Πίστη στη δημοσιονομική «ορθοδοξία» μέχρι τις αποφάσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας

πίστη-στη-δημοσιονομική-ορθοδοξία-1359477

«Πλεόνασμα από έλλειμμα δεν υπάρχει» τόνισε χτες με έμφαση κορυφαίο στέλεχος στέλνοντας το μήνυμα για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί σε σχέση με παροχές η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Μετά και τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας όπου βέβαια παραμένει σταθερή η σύσταση για δημοσιονομικό «συμμάζεμα» η κυβέρνηση θέλει να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Άλλωστε μπορεί να φαίνεται ότι το έλλειμμα του 2021 να «μαζεύεται» κατά 2 δισ ευρώ- όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για το Δεκέμβριο με τον πήχη να πηγαίνει κάτω από το 7%, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Και πάντα βέβαια παρά το θετικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η θετική αυτή πορεία στο 2022, αλλά και η αναφορά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 είναι πολύ πιθανόν να ξεπέρασαν ακόμα και το 8%στόχος συμπίεσης του ελλείμματος στο 1,4% για φέτος είναι φιλόδοξος στο φόντο των εξελίξεων στην ενέργεια και στον πληθωρισμό.

Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση άκρως προσεκτική με χαμηλά τους τόνους, ξέροντας ότι «ακροβατούν» ανάμεσα σε αιτήματα στήριξης και πιέσεις των αγορών και τω εταίρων εν όψει πάντα και της διαδικασίας αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Έτσι με βάση πληροφορίες για φέτος δεν αναμένονται πέρα από τα ήδη γνωστά μέτρα άλλες παροχές ενώ σημειώνεται ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους πάει για το 2023 καθώς το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Διευκρίνιζε ακόμα ότι κατ αρχάς θα πρέπει να βρεθούν τα ταμειακά περιθώρια για να μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα πριν επεκταθεί και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών που αφαιρούν έσοδα 1,6 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος αναμένεται μεσοσταθμική μείωση κατά 3% του ΕΝΦΙΑ με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, στοχευμένα κίνητρα με έξτρα έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές δαπάνες προς συγκεκριμένα επαγγέλματα και μείωση του συντελεστή για συγχωνεύσεις και συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, στη φαρέτρα είναι και περιορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και συνέχεια στο μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών και στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

Κομβικό το τι θα γίνει στο Σύμφωνο

Πάντως για τις συνολικές εξελίξεις κομβικό είναι το τι θα γίνει με το Σύμφωνο, όπου εντείνονται οι συζητήσεις και αναμένεται να ληφθούν αργά την Άνοιξη οι όποιες αποφάσεις. Γιαυτό και η Αθήνα τηρεί στάση «δημοσιονομικής» ορθοδοξίας, όπως καταφαίνεται ώστε νην μην εμφανιστεί ήδη από τώρα ως «μαύρο πρόβατο» αφήνοντας τους μεγάλους να παζαρεύουν.

Σύμφωνα με τo Reuters, ήδη στον κανόνα για το χρέος από χτες στην Ευρωομάδα καταγράφηκαν τα πρώτα δείγματα γραφής. Έτσι ετέθη τα… το κατά πόσο η υποχρέωση των κρατών- μελών να το “ψαλιδίζουν” κατά 1/20 ετησίως, αν αυτό ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της υπερχρέωσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να υπάρξει τελικά πεδίο συνεννόησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook