Πλήθος κόσμου στα παραδοσιακά παζάρια των Χανίων – Δείτε τι έγινε σε Βουκολιές και Καστέλι | Video+Photos

πλήθος-κόσμου-στα-παραδοσιακά-παζάρι-1428901

Ηλιόλουστη κι ανοιξιάτικη, η φετινή ημέρα της Μ. Παρασκευής αποδείχθηκε ιδανική για τη διεξαγωγή των παραδοσιακών παζαριών στα Χανιά που επανήλθαν φέτος, έπειτα από διακοπή δύο ετών, στις Βουκολιές, το Καστέλι και τις Βρύσες.

Το παζάρι των Βουκολιών

Το παλαιότερο όλων και μεγαλύτερο σε έκταση, εκείνο των Βουκολιών δηλαδή, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί. Δεκάδες πάγκοι στήθηκαν στην πλατεία και τον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τυροκομικά, λαχανικά, διάφορα τρόφιμα αλλά και ρούχα, ενώ πραγματοποιήθηκε και η παραδοσιακή ζωοπανήγυρη.

Το παζάρι των Βουκολιών έχει μακρά ιστορία και οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξή του έρχονται από τον 19ο ακόμα αιώνα και την εποχή της Τουρκοκρατίας, δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης:

«Έχουμε αναφορές από το 1870 από περιηγητές ότι στην κοιλάδα του Ταυρωνίτη, στην περιοχή των Βουκολιών γινόταν μια μάζωξη τη Μεγάλη Εβδομάδα όπου λειτουργούσε ένα ανταλλακτικό παζάρι. Μεταξύ 1910 και 1930 είχε πάρει πιο σταθερή μορφή το παζάρι και έρχονταν επαγγελματίες της εποχής, καλαθάδες, στιβανάδες και πωλούσαν το εμπόρευμά τους ενώ ήταν ευκαιρία να γνωριστούν και οικογένειες και μάλιστα γίνονταν και προξενιά σε δεύτερο χρόνο. Ακόμα και στην εποχή του πολέμου συνεχιζόταν το παζάρι αυτό. Ήταν η ευκαιρία να δημιουργηθεί το ετήσιο σαββατιάτικο παζάρι που όμως τα τελευταία χρόνια έχει εκφυλιστεί, αλλά στις μέρες μας το παζάρι της Μ. Παρασκευής εξακολουθεί να είναι ένα σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους της περιοχής και ευρύτερα. Διατηρούμε το παζάρι αυτό και το αναβιώνουμε, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να παραμένουν στον χρόνο.»

Εκτός από εμπόρους και παραγωγούς, στο παζάρι είδαμε και… διαφορετικές συμμετοχές. Έτσι, υπήρχε πάγκος της ομάδας στήριξης «ΣυνΑνθρωπος», σε κοντινή απόσταση τσικουδιές κερνούσαν στο σταντ του Άρη Βουκολιών, ενώ σε άλλο σημείο, τραπέζι με κεράσματα είχε τοποθετήσει η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά.

Η ζωοπανήγυρη

Δίπλα στο κυρίως τμήμα του παζαριού, διεξήχθη και η ζωοπανήγυρη, με κτηνοτρόφους να πωλούν ζώα για το πασχαλινό τραπέζι. Αρνιά, κατσίκια, γουρούνια, μέχρι και κουνέλια διατέθηκαν στο κοινό.

Κτηνοτρόφοι μίλησαν στο zarpanews.gr για την κίνηση, την οποία χαρακτήρισαν υποτονική. Επισήμαναν ότι το καταναλωτικό κοινό δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει πολλά χρήματα, αν και τη Μ. Παρασκευή στο παζάρι υπήρξε ζήτηση. «Πούλησα, αλλά όχι όσο έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους κτηνοτρόφους.

Πάντως, η προσέλευση του κόσμου συνολικά ήταν ογκώδης.

Στο παζάρι των Βουκολιών βρέθηκε και ο βουλευτής Χανίων, Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος ευχήθηκε καλή Ανάσταση στους πολίτες και εξέφρασε ικανοποίηση για την επαναλειτουργία του παζαριού.

Το παζάρι της Κισσάμου

Στην οδό Σκαλίδη, στο Καστέλι, από τις 11 το πρωί λειτούργησε το παζάρι της Μ. Παρασκευής. Αν και μικρότερο σε έκταση από εκείνο των Βουκολιών, η προσέλευση του κόσμου ήταν έντονη και η διάθεση ανεβασμένη. Οικογένειες με παιδιά κατέβηκαν για ψώνια, αλλά και για να καθίσουν για καφέ ή φαγητό στα μαγαζιά της περιοχής, συζητώντας με φίλους και γνωστούς. Εμπορικές επιχειρήσεις είχαν στήσει πάγκους στις δύο πλευρές του δρόμου. 

«Σήμερα αναβιώνει το παζάρι της Μ. Παρασκευής, η προσέλευση είναι μεγάλη. Ο κόσμος το έχει ανάγκη. Ο δήμος μαζί με τον εμπορικό σύλλογο οργάνωσαν την όλη διαδικασία και θεωρώ πως πήγαν όλα καλά και πετυχημένα», τόνισε ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης.

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που έγινε και ήταν απαραίτητη αυτή η ενέργεια για να τονωθεί η αγοραστική κίνηση στα μαγαζιά. Έπρεπε να γίνει και εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Οι άνθρωποι μπορούν να προμηθευτούν παραδοσιακά προϊόντα, εδέσματα, να πιουν και μια τσικουδιά. Πιστεύω ότι είναι σταθμός η σημερινή ημέρα για να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στην πόλη μας», δήλωσε ο Βαγγέλης Χουδαλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κισσάμου.

Εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις, εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία πάγκου του Δημοτικού Σχολείου Γραμβουσας όπου μαγείρευαν… χοχλιούς!

«Τα κοπέλια στο σχολείο έφτιαξαν έναν κήπο και τρώγανε τον κήπο οι χοχλιοί. Τους μαζέψαμε, τους ψήνουμε και ό,τι βγάλουμε είναι γι’ αυτά. Και θα δώσουμε και κάτι απ’ την τσέπη μας», έλεγαν στον πάγκο του σχολείου.

Και στις Βρύσες αναβίωσε το παζάρι που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ο δήμος Αποκορώνου, με τοπικά προϊόντα και άλλα είδη.

Παζάρι Βουκολιών:
Παζάρι Κισσάμου:zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης / Δημήτρης Ροζάκης

One thought on “Πλήθος κόσμου στα παραδοσιακά παζάρια των Χανίων – Δείτε τι έγινε σε Βουκολιές και Καστέλι | Video+Photos

  1. Και του χρόνου συντοπίτες, χάρηκα πολύ που σας είδα ψιλο-ελεύθερους επιτέλους αλλά προπάντων μαζεμένους όσοι μονιασμένους !!! Πιστεύω να μην ξεχάσετε αυτά που σας αξιωσαν οι καραγκιοζηδες που ψηφίσατε και να μάθετε να ψηφίζετε όχι για το επίθετο η γι ότι σας ταζουνε τα λαμόγια αλλά για τι συμφέρει την πατρίδα και το μέλλον της γιατί αυτό είναι και το μέλλον των παιδιών μας ! Καλο Πάσχα σε όλο τον κόσμο και στο Zarpanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook