«Πνίγεται» η Βενετία από τις πλημμύρες: Δύο νεκροί – Ανυπολόγιστες οι ζημιές

πνίγεται-η-βενετία-από-τις-πλημμύρε-952646

Μάχη να κρατηθεί πάνω από το νερό δίνει η Βενετία που βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και δύο μέρες με σφοδρές βροχοπτώσεις την ώρα που τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο θύμα είναι ένας 78χρονος ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρικές αντλίες στο σπίτι του που είχε πλημμυρίσει, ενώ νεκρός βρέθηκε ένας ακόμη άνδρας στο σπίτι του, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Η στάθμη των υδάτων έχει φτάσει τα 1,87 μέτρα, με αποτέλεσμα εκτός από τις πλατείες και τα σοκάκια να έχει πλημμυρίσει και η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας δήλωσε πως ο ναός κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες ζημιές».

«Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Φραντσέσκο Μοράλια.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου έχει μετατραπεί σε ποτάμι με τους ντόπιους και τους τουρίστες να κυκλοφορούν με σωσίβιες λέμβους και γαλότσες. Τα νερά επίσης προκάλεσαν ζημιές και στο ιστορικό ξενοδοχείο Gritti Palace. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ γόνδολες και θαλάσσια ταξί βγήκαν κυριολεκτικά στη στεριά.Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι η πλημμυρίδα πλησιάζει το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος θα είναι υψηλό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι το οικονομικό κόστος των πλημμυρών είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, πλήττει εκτός από τη Βενετία, πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας όπως η Σικελία, η Καλαβρία και η Βασιλικάτα.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook