Ποια μεγάλη αλλαγή έρχεται στις σχολικές εκδρομές

ποια-μεγάλη-αλλαγή-έρχεται-στις-σχολι-1802442

Τα προβλήματα και τα παράπονα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στις σχολικές εκδρομές έχουν συγκεντρωθεί στο Υπουργείο και βάσει αυτών εξετάζεται ένα πλαίσιο που θα καλύπτει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Οι 2 μεγάλες αλλαγές που εξετάζονται και αφορούν τους εκπαιδευτικούς

Η μεγάλη έκπληξη που κρύβουν οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι εξετάζεται αφενός μεν να τεθεί ζήτημα υποχρεωτικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε εκδρομές και αφετέρου να θεσμοθετηθεί αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις εκδρομές δεδομένου των ευθυνών που αναλαμβάνουν.

Το ρεπορτάζ του Dnews επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου που όπως μας δήλωσε οι λόγω αλλαγές είναι υπό συζήτηση και μελέτη ενόψει των αλλαγών που προωθούνται στις μαθητικές εκδρομές. Όπως μας τόνισε οι σχολικές εκδρομές εξετάζονται από μηδενική βάση και σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές που θα προκύψουν.

Το Υπουργείο αναλαμβάνει δράση μετά τις απειλές καθηγητών να απέχουν από πάσης φύσεως εκδρομές

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εκπαιδευτικοί το τελευταίο διάστημα αντιδρούν στις εκδρομές λόγω των εκτρόπων που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια μαθητικών περιπάτων και πολυήμερων εκδρομών. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών που ξεσπαθώνει για τις εκδρομές, ζητά την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων ειδάλλως προαναγγέλλει ότι «Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε θα προτείνει στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από πάσης φύσεως εκδρομές από την επόμενη σχολική χρονιά.»

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών για τις σχολικές εκδρομές είναι η ακόλουθη

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε βάρος εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών και κυρίως στις πολυήμερες. Συγκεκριμένα, σε σχολείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κηδεμόνας μαθητή μήνυσε ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων συγκεκριμένου σχολείου, διότι απέκλεισαν τον εν λόγω μαθητή από πολυήμερη εκδρομή για λόγους ασφαλείας, επειδή ο μαθητές αυτός είχε συνεχή παραβατική συμπεριφορά. Το ανησυχητικό είναι ότι ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέπεμψε όλον τον Σύλλογο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο!!!

Σε σχολείο της ίδιας Περιφέρειας η αρχηγός της σχολικής εκδρομής συνελήφθη από την Αστυνομία, γιατί μαθητής, που είχε μεταφέρει στη βαλίτσα του αεροβόλο όπλο, πυροβολούσε περαστικούς!!!Αυτά είναι μόνο δύο από τα πάμπολλα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις σχολικές εκδρομές. Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι που έχουν συναίσθηση του παιδαγωγικού τους ρόλου και αντιλαμβάνονται την αξία των εκδρομών ως μέσο κοινωνικοποίησης των μαθητών, βάζουν στην πραγματικότητα το κεφάλι τους στη λαιμητόμο. Το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις σχολικές εκδρομές είναι παρωχημένο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό. Αφήνει εντελώς ακάλυπτους και απροστάτευτους τους συνοδούς καθηγητές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Οι καθηγητές δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν από σχολικές εκδρομές μαθητές, που με τη συμπεριφορά τους στο σχολείο, είναι δεδομένο ότι θα θέσουν σε κίνδυνο και τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τις βαλίτσες των μαθητών, έτσι ώστε να διαπιστώσουν, αν μεταφέρουν ποτά, ναρκωτικά ή ακόμα και όπλα.
  • Απαιτείται από τους συνοδούς καθηγητές να έχουν γνώσεις για αντικείμενα με τα οποία δεν έχουν σχέση. Για παράδειγμα, ο καθηγητής αρχηγός της εκδρομής πρέπει να ελέγξει τους χώρους εστίασης και διαμονής και να διαπιστώσει, εάν το φαγητό είναι κατάλληλο και αν το μαγαζί έχει άδεια λειτουργίας!!!
  • Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση κρίσεων. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικά χρόνια μαθητές σχολείου από τη Ροδόπη, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, και διακομίσθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία των Αθηνών, διαπιστώθηκε η πλήρης γύμνια του συστήματος, γιατί οι συνοδοί καθηγητές έμειναν αβοήθητοι από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Είναι αδιανόητο οι συνοδοί καθηγητές να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για 17χρονους και 18χρονους μαθητές, που το κράτος τους έχει δώσει το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου. Είναι δηλαδή, υπεύθυνοι για να χαράξουν το μέλλον της χώρας και ανεύθυνοι, για να συμμετέχουν σε μία σχολική εκδρομή;
  • Πρέπει να ποινικοποιηθεί η απόκρυψη σοβαρών ιατρικών περιστατικών από τους γονείς. Είναι απαράδεκτο οι συνοδοί καθηγητές να αντιμετωπίζουν ξαφνικά σοβαρότατα ιατρικά περιστατικά μαθητών, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρότερη γνώση για την ιδιαιτερότητα του μαθητή.

Υπάρχει παντελής απαξίωση του έργου των συνοδών καθηγητών, που ασκούν 24ωρη συνεχή υπηρεσία από το Υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε προκλητικά, για τον θάνατο συναδέλφου σε σχολική εκδρομή (δηλαδή εν ώρα υπηρεσίας) και η σωρός του μεταφέρθηκε με έξοδα της οικογένειάς του!!!

Είναι φαιδρό οι γονείς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκδρομή που δεν έχουν καμία αξία!!! Οι συνοδοί καθηγητές, εργάζονται εκτός έδρας και έχουν 24ωρη συνεχή υπηρεσία, χωρίς την παραμικρή χρηματική αμοιβή. Είμαστε οι μοναδικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι που υφιστάμεθα αυτήν την μεταχείριση από το κράτος. Είναι πασιφανές ότι διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί για τα άλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι συνοδοί καθηγητές και επαναπαύεται στην φιλοτιμία και την ευσυνειδησία τους.

Οι σχολικές εκδρομές: Βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Συμπληρώνουν βιωματικά την παιδαγωγική και μορφωτική διαδικασία. Τονώνουν την εθνική οικονομία και ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, αφού πραγματοποιούνται σε περιόδους τουριστικής ύφεσης, παρατείνοντας στην πραγματικότητα την τουριστική περίοδο. Όλα αυτά πραγματοποιούνται λόγω της αγάπης μας για τα παιδιά. Όμως, όλα αυτά δε μπορούν να υλοποιηθούν ρισκάροντας οι εκπαιδευτικοί συνεχώς να βρεθούν εκτός υπηρεσίας ή στη φυλακή.

Απαιτούμε:

Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που θα καθορίζει επακριβώς κάθε πτυχή των σχολικών εκδρομών και θα διασφαλίζει και θα προστατεύει απόλυτα τους εκπαιδευτικούς

Αποζημίωση των εκπαιδευτικών για την εκτός έδρας υπηρεσία, καθώς και υπερωριακή αποζημίωση για την 24ωρη συνεχή απασχόληση.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε θα προτείνει στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από πάσης φύσεως εκδρομές από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σχετικά με τις εκδρομές και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων – Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Για τα Δημοτικά Σχολεία 

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook