ΠοδηΛάτρεις: «Με μία πολιτική απόφαση μπορούν να αλλάξουν τα Χανιά» | Photos

ποδηλάτρεις-με-μία-πολιτική-απόφαση-926490

Για μια ακόμη χρονιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στα Χανιά, οι «ΠοδηΛάτρεις» με την ποδηλατάδα που διοργάνωσαν την Κυριακή και τις άλλες ενημερωτικές δράσεις τους, πέρα από την αγάπη τους για το ποδήλατο, προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους Χανιώτες για τα οφέλη της χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης στην πόλη και να τον «στρέψουν» σε αυτά.

«Είναι άλλη μία παρουσία μας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια αυτή την ημέρα προσπαθούμε να δείξουμε κάτι και άλλες φορές γίνεται κάτι, άλλες όχι. Φέτος ευτυχώς γίνονται πράγματα, είμαστε και εμείς μέσα σε αυτά και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να βοηθήσουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στον δρόμο και δεν το παίρνουνε είδηση, αλλά και για τη χρήση άλλων πιο φιλικών μέσων μετακίνησης» δήλωσε στο zarpanews.gr ένα από τα πιο παλιά μέλη της συλλογικότητας, ο Γιώργος Παπαγρηγορίου.

Στην προσπάθεια αυτή για ασφαλή και βιώσιμη κίνηση στην πόλη, πέρα από τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοίρασαν, οι «ΠοδηΛάτρεις» δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έδειξαν μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ποδηλάτες, πεζοί, αλλά και άτομα με προβλήματα κίνησης ή όρασης.

«Σήμερα κάναμε το πιο απλό… βάλαμε ταινίες γύρω από ένα φορτηγάκι, που δείχνει τις νεκρές γωνίες, από που δηλαδή δεν φαινόμαστε. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο μεγάλες είναι οι νεκρές γωνίες ενός φορτηγού και πόσο επικίνδυνες είναι για τους ποδηλάτες ή τους πεζούς που κυκλοφορούν γύρω του.Βιωματικές εμπειρίες υπάρχουν κι από άλλες συλλογικότητες που βρίσκονται σήμερα εδώ. Μόλις έκανα μία βόλτα με ένα από τα αναπηρικά αμαξίδια που κυκλοφορούν εδώ και ομολογώ πως ήταν εμπειρία που άλλαξε τελείως την οπτική μου για το πώς κυκλοφορούν κάποιοι συνάνθρωποί μας μέσα στην πόλη. Όσο δυνατόν περισσότερα κάνουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας, τόσο περισσότερο θα καταφέρουμε να αλλάξει κάτι στις υποδομές» τόνισε εντυπωσιασμένος ο κ. Παπαγρηγορίου.

Πέρα όμως από τις απαραίτητες υποδομές το μέλος από τους «ΠοδηΛάτρεις» αναφέρθηκε και στην Παιδεία, η οποία όπως υποστήριξε δεν έρχεται από μόνη της, αλλά έρχεται παράλληλα μέσα από άλλες προϋποθέσεις.

«Όλα μαζί ξεκινάνε ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να λες ότι πρέπει η παιδεία θα έρθει από μόνη της… Η παιδεία θα έρθει παράλληλα με τις υποδομές, ή δεν θα έρθει όταν πχ δεν υπάρχει έλεγχος. Όταν κανείς, δεν «γράφει» κανέναν για τον τρόπο που παρκάρει, δεν πρόκειται έρθει η Παιδεία. Καλώς ή κακώς ακόμη και οι ποινές είναι ένα μέσο Παιδείας. Χρειάζονται όλα μαζί… Χωρίς υποδομές πως θα αποκτήσουμε παιδεία; Και αν αφήνουμε τον καθένα να παρκάρει όπου να’ ναι επειδή βαριέται, αυτός που δεν έχει παιδεία θα επιβάλλει την “παιδεία” του, σε αυτούς που έχουν παιδεία.» δήλωσε ο Γιώργος Παπαγρηγορίου.

Ο επίλογος στην φετινή εκδήλωση γράφτηκε με μία ποδηλατάδα που οργάνωσαν οι ΠοδηΛάτρεις. Με την εκκίνηση από την Τζανακάκη, οι ποδηλάτες που συμμετείχαν έκαναν μία μεγάλη διαδρομή , περνώντας ουσιαστικά από δρόμους της πόλης (Αγορά Νεώρια-Κουμ Καπί-Δικαστήρια) και σημεία όπως πεζοδρόμους, ράμπες αναπήρων, διαβάσεις, όπου συνήθως κάποιοι «γαϊδουρίστας» τους δημιουργούν προβλήματα.Για τον κ. Παπαγρηγορίου πάντως η ειδυλλιακή εικόνα της πόλης που αντίκρισε την Κυριακή, χωρίς αυτοκίνητα, δεν αποτελεί ουτοπία, αφού όπως δήλωσε στο zarpanews.gr το μόνο που χρειάζεται για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα Χανιά είναι πολιτική απόφαση.«Δεν είναι καθόλου ουτοπικό, γιατί δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από μία πολιτική απόφαση. Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, δεν έχει θητεία 5 ετών, ανέλαβε πριν από 20 μέρες και με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα, δείχνει διατεθειμένος να… σπάσει αυγά! Έτσι βέβαια είχαν ξεκινήσει κι άλλες δημοτικές αρχές πριν από αυτόν, αλλά στην πορεία δεν είδαμε αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα δούμε από τη νυν δημοτική αρχή, αλλά έχουμε ελπίδες. Ήδη πάντως έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις και ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες ώστε στο μέλλον να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη συλλογικότητά μας.. Είναι σημαντικό να συνδιαμορφώνονται απόψεις και να μην επικρατεί η λογική αυτού που… βολεύεται περισσότερο, πχ λεωφορεία, αυτοκίνητα. Όπου έχουμε δει αυτή τη λογική να επικρατεί, δυστυχώς βλέπουμε και πως διαμορφώνεται η πόλη γύρω μας…».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook