Πετσέτες στην κουζίνα: Πόσο συχνά τις αλλάζετε;

πετσέτες-στην-κουζίνα-πόσο-συχνά-τις-α-1358620

Ποιος δεν χρησιμοποιεί πάνινες πετσέτες στην κουζίνα;

Η σωστή απάντηση είναι οι επαγγελματίες μάγειρες. Σύμφωνα με τις αρχές ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, οι πάνινες πετσέτες απαγορεύονται στις επαγγελματικές κουζίνες, εκτός κι αν είναι μιας χρήσης. Κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μάς λύνουν τα χέρια: σκουπίζουμε τα πιάτα, τα ποτήρια, τα χέρια μας και φυσικά τον πάγκο εργασίας όταν μαγειρεύουμε.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι αυτές ακριβώς οι βολικές πετσέτες που χρησιμοποιούμε πολλές φορές καθημερινά είναι από τα πιο επικίνδυνα και μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού.

Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν δείξει ότι οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα είναι εστίες σοβαρών μικροβίων, όπως τα βακτήρια εντερόκοκκου, τα βακτήρια E. Coli και ο σταφυλόκοκκος. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι;

Όσα περισσότερα άτομα ζουν σε ένα σπίτι τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των μικροβίων που κυκλοφορούν σε αυτό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην κουζίνα ακόμη περισσότερο! Αν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα για να σκουπίσουμε τα χέρια μας και να καθαρίσουμε τον πάγκο, ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δύο λύσεις υπάρχουν για να περιορίσουμε την εξάπλωση των μικροβίων στην κουζίνα

Να το πάρουμε απόφαση και να χρησιμοποιούμε μόνο χαρτί κουζίνας όταν μαγειρεύουμε –όπως ακριβώς κάνουν και οι επαγγελματίες.Μπορούμε επίσης να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις πετσέτες που έχουμε, προσέχοντας να μην σκουπίζουμε τα χέρια μας, τα πιάτα ή τον πάγκο με την ίδια πετσέτα. Στο τέλος της ημέρας τις βάζουμε όλες στο πλυντήριο. Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά. Ναι, κάθε μέρα! Κι αυτό είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνει συνήθεια. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή θερμοκρασία για πλύσιμο για την εξάλειψη των βακτηρίων είναι 60°C, όπως ακριβώς για τα σεντόνια και τις πετσέτες του μπάνιου.

Μια άλλη λύση είναι να κάνουμε έναν συνδυασμό, να σκουπίζουμε τους πάγκους μόνο με χαρτί και τα χέρια μας μόνο με πάνινες πετσέτες, τις οποίες επίσης θα πρέπει να αλλάζουμε καθημερινά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι υγρές πετσέτες πολλαπλών χρήσεων που μας φαίνονται πολύ πρακτικές είναι ακόμη πιο επικίνδυνες, ακριβώς επειδή δεν στεγνώνουν ποτέ. Κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά σε χώρους προετοιμασίας τροφίμων.

Tip

Γεμίστε ένα συρτάρι της κουζίνας με μικρές πετσετούλες χεριών που είναι σχετικά φτηνές και πλένονται εύκολα. Όταν ολοκληρώσετε τις ετοιμασίες στην κουζίνα απλώς ρίξτε τα στο καλάθι με τα άπλυτα. Την επόμενη φορά ανοίξτε το συρτάρι και χρησιμοποιήστε καινούργιες πετσέτες.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook