Ποια προνόμια θα έχουν οι εμβολιασμένοι και πότε – Τι θα γίνει για τους ανεμβολίαστους

ποια-προνόμια-θα-έχουν-οι-εμβολιασμέν-1206167

Οι εμβολιασμοί, τα προνόμια και οι τελικές ανακοινώσεις στα τέλη του καλοκαιριού

Mπορεί να «πάγωσε» μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στους εμβολιασμούς όλες οι ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι βέβαιο ότι η συζήτηση περί προνομίων όσοι έχουν αποκτήσει το «εισιτήριο για την ελευθερία» παραμένει στο τραπέζι και την κατάλληλη στιγμή θα επανέλθει για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Αυτή είναι και η «κόκκινη γραμμή» που βάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων : Nα υπάρξει προηγουμένως καθολική προσφορά εμβολίων.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αλλά και από την Επιτροπή των Ειδικών τοποθετηθούν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων στα τέλη του καλοκαιριού, εν όψει του επόμενου χειμώνα και της πιθανότητας ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, κυβέρνηση και επιστήμονες φέρονται να έχουν καταλήξει ότι όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εστιατόρια (και εσωτερικούς χώρους) μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διασκέδασης, όπως επίσης και μέσα μεταφοράς, λεωφορεία, τραίνα, πλοία και αεροπλάνα.

Όσοι δεν επιλέξουν να εμβολιαστούν μέχρι τέλη του καλοκαιριού, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ ή self test για κάθε μία από τις παραπάνω μετακινήσεις ή δραστηριότητες. Πέραν της ταλαιπωρίας, η διαδικασία των τεστ θα έχει και οικονομικό κόστος για τους πολίτες, καθώς για τις όποιες ατομικές δραστηριότητες, δεν θα χορηγούνται δωρεάν.

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ναι μεν, η πρόσβαση για τους μη εμβολιασμένους θα επιτρέπεται παντού, καθώς τυχόν απαγόρευση θα δημιουργούσε και νομικά προβλήματα, αλλά η πρόσβαση θα έχει τέτοιες προϋποθέσεις που θα προκαλεί τουλάχιστον δεύτερες σκέψεις.

Και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Να λειτουργήσει η διαδικασία ως κίνητρο ή έμμεσο μέσο πίεσης προκειμένου να ανέλθει στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό ο εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ειδικός χειρισμός σχεδιάζεται για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, ιδιαίτερα το υγειονομικό προσωπικό, στο οποίο το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει σε ανεπίτρεπτα για το συγκεκριμένο επάγγελμα ποσοστά που κινούνται περίπου στο 65%.

Με δεδομένο ότι νομικά δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί απαγόρευση προέλευσης στην εργασία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει μία σειρά από κίνητρα (ή αντικίνητρα). Ειδικότερα, για τους αρνητές του εμβολιασμού εξετάζει, είτε να τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών – το οποίο, ωστόσο, έχει προβλήματα- είτε να τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οπότε θα λαμβάνουν το ποσό των 535 ευρώ.

Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι στην παραπάνω κατηγορία να προστεθούν και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα θλιβερά φαινόμενα με μαζικά κρούσματα και θανάτους ηλικιωμένων που κόλλησαν από το προσωπικό.

Τι λένε οι ειδικοί

Σε αυτό το πλαίσιο και σήμερα οι ειδικοί αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο προνομίων στους εμβολιασμένους. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα, ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για προνόμια εμβολιασμένων αλλά για διευκόλυνση κάποιων δραστηριοτήτων. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρίες υβριδικά ή δια ζώσης, όπου για να συμμετέχεις είναι προϋπόθεση είτε να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ωρών.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη.

Εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών αφού η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Γεωργαντάς: Η προϋπόθεση για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Στο ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους αναφέρθηκε σήμερα και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες. «Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr κι εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια. «Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε ξεκαθαρίσει ότι η συζήτηση για πιθανά προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί δεν έχει κανένα νόημα αν όλος ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.

Πηγή: ieidiseis.gr

One thought on “Ποια προνόμια θα έχουν οι εμβολιασμένοι και πότε – Τι θα γίνει για τους ανεμβολίαστους

  1. Σαν ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς που αφιερώνουν την ζωή τους για να μπορούμε όλοι εμείς να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του κόσμου , παρακαλώ να το δημοσιεύσετε .
    »Η 66χρονη Κάταλιν Κάρικο, ευρύτερα γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους ως «Κυρία Εμβόλιο» [Lady Vaccine] λόγω της συνεισφοράς της στην ανακάλυψη της τεχνολογίας mRNA, είναι εκείνη που έθεσε τα θεμέλια για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
    Η πορεία της Κάρικο κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν βέβαια.
    Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο όταν ξεκίνησε η συνεργασία της με τον αμερικανό καρδιολόγο Έλιοτ Μπάρναθαν. Ήταν βοηθός του και απλώς τον στήριζε για να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις. Μαζί σχεδίαζαν να βάλουν mRNA σε κύτταρα, με στόχο τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών. «Μας κορόιδευαν», δηλώνει εκείνος σήμερα.
    Έκαναν το πείραμά τους και ξεκίνησαν να βλέπουν κάτι διαφορετικό. Δεν γνώρισαν την επιτυχία που περίμεναν, αλλά είδαν πως ίσως το mRNA αποδεικνυόταν χρήσιμο. «Ένιωθα πως ήμουν ο Θεός», αναφέρει η Κάρικο.
    Οι δύο επιστήμονες είχαν πολλές ιδέες. Ίσως το χρησιμοποιούσαν στις επεμβάσεις bypass. Ίσως, πάλι, επέκτειναν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπινων κυττάρων.
    Όταν ο Μπάρναθαν έφυγε από το πανεπιστήμιο και να προσληφθεί σε μία εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Κάρικο έμεινε μόνη να αναζητά μία καλύτερη θέση και κάποιον χορηγό. Όλοι περίμεναν την παραίτησή της, αλλά εκείνη δεν τους έκανε τη χάρη.
    Αμφότερα βασίζονταν στην εισαγωγή mRNA στο σώμα, το οποίο βοηθά τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες κορονοϊού. Ο οργανισμός τις βλέπει, αναγνωρίζει τον εισβολέα και του επιτίθεται.
    Κι όλα χάρη στο έργο της Κάρικο. Όταν, στις 8 Νοεμβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η μελέτη των Pfizer και BioNTech, κοίταξε τον σύζυγό του.
    «Α, δουλεύει», του είπε. «Το περίμενα».

    Με βάση αυτό το τεστ, η BioNTech σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA, το οποίο υποδεικνύει στα κύτταρα του ασθενούς να παραγάγουν πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του συγκεκριμένου όγκου. Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να ψάχνει και να καταστρέφει παρόμοια καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα.
    «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν, ότι οι εξελίξεις με το mRNA μπορούν να αλλάξουν τα πάντα», λέει στο «Atlantic» ο Τολντζλέμ Τουρετζί, επικεφαλής ιατρός της BioNTech, προσθέτοντας με νόημα ότι «ό,τι έχουμε μάθει από τον Covid-19 σχετικά με την παραγωγή mRNA μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε σε εξατομικευμένες θεραπείες για καρκίνο».
    «Στον κόσμο της επιστήμης, η τεχνολογία mRNA μπορεί να είναι η είδηση της χρονιάς», λέει ο Τζον Μασόλα, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook