Πίσω από τη Black Friday… μαυρίλα!

Για ακόμα μία χρονιά, η χώρα μας ακολουθεί πιστά τα αμερικάνικα “έθιμα” και συγκεκριμένα το Black Friday, την ημέρα που υποτίθεται ότι οι τιμές πέφτουν δραματικά για να ωθήσουν τον καταναλωτή να ψωνίσει και την αγορά να κινηθεί. Μία μέρα η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, με εντατικοποιημένα ωράρια, εξάντληση, ποδοπατήματα, μέχρι και τραυματισμούς και θανάτους εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, φέτος στην Ελλάδα συμμετέχουν στην παρωδία του Black Friday εκατοντάδες επιχειρήσεις, και για πρώτη φορά και δύο σούπερ μάρκετ ,ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Σκλαβενίτης. Διαφημίσεις, σλόγκαν δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες, προσπερνώντας βέβαια με μεγάλη άνεση την εξαπάτηση των καταναλωτών με τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων μέρες πριν το Black Friday ούτως ώστε να φαίνονται οι εκπτώσεις μεγαλύτερες, την επαναπροώθηση προϊόντων stock ως καινούρια κοκ. Και όλα αυτά, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσης βάναυσο για εμάς εορταστικό ωράριο, για να αυξηθούν με οποιαδήποτε θυσία τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η θυσία βέβαια για ακόμη μια φορά είμαστε εμείς. Εμείς που δουλεύουμε σε αισχρές συνθήκες, με ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστοι, με μισθούς πείνας, με τον φόβο της απόλυσης εάν αντιδράσουμε ή διεκδικήσουμε κάποιο δικαίωμά μας. Εμείς που δουλεύουμε Κυριακές, αργίες, απομονωμένοι από τους συναδέλφους μας και σε σημείο εξάντλησης. Στην πραγματικότητα αυτό που θα ήθελαν είναι οι συνθήκες που βιώνουμε στη Black Friday να γίνουν καθημερινότητα. Αυτό απαιτεί άλλωστε, ο εργασιακός μεσαίωνας που μας επιβάλλουν, να είμαστε αναλώσιμοι, κακοπληρωμένοι, εξαντλημένοι, και προπάντων όχι ενωμένοι, ήσυχοι και υπάκουοι σε κάθε προσταγή της εργοδοσίας, ακόμη και αν αυτή αντιβαίνει στα δικαιώματά μας.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντεργατική πολιτική που προώθησε ο προκάτοχός της ΣΥΡΙΖΑ, με ήδη ψηφισμένο το λεγόμενο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο. Ένα τερατούργημα που επιδιώκει να τσακίσει βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, αφού φέρνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, χτυπά το δικαίωμα στην απεργία, ισοπεδώνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νομιμοποιεί τα ελαστικά ωράρια, την ίδια ώρα που μειώνει τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. Κι όταν εμείς εκφράζουμε την αντίθεσή μας, μας περιμένουν απειλές και καταστολή. Όλα αυτά βέβαια, μέσα στο κλίμα “ανάπτυξης” που παρουσιάζει η ΝΔ, που όμως ξέρουμε όλοι ότι είναι μια απάτη, και καθόλου δεν θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας.

Η μόνη δυνατότητα για εμάς, και συνολικά για τους εργαζόμενους και το λαό, είναι να παλέψουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα μας. Να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, αξιοπρεπείς όρους δουλειάς. Να γυρίσουμε την πλάτη στο πανηγύρι που ονομάζεται Black Friday, και σε κάθε πανηγύρι που στήνουν εργοδότες και αστική τάξη εις βάρος των δικών μας δικαιωμάτων. Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς μας, στα σωματεία και στις γειτονιές μας. Κανένας δεν πρόκειται να μας παραχωρήσει τα δικαιώματά μας! Η μόνη δυνατότητα για εμάς βρίσκεται στη συλλογική διεκδίκηση, στην συζήτηση, στην απεργία!

– ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
– ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
– ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
– ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ταξική Πορεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ