Περισσότερες από 100 χώρες δεσμεύονται να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030

περισσότερες-από-100-χώρες-δεσμεύονται-ν-1309236

«Τα δάση είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας , ωστόσο, μια δασική έκταση περίπου 27 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται κάθε λεπτό στον πλανήτη»! Αυτό αναφέρουν σε κοινή πρόταση ψηφίσματος περισσότερες από 100 χώρες, που μετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τονίζοντας ότι δεσμεύονται να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών ως το 2030, όπως ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία της διάσκεψης.

Οι χώρες που υπογράφουν το ψήφισμα αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας δασικής έκτασης, δηλαδή περίπου 34 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Τα δάση θεωρούνται οι πνεύμονες του πλανήτη μας , απορροφούν περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών CO₂ που εκπέμπονται από τον άνθρωπο κάθε χρόνο. Όμως συρρικνώνονται ανησυχητικά», αναφέρει η κοινή δήλωση, που πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Βρετανική προεδρία, περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιους πόρους θα διατεθούν γι’ αυτή την προσπάθεια έως το 2025. Επιπλέον, πρόκειται να γίνουν και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι τα δάση ειναι «οι καθεδρικοί ναοί της φύσης» και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας».

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα δεν έχει προηγούμενο», είπε ο Τζόνσον. Με την υιοθέτηση της εθελοντικής δέσμευσης για την προστασία των δασών, η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να γίνει από «κατακτητής, φύλακας της φύσης», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Κριτική από την Greenpeace

Ωστόσο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη είχαν ανακοινώσει το 2014 ότι θα μειώσουν στο μισό το ποσοστό αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2020 και θα σταματήσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Αλλά η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται ανεξέλεγκτα , κυρίως στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου υπό την κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, αναφέρει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι δίνεται το πράσινο φως «για άλλη μια δεκαετία αποψίλωσης των δασών»

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook