Περισσότεροι νέοι πλέον μεταξύ των κρουσμάτων του κορονοϊού

περισσότεροι-νέοι-πλέον-μεταξύ-των-κρ-1065500

Την ώρα που οι νεκροί του νέου κορονοϊού ξεπερνούν επίσημα τους 489.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 9.600.475 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι νέοι άνθρωποι φαίνεται να προσβάλλονται περισσότερο σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι περισσότερες κοινωνικές επαφές μεταξύ ατόμων κάτω των 40 ετών εκτιμάται ότι είναι η αιτία αύξησης των ασθενών παγκοσμίως, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως οφείλεται σε καλύτερο έλεγχο μέσω των τεστ.

Οι εμφανείς αλλαγές στο ηλικιακό προφίλ των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο εντείνει τις ανησυχίες για δεύτερο κύμα της πανδημίας, μετά τα φαινόμενα συνωστισμού σε πάρτι και παραλίες στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι ο φόβος αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για την αύξηση μολύνσεων νεότερων ανθρώπων και στις φτωχότερες χώρες και κυρίως σε εκείνες, εκείνες που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από άλλες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο HIV.

Πάντως, η τάση να μολύνονται περισσότεροι νέοι άνθρωποι παρατηρείται πιο πολύ στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, όπου έχουν ανοίξει ξανά καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

Κλείνουν μπαρ στο Τέξας, σταματά η πώληση αλκοόλ στη Φλόριντα

Κυρίως σε Φλόριντα, Τέξας και Αριζόνα καταγράφηκε -συγκριτικά με την πρώτη περίοδο της πανδημίας- απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, που φαίνεται να θεωρούν πως είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον Covid-19.

Μάλιστα, η Φλόριντα ανακοίνωσε πως αναστέλλει την πώληση αλκοόλ στα μπαρ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση, λίγες ώρες αφού το Τέξας γνωστοποίησε ότι κλείνει τα μπαρ του, επειδή κατέγραψε χθες 5.996 νέα κρούσματα, αριθμό – ρεκόρ για την πολιτεία.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, που καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει μέτρα καραντίνας τον Μάρτιο, εξήγησε αυτήν την εβδομάδα πως η πολιτεία του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πραγματική έκρηξη» της νόσου μεταξύ των νέων και προειδοποίησε τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ λέγοντάς τους ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδειά τους στην περίπτωση που δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η πολιτεία κατέγραψε σχεδόν 9000 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, ο χειρότερος απολογισμός σε μια πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.

Πλέον οι ηλικίες από 15 έως 34 ετών αποτελούν το 31% των ασθενών του Covid-19 αυξάνοντας το σχετικό ποσοστό κατά 6% από τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Η Αριζόνα εμφανίζει παρόμοια τάση, καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ασθενείς κάτω των 45 ετών έφταναν το 40% αλλά τώρα το 60%.

«Ο ιός δεν έχει αλλάξει, εμείς αλλάξαμε συμπεριφορά»

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θεωρούν πως η συμπεριφορά των νεότερων σε αντίθεση με άλλες ηλικιακές ομάδες, που επέλεξαν να παραμείνουν προσεκτικοί, συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων. «Η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή είναι ότι για κάθε περίπτωση που αναφέρθηκε, στην πραγματικότητα υπήρχαν 10 άλλες», πρόσθεσε.

«Ο ιός δεν έχει αλλάξει. Εμείς έχουμε αλλάξει τις συμπεριφορές μας», σχολίασε στο Associated Press ο Αλί Μοκντάντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ο Φλόριαν Κράμερ από την Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης επισήμανε δεδομένα από το Ιράν, όπου οι ασθενείς του Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται και πάλι από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο τέλος του περασμένου μήνα, οι θάνατοι δεν αυξήθηκαν, γιατί πλέον μολύνονταν περισσότεροι νέοι, αλλά οι συνέπειες φάνηκαν στη συνέχεια καθώς ο ιός μεταδόθηκε και σε ηλικιωμένους πληθυσμούς. «Και τότε οι θάνατοι αυξήθηκαν… Κοιτάζοντας τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν είμαι αισιόδοξος».

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook