Πνευματικός: Η ευαισθησία άργησε μία ημέρα…

πνευματικός-η-ευαισθησία-άργησε-μία-η-1709338
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο εξαναγκασμός του Πνευματικού σε παραίτηση από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ήταν η αυτονόητη πράξη που (θα έπρεπε να) επιτάσσει η πολιτική ευαισθησία. Ωστόσο, η ευαισθησία άργησε μία ολόκληρη ημέρα

Η αποπομπή του Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ απέδειξε ότι δεν είχαμε… «παρερμνηνεύσει» τη δήλωσή του για τους καρκινοπαθείς, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος και οι απολογητές του. Έτσι κι αλλιώς, η δήλωση δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων».

Πρόκειται για ακραία έκφρασης ηθικής έκπτωσης και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Με ανατριχιαστικό τρόπο ο Πνευματικός βάζει την υγειονομική περίθαλψη στο ζύγι του οικονομικού κόστους.

Τόσο η σαφήνεια της αρχικής δήλωσης όσο και ο προσχηματικός χαρακτήρας της δεύτερης περί παρερμηνείας, δεν χωράει αμφιβολία ότι το στέλεχος της ΝΔ εννοούσε όσα έλεγε. Δεν πρόκειται δηλαδή περί μιας ακόμα ανοησίας από τις πολλές που εκστομίζουν οι πολιτικοί στα πάνελ.

Το ζήτημα

Ο εξαναγκασμός του Πνευματικού σε παραίτηση από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ήταν η αυτονόητη πράξη που (θα έπρεπε να) επιτάσσει η πολιτική ευαισθησία. Ωστόσο, η ευαισθησία άργησε μία ολόκληρη ημέρα. Η αποπομπή ήρθε είκοσι τέσσερις ώρες μετά την άθλια δήλωση κι ενώ είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων. Δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που ζήτησε μετ’ επιτάσεως την αποπομπή Πνευματικού. Ακόμα χειρότερες για τη Νέα Δημοκρατία ήταν οι τοποθετήσεις της (πολύ μεγάλης) κοινότητας των καρκινοπαθών και των οικείων τους.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκινου – ΕΛΛΟΚ: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κύριος Πνευματικός άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε. Η δήλωσή του υποδηλώνει σχετικό υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Υποδηλώνει ότι απόψεις σαν και αυτή δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως προϊόν, και όχι ως προσωπικότητα με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια. Επιπλέον παραπέμπουν ευθέως στη θεώρηση ότι σήμερα εφαρμόζονται μη ορθές ιατρικές πρακτικές στην ογκολογία, που τελικά ζημιώνουν το σύστημα υγείας».

Αυτές τις 24 ώρες που μεσολάβησαν μεταξύ της δήλωσης και της αποπομπής, η Νέα Δημοκρατία (δια του γραμματέα της Παύλου Μαρινάκη) προσπαθούσε να κλείσει το ζήτημα με μια επανορθωτική δήλωση του Πνευματικού, ενώ φιλικοί της λογαριασμοί στα social τον κάλυπταν.

Επομένως, βάσιμα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν η ευαισθησία που βάρυνε στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το πολιτικό κόστος. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ στη σχετική δήλωσή του ανέφερε πως απλώς λυπάται για τη δήλωση Πνευματικού, χωρίς να την καταδικάσει.

Το ερώτημα

Πέρα από την έλλειψη ενσυναίσθησης, το ερώτημα που τίθεται αν η άποψη που εξέφρασε ο Πνευματικός απηχεί (έστω και με ακραίο τρόπο) τη λογική τους προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία. Δηλαδή το ερώτημα είναι αν στη δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη η μείωση του κόστους θα είναι η προτεραιότητα στη λειτουργία του ΕΣΥ, ακόμα και με τίμημα την περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Από την Αιδηψό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διέψευσε κατηγορηματικά: «Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της».

Ωστόσο, διαβάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία οι απορίες που μπορεί να έχει ένας πολίτης δεν απαντιούνται. Γιατί ενώ το κείμενο του προγράμματος περιέχει ορισμένους στόχους για το ΕΣΥ με τους οποίους δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς, εντούτοις, δεν αναφέρει ούτε τα ενδεικτικά κόστη, αλλά ούτε και τις διαδικασίες για να επιτευχθούν οι στόχοι. Όλα είναι τόσο γενικόλογα και συγκεχυμένα που δίνουν την εντύπωση ότι απλώς αποτελούν την εισαγωγή σε ένα πιο λεπτομερές πρόγραμμα που δεν έχει δημοσιευτεί.

Το να μην ξεκαθαρίζεις προεκλογικά τα σχέδια σου, μόνο καλός οιωνός δεν είναι για όσα θα κάνεις μετεκλογικά…

Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook