Πνευμονολόγος του Σωτηρία: Ο κορονοϊός είναι τρομερός ιός – Χτυπάει όλα τα όργανα

πνευμονολόγος-του-σωτηρία-ο-κορονοϊό-1033898

Για την καθημερινή μάχη που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με τον κορονοϊό μίλησε στην ΕΡΤ, η Πέπη Μιχαλοπούλου, πνευμονολόγος και διευθύντρια της τέταρτης κλινικής του «Σωτηρία». «Είμαστε σε καλή κατάσταση» τόνισε αρχικά και στη συνέχεια ανέφερε πως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μειώνεται όλο και περισσότερο.

«Εχουμε 50 ανθρώπους με κορoνοϊό και 14 διασωληνωμένους. Πάμε εξαιρετικά καλά και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όταν θα νοσηλεύουμε όχι μόνο Covid-19, αλλά και τα δικά μας περιστατικά, ΧΑΠ και άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος.

Όπως προανήγγειλε από τις 4 Μαΐου το «Σωτηρία» θα δέχεται και άλλα περιστατικά. «Από σήμερα θα έχουμε και το rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών, ώστε να μην έχουμε Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Θα βγαίνει σε 45 λεπτά το αποτέλεσμα» συνέχισε. Ακόμη η πνευμονολόγος εξέφρασε την ανησυχία της, για αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων.

«Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δυναμή του ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη. […] Μας φοβίζει τώρα (σ.σ. με τη χαλάρωση των μέτρων) ότι μπορεί να έχουμε πάλι μια επιδείνωση, μια αύξηση κρουσμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα προσέξουν όσο χρειάζεται όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ηταν καλά τα μέτρα, αλλά ήταν υπό πίεση. Θα αυξηθούν τα περιστατικά μάλλον. Ευελπιστούμε να μας φτάνουν τα κρεβάτια και οι μονάδες» τόνισε.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού

Από την άλλη πλευρά η κυρία Μιχαλοπούλου κλήθηκε να περιγράψει τα συμπτώματα της πανδημίας. «Πρόκειται για τα κλασικά συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Ομως ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα. Συνήθως στη δεύτερη φάση είναι πιο σοβαρά τα συμπτώματα» υπογράμμισε.

Είναι τρομερός ιός – Πιάνει τα πάντα

«Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα» επεσήμανε ακόμη.

Ο κορονοϊός είναι θρομβογόνος ιός

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι πιάνει όλα τα όργανα. Μια θωρακαλγία μπορεί να σημαίνει ακόμα και πνευμονική εμβολή, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό» και συμπλήρωσε ότι «είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Σε νεκροψίες έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο».

Ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο ο κορονοϊός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα ενώ υπογράμμισε ότι «ένας θωρακικός πόνος σημαίνει και μυοκαρδίτιδα». «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, κυανώσεις. Δάχτυλα με κυάνωση και καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορονοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό» κατέληξε η κυρία Μιχαλοπούλου.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook