Ποια προγράμματα ξεκινούν τον Ιούνιο για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ

ποια-προγράμματα-ξεκινούν-τον-ιούνιο-1451809

Τρία νέα σημαντικά έργα, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι, τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο σύμβουλος του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θάνος Δήμας κατά τη χθεσινή εκδήλωση της Microsoft, θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την συμμετοχή των ΜμΕ στην αγορά υπηρεσιών “υπολογιστικού νέφους” – Cloud, για τη ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, και τέλος για την αλλαγή των παλαιών ταμειακών μηχανών.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επέχει σημαντική θέση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Μάλιστα αθροιστικά ποσό 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μορφή επιδοτήσεων κατευθύνεται προς των ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων ενώ παράλληλα κι ένα σημαντικό ποσοστό από τον κομμάτι του δανειακού σκέλους τους προγράμματος μπορεί να αξιοποιηθεί για ανάλογες δράσεις.

Με βάση τη χθεσινή ενημέρωση, μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων (με προσωπικό έως 10 άτομα) με τη μορφή «κουπονιού» για την αγορά και ενσωμάτωση εφαρμογών ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου, digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.α.

Σε πλατφόρμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αναρτούν τις προσφερόμενες λύσεις τους οι προμηθευτές, αλλά και θα αιτούνται επιδοτήσεις οι επιχειρήσεις. Ακόμη αναμένονται και επιδοτήσεις ύψους 180 εκατ, για την επιδότηση περίπου 1.000 βιομηχανικών ΜμΕ για την μετάβασή του στο Cloud, ενώ θα αναβαθμιστούν ή αντικατασταθούν 500.000 ταμειακές μηχανές με λύσεις που βασίζονται σε υπολογιστή και θα αντικατασταθούν 100.000 παλαιά συστήματα POS με μια δαπάνη ύψους 165 εκατ. ευρώ.

180 εκατ. για υπηρεσίες στο «νέφος»

Στην περίπτωση του προγράμματος που αφορά την ενσωμάτωση υπηρεσιών Cloud, με βάση την ενημέρωση, οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher από 700 ευρώ ως 14.000 ευρώ, το οποίο και θα δαπανήσουν για την «αγορά» προϊόντος ή υπηρεσίας στο cloud. Από CRM, ERP, και Data Analytics, ως συστήματα ενίσχυσης ecommerce, κυβερνοασφάλεια κοκ. Η επιδότηση για τις τυποποιημένες υπηρεσίες ή προϊόντα που θα επιλέξει η ίδια η επιχείρηση με βάση τις ανάγκες της θα φθάνει ως το 70% της συνολικής δαπάνης που θα κάνει.

Ειδικότερα, με βάση σχετικό πίνακα που παρουσιάστηκε χθες, επιχειρήσεις πχ έως 5 ατόμων θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ. Τα, δε, υπόλοιπα, 300 ευρώ θα πρέπει να τα καλύψουν οι ίδιες. Όσο, μάλιστα αυξάνεται, ο σριθμός των εργαζομένων, τόσο αυξάνεται και η επιδότηση. . Έτσι, επιχειρήσεις πέντε έως 10 ατόμων θα αποκτούν κουπόνι συνολικής αξίας 1.600 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ (400 ευρώ ίδια κεφάλαια). Το κουπόνι αυξάνεται σε 2.800 ευρώ για προσωπικό από 10 έως 18 άτομα και δαπάνες 4.000 ευρώ (1.200 ευρώ ίδια κεφάλαια). Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 άτομα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν voucher συνολικής αξίας 14.000 ευρώ για δαπάνες 20.000 ευρώ με τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ να αποτελούν ίδια κεφάλαια.

Aνάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών

Για την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί, κυρίως, σε ΜμΕ του κλάδου της πληροφορικής. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας τους, αλλά και η εξωστρέφεια μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 200.000 ευρώ ως και 2 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτή ως τα τέλη Σεπτέμβρη και από εκεί και έπειτα θα αξιολογηθούν τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Τέλος, το τρίτο πρόγραμμα που αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα τρέξει από τον Ιούνιο και βέβαια στόχο έχει αφενός την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κι αφετέρου την απλοποίηση λειτουργικών διαδικασιών σε επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ο κ. Δήμας διευκρίνισε πως υπάρχει η δυνατότητα για συμμετοχή τόσο στο πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση χρήσης ψηφιακών εργαλείων όσο και στο τρίτο για την επιδότηση αντικατάστασης POS ή ταμειακής μηχανής.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook