Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος

πέθανε-ο-βραβευμένος-σκηνοθέτης-και-π-1060939

Μια σημαντική προσωπικότητα των τεχνών και των γραμμάτων, ο βραβευμένος σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, σπούδασε Νομικά χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Στην Αγγλία σπούδασε κινηματογράφο, στη σχολή The London Film School ενώ έζησε για περισσότερο από δέκα χρόνια σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Καλή πατρίδα, σύντροφε (Beloiannisz), γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο ενώ η επόμενη Ο Δραπέτης (1991) συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών.

Σκηνοθέτησε πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ  μεταξύ των οποίων και τα Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης, Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα, Στα Τουρκοβούνια, Επί Κολωνώ, Η μεγάλη πομπή, Παύλος Ζάννας, Ποιός είναι ο τρελός λαγός, Σκοτεινός συνωμότης,  Η εποχή των κενταύρων – Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (2009), Γεώργιος Ν. Παπανικολάου – Παπ τεστ , Σπίτι δίπλα στη θάλασσα – Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος , Ένας υπέροχος άνθρωπος – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή , Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα – Νίκος Εγγονόπουλος, Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης κ.α.

Τον Ιανουάριο του 1967, ποιήματά του βραβεύονται στον Γ’ πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του  περιοδικού Πανσπουδαστική. Το 1972 εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή Αντίψυχα (β’ έκδοση 1992). Ακολουθούν: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, Άγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (μικρές ιστορίες).

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος έχει δημοσιεύσει κείμενα και άρθρα σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά ενώ το ποίημά του με τον τίτλο Χρονικό, από την συλλογή Αντίψυχα έχει ανθολογηθεί στο αναγνωστικό «Νεοελληνική Λογοτεχνία» της Β’ Γυμνασίου (Ο.Ε.Δ.Β. 2006).

Διετέλεσε, επίσης, μέλος κριτικών και προκριματικών επιτροπών στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας, Oberhausen Δυτ. Γερμανίας, Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Eco Φέστιβαλ, Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, Altin Koza Adana Τουρκία κ.ά.

Από το 1989 ώς το 2007 προσέφερε τις υπηρεσίες του κατά διαστήματα ως στέλεχος προγράμματος στην ιδιωτική και δημόσια τηλεόραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook