Ποια… Ικαρία; Αυτή είναι η γη της μακροζωίας – Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής απειλεί τους «αιωνόβιους» κατοίκους της

ποια-ικαρία-αυτή-είναι-η-γη-της-μακρο-1569076

Άγχος, στρες, κακή διατροφή αποτελούν την καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι, όμως παντού καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια… Γαλατικά χωριά που αντιστέκονται. Το Λερίκ, είναι μια ορεινή περιοχή στο νότιο Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει γίνει διάσημη για την μακροζωία των κατοίκων της.

Οι περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο είναι γνωστές ως “μπλε ζώνες”. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται το νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας και φυσικά η Ικαρία, το νησί της μακροζωίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν μέρη που φημίζονται για τη μακροζωία του τοπικού πληθυσμού που δεν έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως μπλε ζώνες. Όπως αναφέρει το odditycentral, ένα τέτοιο μέρος είναι το Λερίκ, μια περιοχή στα βουνά Talysh του νότιου Αζερμπαϊτζάν, διάσημη για τον μεγάλο αριθμό εκατοντάχρονων και μάλιστα για το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Μακροζωίας.

Σύμφωνα με το Azer Tag, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, κάποτε το Λερίκ φιλοξενούσε πάνω από 500 κατοίκους που είχαν ξεπεράσει τα 100 χρόνια, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού του. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 100 από τους περίπου 63.000 κατοίκους, και σε μόλις πάνω από 20 γνωστούς εκατοντάχρονους σήμερα. Η απότομη πτώση του αριθμού των εκατοντάχρονων αποδίδεται συνήθως σε παράγοντες που σχετίζονται με τη σύγχρονη ζωή, όπως η ρύπανση, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το άγχος.

Παρόλα αυτά, η φήμη του Λερίκ ως χώρα της μακροζωίας ζει μέσα από την ιστορία του και θρυλικούς «αιωνόβιους» όπως ο Shirali Muslumov που ουσιαστικά έβαλε την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη. Το ότι ο Muslumov πέθανε το 1973 είναι ένα τεκμηριωμένο γεγονός, αλλά ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε το 1805, γεγονός που τον έκανε 168 ετών, 52 χρόνια μεγαλύτερο από τον εξακριβωμένο γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο και 46 χρόνια μεγαλύτερο από την γηραιότερη γνωστή γυναίκα όλων των εποχών.

Ο Muslumov ισχυριζόταν ότι ήταν εκεί, όταν η εξαφανισμένη πλέον τίγρη της Κασπίας ήταν ζούσε στα βουνά Talysh, και όταν η απαγωγή μιας νύφης ήταν κοινή πρακτική. Λέγεται ότι απέκτησε παιδί στα 80 του χρόνια, με τη δεύτερη σύζυγό του ηλικίας μόλις 36 ετών, και δημιούργησε συνολικά 330 απογόνους που εκτείνονται σε πέντε γενιές.

Ο αδελφός του Muslumov, Mahmüd Eyvazov, φέρεται να έζησε μέχρι 150 ετών και η σύζυγός του, Gizil Guliyeva, έζησε μέχρι την ηλικία των 120 ετών. Μια από τις κόρες του ζει ακόμη στο Λερίκ και έχει κληρονομήσει τα γονίδιά του, καθώς είναι 95 ετών και σε άριστη υγεία. Στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται ως μία από τους εκατοντάρηδες της περιοχής, καθώς εδώ η λέξη αναφέρεται σε άτομα άνω των 90 ετών.

Ο Shirali Muslumov, ο πιο διάσημος εκατοντάχρονος του Λερίκ που υπήρξε ποτέ, ήταν διεθνώς διάσημος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από ανθρώπους όπως ο ηγέτης του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ και προσέλκυσε την προσοχή του γιατρού του Χάρβαρντ Αλεξάντερ Λιφ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 1973 για να μάθει το μυστικό της μακροζωίας του. Ανακάλυψε έναν 117χρονο αγρότη, ο οποίος εξακολουθούσε να εργάζεται στα χωράφια, έναν 108χρονο βοσκό που ισχυριζόταν ότι ζούσε χωρίς άγχος, και άλλους που έμοιαζαν να επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε κάτι ιδιαίτερο σε αυτό το μέρος.

Δυστυχώς, η φήμη της μακροζωίας φαίνεται ότι έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στον Λερίκ. Άνοιξε την ορεινή περιοχή στον έξω κόσμο και σε όλους τους πειρασμούς του. Παρόλο που τα φρέσκα προϊόντα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας που προέρχονται από την περιοχή εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, τώρα επισκιάζονται από σοκολάτες και άλλα ζαχαρούχα ποτά, καθώς και βότκα και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Δεν ήταν ποτέ σαφές αν το Λερίκ οφείλει τη μακροζωία των κατοίκων του σε ένα μόνο πράγμα ή σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η ανέμελη ζωή, ο καθαρός ορεινός αέρας ή η καθαρή διατροφή, αλλά κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, αν και οι άνθρωποι εδώ εξακολουθούν να προσπαθούν να προσκολληθούν στη φήμη τους.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook