Ποια ειδική αποστολή με… κάμερα θα χρεώνεται ένας ΜΑΤατζής ανά διμοιρία

Εκτός από ρόπαλα, δακρυγόνα, χειροπέδες και λοιπά αξεσουάρ καταστολής, η ΕΛΑΣ εξοπλίζεται πλέον και με σύγχρονες,… κάμερες τις οποίες θα επωμιστούν να φέρουν και να χειρίζονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων συγκεκριμένοι αστυνομικοί.

Εν ολίγοις, το αμερικανικό μοντέλο που δείχνει πώς ένας αστυνομικός καταγράφει χωρίς να… ντρέπεται, τα “ανδραγαθήματά του” έρχεται κσι στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα τον ρόλο του «κάμεραμαν» θα αναλαμβάνει ένας αστυνομικός σε κάθε διμοιρία, ο οποίος αντί να κρατάει ασπίδα και γκλοπ, που είναι ο βασικός εξοπλισμός, θα αναλαμβάνει νακρατάει την κάμερα σε 2,5 με 3 μέτρα ύψος, χρησιμοποιώντας πτυσσόμενο κοντάρι (ελπίζουμε μόνο σε δύσκολες στιχμές να κοντάρι να μην μετατρέπειται σε… στυλιάρι κατά των διαδηλωτών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία αναμένεται αρχικά να προμηθευτεί 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδότες εικόνας ώστε τα πλάνα από τις επιχειρήσεις να φτάνουν στο επιχειρησιακό κέντρο.

Μία από τις προτάσεις που είχαν αρχικά πέσει στο τραπέζι, ήταν να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ.

Το σκεπτικό για αυτή την απόφαση είναι πως μετά από μία καταγγελία, για αστυνομική βία, θα μπορεί να «ανοίξει» η κάμερα και να αποδείξει τι πραγματικά έχει συμβεί. Την πρόταση είχαν καταθέσει, σύμφωνα με το ethnos.gr, πρώτοι στο τραπέζι των συζητήσεων οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Συγκεκριμένα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία είχε προταθεί η τοποθέτηση καμερών στις στολές.

Πάντως από την επιλογή της ΕΛΑΣ δεν γίνεται σαφές εάν ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις επιχειρήσεις των ΜΑΤ ώστε να μην μπορούν εύκολα αστυνομικοί να προβαίνουν σε βίαιες ή και παράνομες πράξεις σε βάρος συλληφθέντων, διαδηλωτών κ.ο.κ. ή για να διευκολύνεται το έργο της καταστολής με live εικόνα από τα πεδία των συγκρούσεων. Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ…

Πηγή: topontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ