Πιερρακάκης: Οι πολίτες θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο

πιερρακάκης-οι-πολίτες-θα-μπορούν-να-α-1155652

Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, περιγράφοντας πώς οι πολίτες θα κλείνουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το χαρτί ή τον κωδικό τον οποίο θα έχουν μαζί τους προκειμένου να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό. «Όταν θα πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο για να κλείσει το ραντεβού, θα τυπώνει ο φαρμακοποιός ένα χαρτί, το οποίο θα πρέπει να το επιδεικνύει στο κέντρο για λόγους ακρίβειας. Θέλουμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πόσοι εμβολιάζονται και θέλουμε να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα αποδεικτικό για τον πολίτη ότι εμβολιάστηκε. Βέβαια το πού θα χρησιμοποιείται αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ερώτημα, γιατί υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα τα απαντήσει η Ε.Ε», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως εξήγησε, το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού έχει τρεις φάσεις, οι οποίες δεν είναι αυτοτελείς. «Στην αρχή πάμε στοχευμένα. Ξεκινάμε από τους υγειονομικούς, τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στην πορεία περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι πολύ μεγάλη και θα σπάσει σε κομμάτια. Αφορά όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. Αυτή τη φάση θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ανάλογα με το πώς θα έρχονται τα εμβόλια», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί θα κλείνει εξαρχής δύο ραντεβού και όχι ένα, δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι δύο δόσεων.

«Ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, θα λαμβάνουν κι ένα μήνυμα με προτεινόμενα ραντεβού και μετά από αυτό οι πολίτες που δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ, τα οποία για αυτό το σκοπό, θα ανοίξουν για να κλείσουν τα ραντεβού τους», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Σε περίπτωση που ο πολίτης για οποιονδήποτε λόγο χάσει το ραντεβού που έχει κλείσει, θα υπάρχει η δυνατότητα να το αλλάξει έστω για μια φορά. «Αν κάποιος χάσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό του, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα για να κλείσει νέο ραντεβού. Εμείς έχουμε πει καταρχήν ότι θα προτείνουμε στον κόσμο ραντεβού και θα του δίνουμε τη δυνατότητα να το αλλάξει μια φορά. Από εκεί και πέρα θα έχουν προτεραιότητα αυτοί που τα έχουν ήδη προγραμματίσει, αλλά στην πορεία θέλουμε να διευκολύνουμε όλους τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο θα φτιάξει εξερχόμενα τηλεφωνικά κέντρα, για να παίρνει το κράτος τηλέφωνα τους πολίτες προκειμένου να τους εντάξει στη διαδικασία. «Ο αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο αριθμός 13034. Από αυτό θα λαμβάνει ο κόσμος κλήσεις ή μηνύματα, αλλά θα μπορεί και να στείλει μήνυμα με τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο για να δει αν είναι στις επιλέξιμες κατηγορίες για να κάνει το εμβόλιο».

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook