Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ – Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ

πέθανε-η-μαντλίν-ολμπράιτ-η-πρώτη-γυν-1405792

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ υπηρέτησε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας στις ΗΠΑ του Μπιλ Κλίντον.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό της Albright Stonebridge Group, μιας εταιρείας παγκόσμιας στρατηγικής που ίδρυσε η Ολμπράιτ. Επίσης, γνωστοποιήθηκε και μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ

Γεννήθηκε στο Σμίχοφ της Πράγας, στην πρώην Τσεχοσλοβακία, ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα στις 15 Μαΐου 1937. Μαζί με την οικογένεια της μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957.

Η Ολμπράιτ αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, γράφοντας τη διατριβή της για την Άνοιξη της Πράγας. Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή, Έντμουντ Μάσκι, πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.

Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική. Μετά τη νίκη του Μπιλ Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το 1993 ο Κλίντον τη διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε τη θέση της μέχρι το 1997, όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως υπουργό Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι τη λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

Η Ολμπράιτ ήταν πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009. Παράλληλα, ήταν καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στη Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν.

iefimerida.gr

2 thoughts on “Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ – Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ

  1. Λίγο ακόμα και θα την αγιοποιήσετε ,ότι σαν υπουργός εξωτερικων των ΗΠΑ επέβαλε τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία το ξεχάσατε ..

  2. Ήταν αυτή που είχε πεί σαν υπουργ.εξωτ.:»Δεν είναι δίκαιο,τόσος πολύς πλούτος να ανήκει μόνο σε μία χώρα(Ρωσία)!»
    Ασε όλα τα άλλα που έχει πεί και κυρίως τα εγκλήματα που έκαναν οι…Δημοκρατικοί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook