Πετρέλαιο θέρμανσης: Kάτω από 1 ευρώ ξεκινά η διάθεση

πετρέλαιο-θέρμανσης-kάτω-από-1-ευρώ-ξεκ-0

Να μετατρέψει το Επίδομα Πετρελαίου σε Επίδομα Θέρμανσης, ώστε να καλύπτει και όσους ζεσταίνονται με άλλες πηγές θέρμανσης, εξετάζει η κυβέρνηση. Είναι μία μόνο από τις βελτιώσεις που σχεδιάζει να επιφέρει το εφέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα θα δοθεί και φέτος προκαταβολικά πριν αλλάξει η χρονιά, για να αγοράσουν πετρέλαιο και οι πιο φτωχοί που δεν έχουν διαθέσιμα μετρητά για να πληρώσουν μόνοι τους το πετρέλαιο –όπως απαιτείτο μέχρι πρότινος προκειμένου να τους επιστραφούν εκ των υστέρων τα χρήματα που κατέβαλαν.

Ωστόσο εξετάζονται και ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι όσοι λάβουν την προκαταβολή, θα την διαθέσουν για να ζεσταθούν.

Από την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο και τιμή που αναμένεται να κυμανθεί στα 0,78-0,80 λεπτά ανά λίτρο περίπου.

Παρότι πολύ φθηνότερο εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο πέρυσι, όταν η τιμή ήταν 1,05-1,10 ευρώ ανά λίτρο, μάλλον θα αργήσουν αρκετά οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης. Και αυτό όχι μόνον λόγω της παρατεταμένης ζέστης μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά κυρίως επειδή τον Απρίλιο φέτος και λίγο πριν κλείσει η περσινή χειμερινή περίοδος, η τιμή του πετρελαίου είχε κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να γίνουν μαζικές παραγγελίες και οι δεξαμενές να είναι πλέον ξέχειλες από πετρέλαιο πριν καν πιάσουν τα κρύα.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπ.Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο ΟPEN το Σάββατο και δΔεδομένου ότι στις 80 μέρες που απομένουν ως την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να διανεμηθούν 84 εκατ. ευρώ σε τουλάχιστον 600.000 δικαιούχους όπως έγινε πέρυσι, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να μοιραστεί το ποσό και σε νοικοκυριά που θερμαίνονται με άλλους τρόπους. Σε τέτοια περίπτωση το Επίδομα αγοράς Πετρελαίου Θέρμανσης θα μετατραπεί σε Επίδομα Θέρμανσης, ασχέτως αν αγοράζεται πετρέλαιο ή όχι.

Άλλωστε, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον η επιδότηση πετρελαίου, το επίδομα συνδέεται κυρίως με το ποσό που δίνει κάποιος (επιδότηση 64-350 ευρώ για αγορές πετρελαίου 128-700 ευρώ) και όχι με τα λίτρα που αγοράζει. Συνεπώς, μπορεί ενδεχομένως να επιδοτείται πχ το 50% του κόστους φυσικού αερίου, αντί της αξίας του πετρελαίου που αποκλειστικά επιδοτείται εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook