Ποδαρικό με το δεξί οι κρατήσεις για Πάσχα και Πρωτομαγιά – Σημαντικό ρεύμα Αμερικανών προς την Κρήτη

ποδαρικό-με-το-δεξί-οι-κρατήσεις-για-πά-1389923

Ισχυροποιούνται οι ενδείξεις πως ο τουρισμός από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ενδεχομένως να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 – Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την περίοδο δηλώνουν παράγοντες της αγοράς

Στον προθάλαμο της θερινής περιόδου, την εβδομάδα που διανύουμε, την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, η βαριά βιομηχανία της χώρας παίρνει εμπρός.

Από τις ευοίωνες προβλέψεις πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πλέον η αγορά εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, εκτιμώντας πως η φετινή σεζόν θα κριθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των κρατήσεων τόσο για το τετραήμερο του Πάσχα, όσο και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα πρώτο θετικό δείγμα. Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς η πληρότητα ήδη έχει φτάσει το 100%, ενώ ήδη στα μεγάλα κεντρικά αθηναϊκά ξενοδοχεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αττικής η παρουσία τους γίνεται εύκολα αισθητή. Συνολικά για τον Απρίλιο η πληρότητα, έφτασε ακόμα και το 70%, ποσοστό που αγγίζει το αντίστοιχο ποσοστό του 2019.

Σε συντριπτικό ποσοστό, αυτή η τουριστική κίνηση αφορά ξένους ταξιδιώτες που αξιοποιούν τις αργίες του καθολικού Πάσχα, αλλά ενισχύεται και από την σωρευμένη επιθυμία για ταξίδια έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών στις μετακινήσεις, αναφέρουν Έλληνες ξενοδόχοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το Πάσχα σηματοδοτεί και το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου που το τυπικό του πράγματος είναι η 1η Μαΐου.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από την ταξιδιωτική κίνηση στον αεροδρόμιο της Αθήνας για το πρώτο τρίμηνο. Η επιβατική κίνηση εξωτερικού έως και τα τέλη Μαρτίου έχει ανακάμψει στο 61% αυτής του 2019. Συγκεκριμένα, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν 1,8 εκατ. επισκέψεις εξωτερικού έναντι 338.000 το πρώτο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 428%.

Η συνολική κίνηση διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατ. επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού, ήταν δηλαδή αυξημένη κατά 316,7% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα και διαμορφώθηκε στο 64% αυτής του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 28,3%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 39,6%.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε ενημέρωση για την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού τόνισε ότι στόχος του Ελληνικού τουρισμού για το 2022 είναι τα 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί στην τουριστική κίνηση του 2019. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική στην αρχή του έτους. Όσο περνάγαμε το χειμώνα, χώρες ξεκίνησαν να αίρουν μέτρα αυτό οδήγησε σε μία πολύ σημαντική δυναμική κρατήσεων κυρίως από τη βρετανική αγορά, η οποία ακολουθήθηκε και από άλλες αγορές. Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική στην αρχή του έτους, ωστόσο από την εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα δύο χρόνια δεν κάναμε προβλέψεις.

Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μία πολύ καλή δυναμική σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στα αστικά κέντρα. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Υπήρχε και υπάρχει ένα σχετικό πάγωμα. Και ο πόλεμος να μην είχε γίνει θα ήμασταν σε μία χρονιά Covid 19. Aυτό σημαίνει ότι θα είχαμε και πάλι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, έστω κι αν σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με πριν».

Όπως μάλιστα δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα, οι συνθήκες φέτος είναι πιο δύσκολες έναντι του 2021, ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής».

Αμερικανοί τουρίστες γεμίζουν φέτος τα ξενοδοχεία – Σημαντικό ρεύμα προς την Κρήτη

Οι βασικοί προορισμοί που έλκουν τους Αμερικανούς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αλλά και των πρακτόρων που εμπλέκονται στην αγορά αυτή, είναι το νότιο Αιγαίο με βασικότερους προορισμούς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ωστόσο σημαντικό ρεύμα διαπιστώνεται πλέον και προς την Κρήτη και τη Ρόδο, ενώ τουλάχιστον δύο τρεις διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό πως ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Αττικής Ριβιέρας, των οποίων το πελατολόγιο περιελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό αριθμό Ρώσων και Ουκρανών αναφέρουν στην «Κ» πως ήδη η ύφεση που έχει προκαλέσει σ’ αυτές τις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υπερκαλυφθεί από τις κρατήσεις των Αμερικανών.

Με βάση τα στοιχεία του 2021 οι Αμερικανοί έχουν διπλασιάσει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι κοντά στα 1.500 δολάρια το άτομο, γεγονός το οποίο συνιστά μεγαλύτερο όφελος για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αν φέτος, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, πως ο τουρισμός από τις ΗΠΑ θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019.

Σημειώνεται πως οο ποσό των 1.500 δολαρίων αφορά μόνο στις δαπάνες στην αγορά, και δεν συμπεριλαμβάνει διαμονή και μεταφορά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι ενεργές αεροπορικές κρατήσεις για ταξίδια από την Αμερική στην Ελλάδα έχουν φτάσει στο 70% εκείνων την αντίστοιχη στιγμή του 2019. Μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ταξιδιωτικής κίνησης από τις ΗΠΑ σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, οι περισσότερες αναζητήσεις στην Goolge από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αφορούν σε τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις απευθείας πτήσεις τους προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ρεκόρ αριθμού πτήσεων, αφού αν συμπεριληφθούν και οι πτήσεις της Emirates, από τον Μάιο και μετά θα υπάρχουν τουλάχιστον εννέα καθημερινά δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον, ενώ στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου η Delta θα αυξήσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης από 7 σε 11. Υπολογίζεται πως αυτό μεταφράζεται σε 22.000 περίπου θέσεις εβδομαδιαίως για μεταφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook