Ποια φρούτα μας προκαλούν φούσκωμα και ποια όχι

ποια-φρούτα-μας-προκαλούν-φούσκωμα-κα-1466891

Το φούσκωμα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Tα φρούτα όσο νόστιμα και υγιεινά κι αν είναι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά εξαιτίας της φρουκτόζης και της σορβιτόλης που περιέχουν αλλά και των φυτικών ινών που είναι δύσκολο για κάποιον να τα χωνέψει.

Η πιο κοινή ζάχαρη στα φρούτα είναι η φρουκτόζη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τη γλυκόζη της σακχαρόζης. Οι μέτριες ποσότητες κατανάλωσης φρουκτόζης που καταναλώνονται σε διαφορετικές ώρες συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προσφέρει στα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας μια βάση για ζύμωση που οδηγεί σε παραγωγή αερίων και φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Advanced Human Nutrition».

Επιπλέον, άλλα σάκχαρα, όπως η σορβιτόλη, βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και ορισμένα μούρα και χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.

«Καθώς ένα φρούτο ωριμάζει, ουσιαστικά μεταβολίζεται και μετατρέπει σύνθετα σάκχαρα σε σάκχαρα πιο εύπεπτα, γεγονός που ευθύνεται για την αύξηση της γλυκύτητας, αναφέρει ο Gordon Wardlaw, συγγραφέας του βιβλίου «Σύγχρονη Διατροφή: Λειτουργική Προσέγγιση». Επιπλέον, τα φρούτα που δεν είναι καλά πλυμένα μπορεί να περιέχουν μικρόβια ή χημικές ουσίες που συμβάλλουν σημαντικά στο φούσκωμα και τις στομαχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον «Πλήρη Οδηγό Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας», ένα μέτριο πεπόνι περιέχει μόνο 1 g διαλυτών φυτικών ινών. Άλλα φρούτα που είναι ήπια για το πεπτικό σας σύστημα είναι τα σμέουρα, τα βατόμουρα, ο ανανάς, οι μπανάνες και τα καρπούζια.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι ντομάτες είναι φρούτο και αποτελούν μια καλή επιλογή για την ελαχιστοποίηση του φουσκώματος, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών τους έχει τη μορφή αδιάλυτων φυτικών ινών.

Φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα τα πράσινα μήλα, αλλά και σε φρουκτόζη. Για αυτό χωνεύεται δύσκολα από τον οργανισμό μας. Για να μην προκαλέσει πρήξιμο, καταναλώστε μισό μήλο σαν σνακ.

Αχλάδια

Τα αχλάδια περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και πηκτίνη που μας χορταίνει, είναι διουρητική και βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης. Δυστυχώς, όμως, περιέχουν και σορβιτόλη που μπορεί σε μεγάλη ποσότητα να προκαλέσει πρήξιμο.

Κεράσια, σταφύλια, μάνγκο

Τέσσερα νόστιμα φρούτα που περιέχουν ζάχαρη που δύσκολα χωνεύεται από τον οργανισμό και προκαλούν φούσκωμα. Για να μπορέσετε να τα καταναλώσετε χωρίς να έχετε πρόβλημα, καλό είναι να τα μασάτε αρκετά.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδανικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά εξαιτίας της ζάχαρης και των φυτικών ινών που περιέχουν. Προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό κάθε φορά που καταναλώνετε αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες ή δαμάσκηνα.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook