρίχτερ με επιτάχυνση 0,60 με έναν σεισμό ίδιου μεγέθους αλλά με επιτάχυνση για παράδειγμα 0,30; «Για τους μηχανικούς τα ρίχτερ δεν έχουν καμία σημασία. Η επιτάχυνση είναι αυτό που δείχνει την καταπόνηση των κτιρίων».

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, επειδή σεισμική επιτάχυνση σημαίνει και απότομη κίνηση του εδάφους η άμεση επίπτωση από τον σεισμό είναι κυρίως στο εσωτερικό των κτιρίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook