Ποδήλατο: Τα οφέλη του στη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία

ποδήλατο-τα-οφέλη-του-στη-φυσική-κατάσ-1226038

Αν θεωρείς κι εσύ πως αυτή την περίοδο και λόγω συνθηκών η ποδηλασία είναι η κατάλληλη άσκηση για σένα, μάθε όλους τους λόγους που θα σε κρατήσουν σταθερή στην απόφασή σου.

H ποδηλασία είναι ένα αερόβιο άθλημα που σου προσφέρει πολλές δυνατότητες, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα και, αν εκτελείται στη φύση, δίνει την ευκαιρία να εναλλάσσεις εικόνες και να ανακαλύπτεις μέρη που διαφορετικά δε θα έβλεπες ποτέ.

Τροφή για το μυαλό και το πνεύμα, λοιπόν, αλλά και σούπερ άσκηση για το σώμα, με πολλαπλά οφέλη.

Μιλώντας για τα οφέλη της ποδηλασίας, θα σου πούμε ότι είναι σχεδόν τόσο πολλά όσο οι δρόμοι και τα σοκάκια που θα μπορούσες να εξερευνήσεις.

Κάν’ το με ένα ποδήλατο

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η ποδηλασία είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, που μπορούν να απολαύσουν άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως ενήλικες και μάλιστα προχωρημένης ηλικίας.

Είναι επίσης διασκεδαστική, φθηνή ως άσκηση (θα χρειαστείς μόνο να επενδύσεις σε ένα καλό ποδήλατο και κράνος για να μένεις ασφαλής) και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ποδηλασία και φυσική κατάσταση

Χρειάζονται μόνο 2 έως 4 ώρες την εβδομάδα για να επιτευχθεί γενική βελτίωση της υγείας σου μέσω της ποδηλασίας. Δες πώς:

  • Είναι μια low impact άσκηση που προκαλεί λιγότερη πίεση και τραυματισμούς από τις περισσότερες άλλες μορφές άσκησης.
  • Γίνεται πολύ καλή ενδυνάμωση μυών, καθώς στην ποδηλασία χρησιμοποιείς όλες τις μεγάλες ομάδες μυών, ειδικά όταν κάνεις ορθοπεταλιές.
  • Είναι ένα εύκολο άθλημα: Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα αθλήματα, η ποδηλασία δεν απαιτεί υψηλά επίπεδα φυσικής ικανότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πώς να οδηγήσουν ένα ποδήλατο και το καλό είναι πως μόλις το μάθεις δεν το ξεχνάς.
  • Αποτελεί ιδανική άσκηση για δύναμη και αντοχή.
  •  Λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι σε σοβαρές ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, ορισμένοι τύποι καρκίνου, κατάθλιψη, διαβήτης, παχυσαρκία και αρθρίτιδα.
  • Η οδήγηση ενός ποδηλάτου είναι διασκεδαστική και προσφέρεται για όλες τις ηλικίες.
  •  Μπορεί να ταιριάξει στην καθημερινή σου ρουτίνα χρησιμοποιώντας το για τις καθημερινές δουλειές σου.

Ποδηλασία και ψυχική υγεία

Μπορεί να είναι μια low impact άσκηση –η ποδηλασία πραγματοποιείται είτε σε πολύ χαμηλή ένταση για αρχή ή αν θέλεις να ανακάμψεις από τραυματισμό ή ασθένεια–, αλλά μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μια απαιτητική σωματική προπόνηση.

Αυτό που θα σε γοητεύει όμως πάντα σε αυτή την άσκηση είναι ο αντίκτυπός της στην ψυχή σου, αφού πάντα στη συνείδησή σου θα είναι συνδεδεμένη με όμορφα τοπία εξοχής ή εικόνες πόλης που θα σε χαλαρώνουν και θα σε γεμίζουν νέα ερεθίσματα.

Δες το σαν μια συστηματική δραστηριότητα

Η ποδηλασία είναι κυρίως αερόβια δραστηριότητα, που γυμνάζει απαιτητικά την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες.

Κατά την εκτέλεσή της σταδιακά θα αναπνέεις βαθύτερα, θα ιδρώνεις και θα βιώνεις αυξημένη θερμοκρασία σώματος, κάτι που θα βελτιώσει τη συνολική σου φυσική κατάσταση. Τα οφέλη για την υγεία από τη συστηματική ποδηλασία περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα, μυϊκή δύναμη και ευελιξία
  • Βελτιωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων
  • Μειωμένα επίπεδα στρες
  • Καλύτερη στάση και συντονισμό σώματος
  • Ενδυνάμωση οστών
  • Μειωμένα επίπεδα σωματικού λίπους
  • Πρόληψη ή αντιμετώπιση ασθενειών
  • Μειωμένο άγχος και κατάθλιψη

Με ασφάλεια

Για να απολαύσεις την άσκηση και να λάβεις όλα της τα οφέλη, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι θα είσαι ασφαλής. Οπότε, δεν ξεχνάς το κράνος και τα σωστά ρούχα. Τι εννοούμε; Αν συνηθίζεις να ποδηλατείς το βράδυ, τα φθορίζοντα ή φωτεινά χρώματα θα σε βοηθήσουν να είσαι ορατή στο δρόμο.

Επίσης, τα μπατζάκια του παντελονιού δεν πρέπει να είναι πολύ χαλαρά ή φουσκωμένα, καθώς μπορεί να παγιδευτούν στην αλυσίδα κατά την οδήγηση. Αν φοράς σακίδιο, σιγουρέψου ότι οι ιμάντες είναι δεμένοι και δεν μπορούν να μπερδευτούν στις ακτίνες των τροχών. Επίλεξε παπούτσια που ο πάτος τους «αγκιστρώνει» στα πετάλια του ποδηλάτου.

Κάψε περισσότερο

Με την ποδηλασία σύντομα θα δεις την περιφέρεια και τους γλουτιαίους μυς σου να μειώνονται και ταυτόχρονα να τονώνονται, χωρίς να φουσκώνουν. Πρέπει να γνωρίζεις ότι η απώλεια μισού κιλού ισοδυναμεί με 3.500 θερμίδες. Άρα, για να χάνεις μισό κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει να καις 500 θερμίδες την ημέρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts σημειώνουν ότι η καθημερινή εξάσκηση με ποδήλατο καταπιέζει την όρεξη, κάτι που οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Ποδήλατο στο δρόμο vs στατικό ποδήλατο

Σε μελέτη του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση (ACE) παρατηρήθηκε ότι μια κλασική συνεδρία indoor cycling σε κρατά περίπου στο 75% με 95% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού ως αποτέλεσμα των παραγγελμάτων του προπονητή και του ανταγωνισμού με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Κρατά έτσι τον καρδιακό σου ρυθμό σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ συγχρόνως, λόγω του δίσκου αντίστασης που διαθέτουν, εμπλέκουν περισσότερο τους οπίσθιους μηριαίους μυς, το οποίο σημαίνει περισσότερη βοήθεια από το ποδήλατο, άρα και κάψιμο λιγότερων θερμίδων. Αναφορικά με το ποδήλατο στο δρόμο, αν και οι επαγγελματίες ποδηλάτες εύκολα ανεβάζουν τον καρδιακό τους ρυθμό, οι περισσότεροι ερασιτέχνες ποδηλάτες δυσκολεύονται να κάνουν τόσο γρήγορα πετάλι στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν στο ποδήλατο ή να αποφύγουν εμπόδια στη διαδρομή τους.

Όμως, το κλασικό ποδήλατο εμπλέκει τους εμπρόσθιους μηριαίους μυς και αποτελεί πιο απαιτητική άσκηση, καθώς δεν υπάρχει η «βοήθεια» του δίσκου αντίστασης, όπως στα στατικά ποδήλατα.

shape.gr – Περικλής Ηλίας (παγκόσμιος πρωταθλητής ορεινής ποδηλασίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook