Περιπολίες σε… ζωντανή μετάδοση – Πώς θα λειτουργούν οι κάμερες σώματος των αστυνομικών

περιπολίες-σε-ζωντανή-μετάδοση-πώ-1196667

«Εγκαίνια» για… 42 ώρες θα κάνουν οι κάμερες σώματος που τοποθετήθηκαν σε αστυνομικούς των ομάδων «ΔΡΑΣΗ» και ΟΠΚΕ, ενώ διακριτικά νούμερα θα τοποθετηθούν στα κράνη των πρώτων μετά τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία στα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Η χρήση τους κρίθηκε αναγκαία, αφού περατώθηκαν όλες οι διαδικασίες λειτουργίας τους, για τα μέτρα ασφαλείας του εορτασμού των 200 χρόνων έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Με την υπ’ αριθ. 7512/3/42-α από 23/03/2021 απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από ΟΠΚΕ και «ΔΡΑΣΗ» για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από τις 12:00 χθες 23/03/2021 έως την 06:00 της 25/03/2021 εντός της εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Ασφαλείας Εξαρχείων, Ομονοίας και Ακροπόλεως.

Σε ποιες περιοχές

Συγκεκριμένα, οι περιπολίες σε… live streaming στα Εξάρχεια θα περικλείονται από τις οδούς Πατησίων, Λ. Αλεξάνδρας, Ευελπίδων, Πανεπιστημίου και άλλες οδούς. Η Ομόνοια θα έχει ζωντανή αναμετάδοση από Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Σεπολίων, Πειραιώς, Παναγή Τσαλδάρη, Πέτρου Ράλλη και άλλες οδούς. Η Ακρόπολη θα περικλείεται από τις οδούς Αιόλου, Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου, Φιλελλήνων, λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Συγγρού, Κασομούλη, λεωφ. Βουλιαγμένης, Λαγουμιτζή, Καλλιρόης, Χαμοστέρνας, Ερμού, Αθηνάς και άλλες οδούς.

20 κάμερες

Τουλάχιστον 20 κάμερες θα τοποθετηθούν σε ένα ή περισσότερα μέλη κάθε ομάδας «ΔΡΑΣΗ» και ΟΠΚΕ, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας των σημείων κίνησης αλλά και της υπηρεσίας που αναλαμβάνουν. Οι δράσεις των συγκεκριμένων ομάδων θα δίνονται σε… live streaming (ζωντανή αναμετάδοση) στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στις 6 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της θλιβερής επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έκαναν… πιλοτικά εγκαίνια οι κάμερες σε… σελφοκόνταρο των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.

Καταγραφή

Οι 5 από αυτές τις κάμερες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν παράλληλη ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ οι υπόλοιπες θα καταγράφουν. Οι φορητές κάμερες είναι αδιάβροχες, αντικραδασμικές, έχουν αντιχαρακτική προστασία, ενώ σε περίπτωση απώλειας θα απενεργοποιείται από το κεντρικό σύστημα και το περιεχόμενο θα είναι κρυπτογραφημένο με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Οι ενσωματωμένες κάμερες σε στολές και κράνη έχουν λυχνία που θα φαίνεται πότε βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ ο αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει τον ελεγχόμενο όταν την ενεργοποιεί.

Οι κάμερες θα καταγράφουν και θα «μαρτυρούν» τις κινήσεις ομάδων που έρχονται σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με στελέχη των συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και τον έλεγχο των επιχειρησιακών ενεργειών όπου προβαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε τυχόν καταγγελλόμενες περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

Χρήση με… Προεδρικό Διάταγμα

Για τη χρήση των συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους εκδόθηκε το 75/2020 Προεδρικό Διάταγμα.

Για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων με αφορμή την πρόληψη ή καταστολή αξιόποινων πράξεων απαιτείται να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελούνται ή πρόκειται να τελεστούν στον συγκεκριμένο χώρο ποινικά αδικήματα. Επαρκείς ενδείξεις είναι η αναφορά πραγματικών στοιχείων όπως στατιστικών ή εμπειρικών δεδομένων, μελετών, εκθέσεων, μαρτυριών, πληροφοριών για τη συχνότητα, το είδος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων που τελούνται σε συγκεκριμένο χώρο και για τις πιθανότητες εξάπλωσης της εγκληματικότητας σε άλλο δημόσιο χώρο.

Η λειτουργία των φορητών καμερών επιτρέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος τέλεσης αξιόποινων πράξεων με την παράθεση πραγματικών στοιχείων επιβεβαίωσης.

Η εστίαση της εικόνας επιτρέπεται με την αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών. Σε περίπτωση κατεπείγοντος η εστίαση γίνεται και πάλι με απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας με την υποχρέωση όμως της άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των δεδομένων που καταγράφηκαν.

Καταστροφή δεδομένων μέσα σε 48 ώρες

Τα δεδομένα που συλλέγονται καταστρέφονται αυτόματα εντός 48 ωρών από τη λήξη της συνάθροισης, εφόσον αυτή εξελίχθηκε ομαλά και δεν υπήρχε κάποιο περιστατικό που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Τα δεδομένα διατηρούνται κατά μέγιστο για χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη συλλογή τους, εκτός αν η διατήρηση είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων.

Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τα δεδομένα καταστρέφονται. Δεδομένα που αφορούν γεγονότα που εμπίπτουν στον επιδιωκόμενο σκοπό αποθηκεύονται και διατηρούνται, εφόσον είναι απαραίτητα, για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων. Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται μετά την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή την οριστική παύση της δίωξης ή την παρέλευση του χρόνου παραγραφής.

Επιτρέπεται, επίσης, η διατήρηση, όταν υπάρχουν δικαιολογημένες υπόνοιες σε βάρος του ατόμου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, για την προπαρασκευή ή τη διάπραξη στο μέλλον αξιόποινων πράξεων, οι οποίες όμως επιβεβαιώνονται από σχετικές πληροφορίες, κινήσεις και επαφές του, καθώς και τη σοβαρότητα και αριθμό των εγκλημάτων που μπορεί να έχει καταδικασθεί στο παρελθόν ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook