Πετρέλαιο κίνησης: «Κλείδωσε» η επαναφορά της επιδότησης – «Βουτιά» στις τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα

πετρέλαιο-κίνησης-κλείδωσε-η-επανα-1032219

Τις επόμενες ώρες ανοίγει η κυβέρνηση τα χαρτιά της αναφορικά με ενδεχόμενη επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ υπάρχουν και κάποια σενάρια που θέλουν να επανέρχεται και το fuel pass, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας.

Εκτός όμως από την προσμονή για το πετρέλαιο κίνησης, την επόμενη Τετάρτη ξεκινάει η εφαρμογή του «καλαθιού» στο οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εναποθέσει ένα μεγάλο μέρος προσδοκιών για την ανάσχεση της ακρίβειας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ένας μάλλον απροσδόκητος σύμμαχος.

Η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει όλο το τελευταίο διάστημα σημαντικές απώλειες και πλέον βρίσκεται στα χαμηλά του τελευταίου 5μηνου.

Απόρροια αυτού και η μεγάλη πτώση για την χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που χθες… «βούτηξε» στα 155 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είχε να τα δει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις, μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, ώστε να διαμορφωθεί μία τάση και δημιουργώντας προσδοκίες βελτίωσης της κατάστασης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Πρεμιέρα» για το καλάθι του νοικοκυριού

Την προσεχή Τετάρτη εκτός απροόπτου, θα κάνει πρεμιέρα το καλάθι του νοικοκυριού με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι το μέτρο θα αποδώσει και θα ανακόψει, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό βέβαια την ακρίβεια που καλπάζει.

Οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και η νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει εντός της εβδομάδας, με την μορφή τροπολογίας, σε κάποιο από τα νομοσχέδια που θα βρίσκονται στην Ολομέλεια και με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή στις 2 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται βέβαια ολιγοήμερη παράταση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρχει ένας τουλάχιστον κωδικός σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού», ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας.

Δηλαδή με λίγα λόγια θα είναι το προϊόν που θα έχει την χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και αυτό θα μπει στο «καλάθι».

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση.

Με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται να καθορισθεί και η συχνότητα ανανέωσης του «καλαθιού». Υπενθυμίζεται ότι αν και αρχικά είχε αποφασισθεί να παραμένει σταθερή η σύνθεσή του, τελικά αναμένεται ότι θα ανανεώνεται κάθε 7 ή 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τις κατηγορίες που θα περιέχει το «καλάθι» θα καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όχι από τις επιχειρήσεις.

Πάντως στην νομοθετική παρέμβαση, δεν προβλέπεται ότι θα υπάρχει ειδική σήμανση στα ράφια για τα προϊόντα που θα βρίσκονται εντός του καλαθιού. Πάντως αυτά θα είναι αναρτημένα σε ξεχωριστή ενότητα στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής.

«Κλείδωσε» η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης

Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά κλείδωσε η επαναφορά της επιδότησης και δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή να αφορά και την βενζίνη. Δηλαδή να υπάρχει το ίδιο σχήμα που είχε επιλεγεί για το διάστημα Απριλίου – Σεπτέμβριο.

Δηλαδή διπλή ενίσχυση για το κατόχους πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, μέσω fuel pass και επιδότησης στην αντλία για το diesel κίνησης, μία επιδότηση που ενδεχομένως να φτάσει και τα 25 λεπτά το λίτρο.

Στην προσπάθεια πάντως επιβράδυνσης της ακρίβειας συμβάλει και η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο.

Χθες η τιμή βρέθηκε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 96,5 ευρώ με απώλειες 15%, επίπεδα που βρέθηκε για τελευταία φορά τον περασμένο Ιούνιο.

Ως φυσική εξέλιξη είναι και η πτώση στην χονδρική τιμή του ρεύματος που βρέθηκε μία ανάσα πάνω από τα 150 ευρώ η MWh. Συγκεκριμένα έκλεισε χθες στα 155,34 ευρώ με πτώση 33,64%.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook