Πιτσαρία στα Χανιά απέλυσε διανομείς – “Ζητήσαμε αύξηση και μας έδιωξαν”, λένε οι ίδιοι

Με ημιαπασχόληση αλλά με… υπερωρίες και υποασφαλισμένοι φέρονται να εργάζονταν δύο διανομείς σε γνωστή πιτσαρία στα Χανιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αφού πέρασαν δυόμισι χρόνια στον χώρο εργασίας, παλεύοντας να βγάλουν τα προς το ζην, αποφάσισαν να ζητήσουν αύξηση από την επιχείρηση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρούσαν σε στάση εργασίας.

Όπως αναφέρουν όμως, πριν προχωρήσουν σε αυτό που αποφάσισαν, ήρθε το χαρτί της απόλυσης, με εντολή από τα κεντρικά.

Σε επικοινωνία που είχε το zarpanews.gr με τους διανομείς, υποστήριξαν πως τον πρώτο καιρό δούλευαν με 5ωρη και 6ωρη σύμβαση, όμως οι 30 ώρες την εβδομάδα, ξέφευγαν στις 45. Μετά, φέρεται η σύμβαση να μειώθηκε στο 3ωρο και στο 4ωρο.

“Μας το χρεώνανε 3ωρο και δουλεύαμε 6ωρα, 7ωρα. Μας έβαζαν τα μισά ένσημα από ότι δουλεύαμε” είπε ο ένας εκ των δύο διανομέων, ο οποίος μάλιστα χρειαζόταν να κάνει και δεύτερη δουλειά ανά περιόδους για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

“Δεν θα ξαναγύριζα στην επιχείρηση, ακόμη και αν απέσυραν την απόλυση”, δήλωσε.

Αυτό που θέλει είναι να τους δώσουν ολόκληρη την αποζημίωση, ενώ δηλώνει πως θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες με τον λογιστή του και έπειτα στον επόπτη εργασίας προκειμένου να λάβει αυτά που δικαιούται.

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει και ο άλλος διανομέας της πιτσαρίας. Παντρεμένος με δύο παιδιά, έμεινε ουσιαστικά “ξεκρέμαστος” έπειτα από τα δυόμιση χρόνια υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Διανομέων (delivery) Χανίων “Ιωσήφ Σαριδάκης”, Γιώργο Εμμανουηλίδη, είχε κατατεθεί υπόμνημα με νόμιμα αιτήματα των εργαζόμενων με πρώτο και κύριο την ακύρωση των απολύσεων, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Όπως αναφέρει το σωματείο, η κατάσταση που επικρατεί με τους υποασφαλισμένους συναδέλφους και στην εν λόγω εταιρία και σε άλλα καταστήματα στα Χανιά, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το σωματείο μιλάει για εργαζόμενους που δουλεύουν οκτάωρα αλλά είναι ασφαλισμένοι για τις μισές ώρες, είτε εκβιάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για πλήρη ασφάλιση.

“Οι προσωπικές συμφωνίες που γίνονται είναι πάντα με χειρότερους όρους από αυτά που πραγματικά δικαιούνται οι διανομείς. Ένας απομονωμένος εργαζόμενος που διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του βγαίνει είτε χαμένος είτε απολυμένος αν δεν πάει με τα νερά της εργοδοσίας” λένε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων οι διανομείς διεκδικούν:

 • Πλήρη ασφάλιση και όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (βραδινά, αργίες, Κυριακές, υπερωρίες)
 • Έξοδα συντήρησης και κίνησης των μηχανακιών από την επιχείρηση.
 • Παύση της διανομής σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
 • ΣΣΕ και βαρέα ανθυγιεινά ένσημα για τους διανομείς

zarpanews.gr

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα σας.Τα ένσημα σε ημιαπασχόληση κ πλήρες,είναι ίδια…..Δλδ με αυτό το σκεπτικό,κάποιος π δουλεύει 2 δουλειές(νόμιμα),βγαίνει πιο γρήγορα στην σύνταξη?Τώρα για την είδηση,το σκεπτικό(όπως κ μ τα μισά ένσημα) οτι να πληρωθούν αυτά π δικαιούνται,αλλιώς δεν θα δούλευαν,δεν στέκει…..Προφανώς είμαι μ τους υπάλληλους,ξέρω τι συμβαίνει μ τους εργοδότες,απλά βρε παιδιά,αν σε δηλώνει ας πούμε 4ωρο,6ωρο κ 6 ημερο,ε τότε κάνεις ακριβώς αυτό……Δεν πα να σ λέει οτι δουλεύει 8ωρο,αφου είσαι 4ωρο ή 6ωρο……Επίσης κ μ τις ημέρες,7ήμερο δεν γίνετε,έτσι κ αλλιώς είναι τοιχοκολλημένο το πρόγραμμα κ μπορέις ν βλέπεις πότε έχεις το ρεπό…….Δεν μπορεί ν σ κάνει κάτι,αν είσαι νόμιμος.Ε αν είναι ”περίεργος”,το βλέπεις απο την συνέντευξη κ απλά δεν πας……..

 2. Γράψτε ρε κοπέλια και κάνα όνομα να μην ξανα-παραγγείλουμε. Δε πειράζει αργά η γρήγορα ο καταναλωτικός συνδικαλισμός (ο οποίος ένεκα οικονομίας της ελεύθερης αγοράς δε μπορεί να απαγορευτεί) θα οδηγήσει σε επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν δε θέλουν θα συμμορφώνονται με την εργατική νομοθεσία, αλλιώς πελάτες γιόκ.

 3. Είμαστε μικρή ακόμη κοινωνία εδώ στα Χανιά και ξέρουμε ο ένας τον άλλο
  Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι
  Να λέμε ονόματα των επιχειρήσεων
  Να μην αγοράζουμε ή να παραγγέλνουμε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ