Πίνακας σπουδαίου Χανιώτη ζωγράφου θα δημοπρατηθεί για φιλανθρωπικό σκοπό από τον ΣυνΆνθρωπο

πίνακας-σπουδαίου-χανιώτη-ζωγράφου-θ-1229700

Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε μία πολύ σημαντική δωρεά από την οικογένεια του αειμνήστου Δημητρίου Γοναλάκη, σπουδαίου προσωπογράφου, θαλασσογράφου και σκιτσογράφου των Χανίων. Η οικογένεια του μεγάλου Χανιώτη καλλιτέχνη μας τίμησε, δωρίζοντάς μας ένα πίνακά του, με σκοπό αυτός να δημοπρατηθεί στα πλαίσια της εκδήλωσης «ΣύνΑΘΛΟ» και τα έσοδα να διατεθούν εξ΄ ολοκλήρου στο Σύλλογό μας.

Ο συγκεκριμένος πίνακας ονομάζεται «Ο Ζευγάς» , είναι ακουαρέλα, διαστάσεων 47χ64 και σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη το έτος 2000. Η αξία του πίνακα έχει εκτιμηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στις 2.000 ευρώ.

Προκειμένου περισσότεροι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη διαδικασία, επιλέξαμε να μην πραγματοποιηθεί δημοπρασία, αλλά να διεξαχθεί κλήρωση με ελάχιστο ποσό συμμετοχής. Κάθε συμμετοχή θα κοστίζει 50 ευρώ και εφόσον θα έχει συμπληρωθεί, μέσω των συμμετοχών, το συνολικό ποσό των 2.000 ευρώ, που αποτελεί την αξία του έργου, θα διεξαχθεί η κλήρωση για την ανάδειξη του τυχερού κατά την τελετή του τερματισμού της εκδήλωσης ΣύνΑΘΛΟ.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συγκέντρωσης του ανωτέρω ποσού, οι συμμετοχές θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές και μετά το πέρας της εκδήλωσης και έως ότου συγκεντρωθεί το προσδοκώμενο ποσό. Σε αυτήν την περίπτωση θα γνωστοποιηθεί εκ νέου η ημερομηνία της κλήρωσης, η οποία θα γίνει δημοσίως.

Το έργο θα παραμείνει εκτεθειμένο, για όποιον θέλει να το δει από κοντά, από αύριο και μέχρι τη λήξη της δράσης, στο χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου στο παλιό λιμάνι Χανίων, όπου και θα υπάρχει τοποθετημένο κυτίο για να δέχεται τις προσφορές. Επίσης, δυνατότητα συμμετοχής θα μπορούν να έχουν και όσοι προχωρήσουν σε τραπεζική κατάθεση του ελάχιστου ποσού συμμετοχής, στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί ο Σύλλογός μας, με αιτιολογία κατάθεση «Ζευγάς»:

-Συνεταιριστική τράπεζα Χανίων GR97 0690 0010 0000 0017 6976 002,

Αρ. λογαριασμού 17 6976 002

-Τράπεζα Πειραιώς GR89 0172 7580 0057 5809 9312 481,

Αρ. λογαριασμού 57 5809 9312 481

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Δημήτρης Γοναλάκης γεννήθηκε το 1942 στο Κολένι Καμάρα του Ν. Χανίων. Δέκα χρονών, με ένα απλό μολύβι, σκιτσάρει τους ανθρώπους του καφενείου στο Κολένι. Μάλιστα βάζει και τον εαυτό του μέσα.

Πάει γυμνάσιο στο Καστέλι και συγχρόνως παρακολουθεί μαθήματα αγιογραφίας με τον Γιάννη Αννουσάκη ως και το 1958. Φυσικά σκιτσάρει τα πάντα, αυτό δεν μένει απαρατήρητο και ο Πολάκης, με το σινεμά Ελληνίς, τον βρίσκει και του ζητάει να φτιάχνει αφίσες των έργων που παίζουν οι κινηματογράφοι του. Υπογράφει σαν Δημήτριος.

Τα σκιτσογραφικά του έργα (πάνω από πέντε χιλιάδες σκίτσα και διαφημίσεις) είναι όλα με σινική μελάνη, κάρβουνο ή παστέλ με φανταστικά θέματα από τη ζωή της Κρήτης σε μια δύσκολη περίοδο την γερμανοκατοχή. Τα έργα αυτά είχαν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε όσους τα έβλεπαν, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό του ταλέντο.

Έτσι δεν άργησε να βρει «δουλειά» στην εικονογράφηση βιβλίων και αθηναϊκών περιοδικών, όπως ο Μικρός Ήρωας, η Μάσκα, ο Ζορό. Εικονογράφησε τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Νίκου Μαράκη και συνεργάστηκε με τον Τσιφόρο, εικονογράφησε ακόμα και την Πάπισσα Ιωάννα που δημοσιευόταν τότε στην εφημερίδα Αθηναϊκή. Στα Χανιά ανάλαβε την πολιτική γελοιογραφία στο Κήρυκα και ζωγράφισε πολλά εξώφυλλα δίσκων πενταγράμμου, μεταξύ αυτών και δυο του Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη «Η Απαγωγή»και «Ο Ερωτόκριτος”.

Ταυτόχρονα, έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής, μελετώντας εντατικά τις τάσεις και τεχνοτροπίες της κλασσικής τέχνης και από το 1967 επιδόθηκε στη ζωγραφική (πρωσοπογραφία-θαλασσογραφία). Παρουσίασε έργα του σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ οργάνωσε διάφορες ατομικές εκθέσεις με πολυσύνθετα θέματα.

Ο Δημήτριος Γοναλάκης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους νεοέλληνες καλλιτέχνες και για το σημαντικό του έργο έχουν γράψει πολλοί γνωστοί κριτικοί της Τέχνης και έχουν δημοσιευθεί ευμενή σχόλια στον Ελληνικό και Διεθνή τύπο. Έργα του κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα αι στο Εξωτερικό.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την οικογένεια του Δημητρίου Γοναλάκη, για την ιδιαίτερη τιμή που μας κάνουν να μας εμπιστευθούν ένα έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη. Τέτοιες χειρονομίες μας γεμίζουν ελπίδα και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook