Πιτισιλής: Έρχεται εφαρμογή για e – ραντεβού με την εφορία

πιτισιλής-έρχεται-εφαρμογή-για-e-ραν-1026204

Ήδη η πλατφόρμα των myDATA έχει ήδη λάβει από περίπου 1000 λογιστές ή επιχειρήσεις πάνω από 120.000 παραστατικά μέσω των ERP προγραμμάτων και 1500 παραστατικά μέσω της φόρμας καταχώρησης (για μικρές επιχειρήσεις).

Αυτό ανέφερε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες (σ.σ. 21.10.2020) το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γιώργος Πιτσιλής, σχετικά με το myDATA. Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρξουν προβλήματα, γιαυτό είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς.

Όπως τόνισε ο διοικητής άνω στην ίδια βάση και την ίδια πλατφόρμα θα κτιστεί η απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω προ-συμπλήρωσης δηλώσεων ενώ επίσης από την επόμενη χρονιά (2021) θα δουλέψουν και τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής.

Πρόσθεσε επίσης ότι, προωθείται η λειτουργιά μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού, η οποία θα ξεκινήσει από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και μετά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.

Στο μεταξύ σημαντικές διευκρινίσεις για χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι την πλήρη μετάβαση στο mydata έδωσε το στέλεχος της ΑΑΔΕ, κος Α.Ντίνος. Ο κος Ντίνος σημείωσε αρχικά ότι, όποιοι αναφέρουν ότι με τα myData δε χρειάζεται ο λογιστής σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι είναι το myData.

Ο λογιστής είναι μέσα σε αυτό, το άρθρο 6 παράγραφος της Α.1138/2020 πιστοποιεί το λογιστή και λέει συγκεκριμένα ότι ο λογιστής εμπλέκεται με τα έξοδα και τους χαρακτηρισμούς, την λογιστικοποίηση των γεγονότων.

Πρόσθεσε επίσης ότι : «το 2020 είναι έτος εκπαίδευσης, το 2021 είναι έτος ανοχής, τι σημαίνει αυτό; Η Α.1138/2020 και το άρθρο 15α του 4174/2013 δεν προβλέπει σήμερα κυρώσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έρθει. Το 2021 ως Α.Α.Δ.Ε. έχουμε εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία να υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης και στην ουσία κυρώσεις μόνο για τη μη διαβίβαση. Όχι για την ανακριβή διαβίβαση και όχι για την εκπρόθεσμη. Θα υπάρχουν επιχειρήσεις τον Ιανουάριο που δεν θα είναι έτοιμες;

Η απάντηση είναι ναι. Άμα πάμε και πούμε το 2021 ως έτος πιλοτικό, το πιλοτικό να ξέρετε σημαίνει: όχι κυρώσεις. Σημαίνει τι, ότι ένα μικρό ποσοστό θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία της εκπαίδευσης γιατί σίγουρα το 2020 και το 2021 τέτοια έτη θα είναι, απλά στο 2021 εάν δεν μπει η κύρωση της μη διαβίβασης δηλαδή εάν κάποιος δεν στείλει καθόλου έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα έρθει το 2022, στην ουσία θα έχουμε ένα χαμένο έτος, και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έρθουν στο τέλος του 2021 να ρωτάνε τι είναι το myData».

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι γι’ αυτό το μεγάλο έργο χρειάζεται ανοχή και χρόνος.

γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook