Πικάσο: Ειδικοί εντόπισαν σε πίνακα έναν κρυμμένο σκύλο με «υπέροχο κόκκινο φιόγκο»

πικάσο-ειδικοί-εντόπισαν-σε-πίνακα-έν-1694428

Ένα αναπάντεχο εύρημα εντόπισαν ειδικοί, κάτω από στρώματα μπογιάς του πίνακα «Le Moulin de la Galette» που δημιούργησε ο Πάμπλο Πικάσο το 1900 κι ενώ ήταν 19 ετών.

Κι αυτό επειδή κάτω από τις μπογιές βρισκόταν ένας «αρκετά αξιολάτρευτος σκύλος με υπέροχο κόκκινο φιόγκο».

Ο πίνακας, όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται ένα από τα πρώιμα αριστουργήματα του Πικάσο και η απεικόνιση του σκύλου ανακαλύφθηκε 123 χρόνια μετά την πρώτη του δημιουργία.

Το σκυλάκι είχε κρυφτεί κάτω από ένα κομμάτι σκούρου χρώματος και εντοπίστηκε με τη σύγχρονη τεχνολογία απεικόνισης. Ο σκύλος είναι καφέ και φορά στον λαιμό του έναν κόκκινο φιόγκο.

Ο πίνακας εκτίθεται στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έκθεσης για τα χρόνια της δημιουργίας του διάσημου ζωγράφου στο Παρίσι.

Η Julie Barten, ανώτερη συντηρήτρια έργων ζωγραφικής στο Γκούγκενχαϊμ, δήλωσε στο Reuters ότι πάντα είχε «ένα ισχυρό αίσθημα ότι υπήρχε κάτι εκεί κάτω. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Πικάσο ζωγράφισε πτυχές της σύνθεσης και στη συνέχεια τις εξαφάνισε και τις μετέτρεψε σε άλλα συνθετικά στοιχεία. Αυτό ήταν πραγματικά μέρος της πρακτικής του».

Η ίδια παρομοίασε τον σκύλο με ένα «μόνιμο φάντασμα» και πρόσθεσε ότι οι θεατές μπορούν να τον δουν με γυμνό μάτι, αν είναι προσεκτικοί. «Υπάρχει κόκκινο χρώμα που διαφαίνεται σε ορισμένες περιοχές και αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά μπορείτε να δείτε τα μάτια και τα αυτιά. Μπορείτε να δείτε ότι, όταν το έκρυψε, άφησε στην πραγματικότητα το περίγραμμα του κεφαλιού ακόμα ορατό» είπε.

Γιατί ο Πικάσο κάλυψε τον σκύλο

Ο σκύλος, σύμφωνα με το μουσείο μοιάζει με σπανιέλ Cavalier King Charles. Η Julie Barten δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί ο Πάμπλο Πικάσο θέλησε να τον αφαιρέσει, ωστόσο εκτίμησε ότι ίσως θεωρούσε το πρόσωπό του «δελεαστικό» για τον υπόλοιπο πίνακα.

«Θα έκλεβε την παράσταση», ανέφερε. Αντίθετα, με την κάλυψη του σκύλου, οι θεατές μπορούν να «κοιτάξουν πιο προσεκτικά όλες τις άλλες υπέροχες φιγούρες στη σύνθεση – να βιώσουν το χώρο με διαφορετικούς τρόπους».

Η Megan Fontanella, επιμελήτρια μοντέρνας τέχνης του μουσείου, δήλωσε ότι εξακολουθεί να βρίσκει την ανακάλυψη εκπληκτική.

Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλούς κρυμμένους πίνακες σε έργα της «μπλε περιόδου» του Πικάσο μεταξύ 1900 και 1904.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook