Ποια δημοτικά σχολεία υποβαθμίζονται στα Χανιά – «Εμείς εφαρμόζουμε τη νομοθεσία» απαντά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

ποια-δημοτικά-σχολεία-υποβαθμίζοντα-1485997

Εικοστρία σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων χάνουν από ένα έως δυο τμήματα και υποβιβάζονται από εξαθέσια σε τετραθέσια. Ανάμεσά τους, βρίσκονται επτά σχολεία της επαρχίας και απομακρυσμένων περιοχών, δημιουργώντας προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και πονοκέφαλο σε γονείς και μαθητές, που θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Τα σχολεία που θα υποστούν μεταβολές είναι τα εξής:

Βουβά από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο

Κουντούρας από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο

Ασή Γωνιάς από 3/θέσιο θα λειτουργήσει 2/θέσιο

Γεωργιούπολης από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Καλυβών από 8/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Νιό χωριό από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Φρε από 4/θέσιο θα λειτουργήσει 3/θέσιο

Χρυσοπηγής από 15/θέσιο θα λειτουργήσει 14/θέσιο

3ο Χαβνίων από 12/θέσιο θα λειτουργήσει 11/θέσιο

7ο Χανίων από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 5/θέσιο

1ο Κουνουπιδιανών από 16/θέσιο θα λειτουργήσει 15/θέσιο

Σκινέ – Φουρνέ από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο

Βουκολιές από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

2ο Χανίων από 8/θέσιο θα λειτουργήσει 7/θέσιο

Γερανίου από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 5/θέσιο

Πλατανιά από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Καντάνου από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο

1ο Κισάμου Βουβά από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Δραπανιά από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο

Κολυμπάρι από 11/θέσιο θα λειτουργήσει 10/θέσιο

Ασκύφου Βουβά από 4/θέσιο θα λειτουργήσει 3/θέσιο

3ο Κισάμου Βουβά από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

4ο Χανίων από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Το γεγονός, γνωστοποίησε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης, με αφορμή την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου με την προϊσταμένη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη και μέλη του ΔΣ του συλλόγου, για τις λειτουργικές μεταβολές των σχολείων.

Ο κ. Τσαλαπάκης έκανε λόγο για υποβιβασμό σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, με σύμπτυξη δυο τμημάτων σε ένα και για αναγκαστικό «διωγμό» παιδιών και οικογενειών από την επαρχία. Σχολεία που κινδυνεύουν με υποβιβασμό είναι τα δημοτικά σχολεία Βουβά, Κουντούρας, Ασή Γωνιάς, Φρε, Δραπανιά, Καντάνου».

«Κάθε χρόνο αυτό το διάστημα γίνεται ένα συμβούλιο που προκύπτει ο προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τις εγγραφές των μαθητών και τον αριθμό που κάθε σχολική μονάδα έχει στο δυναμικό της. Την φετινή χρονιά, το συμβούλιο αυτό, έφερε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, την λειτουργική υποβάθμιση μιας μεγάλης μερίδας σχολικών μονάδων του νομού Χανίων.

Κάποιες από αυτές είναι το Δημοτικό Σχολείο Βουβά, το οποίο πρόκειται να γίνει τετραθέσιο, της Κουντούρας, το οποίο από εξαθέσιο θέλουν να το κάνουν 4θέσιο, της Ασή Γωνιάς, το οποίο από 3θέσιο θέλουν να γίνει διθέσιο, του Φρε από 4θέσιο σε 3θέσιο».

Στο μεταξύ, ο κ. Τσαλαπάκης, ξεκαθάρισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 26:

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού από 22 σε 26. Έχει να κάνει με την μείωση του αριθμού των μαθητών σε μια σχολική μονάδα. Αυτό όμως είναι το κομμάτι που βλέπει ο νόμος, δηλαδή ένα τριθέσιο σχολείο δεν μπορεί να έχει κάτω από 30 μαθητές ή ένα τετραθέσιο δεν μπορεί να έχει κάτω από 45. Όμως εδώ μιλάμε για ειδικές περιπτώσεις, μεγάλη μερίδα σχολείων είναι δυσπρόσιτα, όπως είναι το σχολείο στ’ Ασκύφου, στον Βουβά, στην Κουντούρα, τα οποία υποβιβάζονται και με αυτόν τον τρόπο  συμπτύσσονται τα τμήματα, τα τμήματα της τρίτης και της τετάρτης θα κάνουν μάθημα μαζί, όπως μαθητές της πέμπτης και της έκτης».

«Είναι σα να λέμε στους γονείς ότι δεν μπορείτε να ζήσετε στα χωριά»

Τα παιδιά της επαρχίας γιατί θα πρέπει να είναι «αποκλεισμένα» από την υγιή εκπαιδευτική διαδικασία; Είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει ιδιαίτερα τους γονείς των απομακρυσμένων περιοχών, που βλέπουν είτε τα σχολεία τους να κλείνουν είτε τα παιδιά να κάνουν μάθημα μαζί με άλλες τάξεις.

«Τα παιδιά αυτά ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζονται επιπλέον, χάνουν το δικαίωμά τους στη εκπαίδευση. Ουσιαστικά είναι σα να λέμε στις οικογένειες ότι δεν μπορείτε να παραμείνετε στο χωριό να ζήσετε στην επαρχία, γιατί εμείς δεν θα υποστηρίξουμε τα σχολεία της επαρχίας, δεν είναι ο στόχος μας αυτός, ούτε θα στείλουμε όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται, όπως δεν έγινε ούτε την φετινή χρονιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαλαπάκης.

Πόπη Ψαρουδάκη: «Δεν έχουμε μόνο υποβάθμιση, έχουμε και προαγωγές σχολείων»

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη για το θέμα, είπε:

«Οι λειτουργικές μεταβολές των σχολείων, δεν μιλάμε για τις οργανικές που είναι σε μόνιμη βάση, έχουν να κάνουν με τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν σε ένα σχολείο. Στο μυαλό μας δεν έχουμε μόνο την υποβάθμιση, έχουμε και την προαγωγή ενός σχολείου από εξαθέσιο να γίνει επταθέσιο, γιατί υπάρχει ανάγκη μια τάξη, να χωριστεί σε παραπάνω από ένα τμήμα».

Όσο για το ποια σχολεία αναμένεται να προαχθούν από εξαθέσια σε επταθέσια, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα, σύμφωνα με την κ. Ψαρουδάκη:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια  διαδικασία που έχουμε το ΠΥΣΠΕ μέσα, και για τις υπεραριθμίες και τις μεταβολές.  Μελετούμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα που έχουμε, τον αριθμό των παιδιών και υπάρχει όπως σας είπα στη νομοθεσία, η αντιστοιχία ενός αριθμού μαθητών σε ένα δάσκαλο. Δεν μπορούμε εμείς όταν ένα σχολείο έχει 30 παιδιά να του δώσουμε την οργανικότητα που είχε όταν είχε 60 παιδιά. Είναι μια δυναμική διαδικασία, δεν είναι στατική. Γιατί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα παιδιά. Δε σημαίνει ότι επειδή ήταν εξαθέσιο την δεκαετία του ’80, θα παραμείνει εξαθέσιο».

«Εμείς ως διεύθυνση πρέπει να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία μας, ναι μεν με επιείκεια και με μεγάλο νοιάξιμο για τα σχολεία, μέχρι κάποιου σημείου όμως, η διεύθυνση – περιφερειακό τμήμα, μπορούμε να παρακάμψουμε την υφιστάμενη νομοθεσία και να λειτουργήσουμε με άλλους κανόνες. Μαζί μου κάνετε μια συζήτηση σε διοικητικά θέματα. Μια διοικητική υπηρεσία οφείλει να ενεργεί με βάση τη νομιμότητα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσαλαπάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σχολική χρονιά έκλεισε με σημαντικά κενά: «Την φετινή χρονιά τα σχολεία μας έκλεισαν με 85 κενά. 40 από αυτά ήταν στην παράλληλη στήριξη και τα υπόλοιπα 45 αφορούσαν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Και την εικόνα που έχουμε στα δημοτικά την έχουμε και στα νηπιαγωγεία».

Ο κ. Τσαλαπάκης για τις σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Κάντανος και η Παλαιόχωρα επισήμανε: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο δεν ξέρουμε πως θα το διαχειριστεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την φετινή χρονιά. Πέρυσι οι παράλληλες στηρίξεις που ήταν εγκεκριμένες από το ΚΕΔΑΣΥ Χανίων ήταν 250. Φέτος, μέχρι στιγμής από την χθεσινή μας ενημέρωση, οι εγκεκριμένες παράλληλες, όχι κάποια δική μας αντίληψη, είναι 308».

Για το εάν διαφαίνεται «φως στο τούνελ» στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το εάν δηλαδή το υπουργείο θα προσλάβει επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης είπε:

«αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο εμείς απαιτούμε να λυθεί και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια. Τα παιδιά αυτά διαπιστευμένα χρειάζονται υποστήριξη μέσα στην σχολική τάξη».

Πόπη Ψαρουδάκη: «Εμείς πιέζουμε αν είμαστε συνεπείς στα καθήκοντά μας»

Σχετικά με το ερώτημα που τέθηκε στην κ. Ψαρουδάκη, για το εάν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων θα μπορούσε να «πιέσει» το υπουργείο για την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τμημάτων και ιδιαίτερα όσων χρήζουν παράλληλης στήριξης, απάντησε πως « η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνει όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, πιο αποτελεσματικά και πιο σωστά, από κει και πέρα δεν είμαστε συνδικάτο. Εμείς πιέζουμε αν είμαστε συνεπείς στα καθήκοντά μας, εάν πάρουμε το τηλέφωνό μας, εάν στείλουμε έγκαιρα τα χαρτιά μας, εάν δεν παραλείψουμε να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει, τότε αν αυτό θεωρείται ότι είναι πίεση, ναι είναι πίεση, για μένα είναι υπηρεσιακό καθήκον».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεκάδες μαθητές από σχολεία των Χανίων θα «αδικηθούν» χωρίς να φταίνε, επειδή όλοι «κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους».

zarpanews.gr

5 thoughts on “Ποια δημοτικά σχολεία υποβαθμίζονται στα Χανιά – «Εμείς εφαρμόζουμε τη νομοθεσία» απαντά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

  1. Για κατσε ρε φιλε!!!Αφου δεν υπαρχουν παιδακια ,τι δηλαδη επειδη ειναι χωριο να εχουνε 6 παιδακια απο ενα δασκαλο;;;μα ειμαστε σοβαροι;;;και στην πολη που εχει 25 ο καθενας τι να πεις;;;;;
    να λεμε και του στραβου το δικιο ,ετσι;;;;

    1. Είσαι επαγγελματίας μαζόχας.απο αυτούς που τους αρέσουν να τους χαστουκιζουν και να λένε και αλλο. Το Σύνταγμα αναφέρεται σε ίσες ευκαιρίες παιδείας δλδ εκπαίδευσης για όλους.να κόψουν πορους από αλλού. Αλλιώς να έρθουν όλοι να κατσικωθουν στο διαμέρισμα σου στην πλατεία δικαστηριων και να πηγαίνουν σχολείο διπλα.
      Απαράδεκτα πράγματα και απαράδεκτη η νοοτροπία σου. Παρτακιας…

      1. Ναι ,όι θα πλερωνω εγω απο τη τζεπη μου για να κανουνε ιδιαιτερο με ενα δασκαλο 6 παιδακια σε καθε ταξη!!!Τι λες καλε!!!!

  2. Διάλυση της εκπαίδευσης εκτός πόλης από τους καρεκλοκενταυρους που δεν αντιλαμβανονται τα αυτονόητα.
    Διαλύστε τα όλα.και δώστε συνεντεύξεις να πανηγυριζετε που εφαρμόζετε τη νομοθεσια.

  3. Κακομοιρε…τους μισθούς τους και τις μίζες τους δε σε νοιάζει που τις πληρώνεις σαν γιδι και τους ψηφίζεις κιόλας. Οι δάσκαλοι στα χωριά σε πείραξαν…. κακομοιρε……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook