Ποια μέρα κάνουν το rapid test οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

ποια-μέρα-κάνουν-το-rapid-test-οι-ανεμβολίαστο-1401702

Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να επέστρεψαν από χθες, 1 Μαΐου, στην εστίαση και άλλες δραστηριότητες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δείξουν αρνητικό rapid test, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους εργαζόμενους.

Μετά την άρση μέτρων, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για να προσέλθουν στην εργασία τους, ωστόσο, μειώθηκαν από δύο σε ένα την εβδομάδα.

Ποια μέρα όμως πρέπει να κάνουν το ένα υποχρεωτικό rapid test; Σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυαν εδώ και μήνες, οι εργαζόμενοι έπρεπε να διενεργούν τα δύο τεστ με διαφορά δύο εργάσιμων ημερών. Δηλαδή, αν κάποιος έκανε το rapid test τη Δευτέρα, έπρεπε να επαναλάβει τον διαγνωστικό έλεγχο νόσησης ξανά την Τετάρτη.

Πλέον, αντίστοιχα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το ένα rapid test με διαφορά επτά ημερών. Αν δηλαδή κάποιος επιστρέφει στην εργασία του την Τρίτη, τότε πρέπει να το υποβάλλει ξανά αρνητικό αποτέλεσμα την επόμενη Τρίτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του τεστ συνεχίζει να βαρύνει τον εργαζόμενο.

Πότε πρέπει κάνουν το ένα rapid test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.

Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα

Υπάρχει μια εξαίρεση για συγκεκριμένες κατηγορίες ανεμβολίαστων εργαζόμενων οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε χθες, εισηγήθηκε ένα rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν εδώ και σχεδόν εννέα μήνες) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου θα παραμείνουν δύο.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι σήμερα

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι:

  • Στους έξι μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης
  • Στους εννέα μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook