Πίτσα παζλ με αλλαντικά και λαχανικά
Μια διαφορετική πίτσα που καλύπτει όλα τα γούστα. Η μισή είναι για vegetarian και η άλλη μισή είναι για όσους αγαπούν το κρέας. Διαλέξτε πλευρά.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 7 γρ. μαγιά ξερή
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 375 γρ. αλεύρι τύπου «00»
- ε.π. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονκασέ
- 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
- 1 μπάλα μοτσαρέλα, σε λεπτές φέτες
- έ.π. ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα
- φέτες πεπερόνι
- καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
- μαύρες ελιές, σε φέτες
- κάππαρη
- ψητές πιπεριές Φλωρίνη
Διαδικασία
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με 250 ml ζεστό νερό (όχι καυτό) και τη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10′.
- Ρίχνουμε το μισό αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 10΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
Σάλτσα
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1΄-2΄ μέχρι να μυρίσει ωραία.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10΄-15΄ ή μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.
- Ανακατεύουμε μέσα και τον βασιλικό και αλατίζουμε.
Ζύμη
- Προσθέτουμε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ομογενοποιούμε σε μια μπάλα.
- Kατόπιν την πλάθουμε για 5΄.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄ ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη για 3΄ σε καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει μαλακή αλλά όχι πολύ ελαστική.
- Την αφήνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί για 10΄, καλυμμένη ελαφρώς με αλουμινόχαρτο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο ταψί καλύπτοντας τη βάση.
- Κόβουμε μια λεπτή λωρίδα ζύμης από τη μακριά πλευρά και 3 λεπτές λωρίδες ζύμης από τη μικρή πλευρά και τα στριφογυρίζουμε σε κορδόνια.
- Τεντώνουμε ξανά τη ζύμη -αν χρειαστεί- για να καλυφθεί πάλι η βάση.
- Τοποθετούμε τα κορδόνια στη ζύμη και δημιουργούμε ένα πλέγμα από 8 τετράγωνα.
- Απλώνουμε λίγη σάλτσα στα τετράγωνα και μοιράζουμε τη μοτσαρέλα.
- Καλύπτουμε τα μισά με πεπερόνι και καυτερή πιπεριά και τα υπόλοιπα με ελιές, κάππαρη και ψητές πιπεριές.
- Ψήνουμε για 10΄-15΄ ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει ωραία.
olivermagazine.gr