Πέθανε ο Γερμανός Henning Zierock – Ήταν φίλος και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη | Video

Έφυγε από τη ζωή ο Γερμανός Henning Zierock (Χένινγκ Τσίρoγκ) από το Tübingen της Γερμανίας. Φίλος της Ελλάδας, φίλος της Ειρήνης και του πολιτισμού, Φίλος του Μίκη Θεοδωράκη. Πέθανε την νύχτα της 11ης Μαΐου 2022 μετά από εγχείρηση στην καρδιά.

Το 1988, γνώρισε το Μίκη Θεοδωράκη και πρωτοστάτησε στην διοργάνωση τότε Δυτική Γερμανία, δύο συνεδρίων για την ειρήνη και τον πολιτισμό, στο Τύμπιγκεν και την Κολωνία, που έμειναν στην ιστορία. Από τότε τον ακολουθούσε και τον συνόδευε σ’ όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος, στο Κοιμητήριο του Γαλατά.

 

Όταν ο Χένινγκ Τσίρoγκ, είχε στήσει μικρή μπάντα και με την κιθάρα του, τραγουδούσε μαζί με τον κόσμο μελωδίες του Έλληνα συνθέτη, έξω από την Μητρόπολη Χανίων:

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη για την εκδημία του Henning Zierock:

Ο Henning Zierock αντιφασίστας και φιλειρηνιστής ηγήθηκε του κινήματος «Πολιτισμός της ειρήνης» («Kultur des Friedens»), και βρέθηκε μπροστά σ’ όλες τις κινητοποιήσεις κατά των πολέμων, μέχρι τον τελευταίο στην Ουκρανία.

Εχθρός του φασισμού και του ναζισμού σήκωσε και υπερασπίστηκε με δύναμη τα δίκαια της Ελλάδας και των θυμάτων της γερμανικής κατοχής μέσα στην Γερμανία.

Στα σχέδιά του ήταν η πραγματοποίηση συναυλίας από Γερμανούς και Έλληνες μαθητές το Σεπτέμβριο του 2022 στα Χανιά με την καντάτα Μαουτχάουζεν των Μίκη Θεοδωράκη – Ιάκωβου Καμπανέλλη, την οποία προετοίμαζε μαζί μας.

Θρηνούμε για την απώλεια του φίλου μας Henning Zierock και εκφράζομε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους όσους συμπορεύτηκαν μαζί του στον αγώνα για την ειρήνη και τον πολιτισμό.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ