Περιμένουν τις ιστολογικές για τον θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού – Χωρίς ευρήματα η νεκροψία

περιμένουν-τις-ιστολογικές-για-τον-θά-1631522

Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του 2,5 ετών κοριτσιού που πέθανε το πρωί της Παρασκευής, στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξιολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας – νεκροτομής δεν διαπιστώθηκε αιτία θανάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί ήταν πολύ περιποιημένο, καθαρό, σε πολύ καλή κατάσταση και με άριστη στοματική υγιεινή. «Φως» στα αίτια θανάτου αναμένεται να δώσουν οι ιστολογικες εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το κοριτσάκι είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με λοίμωξη στις αμυγδαλές, προκειμένου να εξεταστεί από τους γιατρούς, οι οποίοι συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή, επανέλεγχο σε δέκα ημέρες και ενημέρωσαν του υπεύθυνους της δομής ότι υπήρχε πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιατροδικαστή εξέταση δεν προέκυψε ότι η λοίμωξη που είχε στις αμυγδαλές η ανήλικη ευθύνεται για τον θάνατό της.

Η κραυγή της μάνας – «Δεν τους νοιάζει η ζωή των μαύρων»

Κρατώντας στα χέρια της το κινητό της τηλέφωνο με τις φωτογραφίες της κόρης της, η μητέρα του παιδιού ανέφερε στους δημοσιογράφους πως η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τη κόρη της ήταν πριν από 15 ημέρες.

«Το παιδάκι μου ήταν υγιέστατο. Της έλειπα πολύ, μου έλειπε πολύ και εμένα το παιδί μου και της είχα πει ότι σε λίγο καιρό θα είμαστε πάλι μαζί» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας συγκίνηση, η μητέρα.

«Το παιδί μου δεν ήταν άρρωστο, δεν ήταν άρρωστο, μόνο μαύρο ήταν. Των μαύρων η ζωή δεν τους νοιάζει», είπε η μητέρα του μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Πρώτη φορά βλέπω έτσι το παιδάκι μου. Ήταν πολύ καλό, δεν ήταν ποτέ άρρωστο. Μου είπαν ότι το παιδάκι μου σήμερα το πρωί δε μιλάει και πέθανε. Ποτέ δε μου είπαν ότι το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το πρωί όταν ήρθε ο γιατρός ξάπλωνε και δε μιλούσε. Το επισκεπτόμουν κάθε δύο εβδομάδες και αύριο θα το έπαιρνα μαζί μου στο σπίτι, όμως το παιδί μου πέθανε», είπε με κλάματα η μητέρα του.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Έφη Ορφανίδου, ύστερα από μεγάλο δικαστικό αγώνα που έδωσε η μητέρα για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού της, σήμερα το μεσημέρι το παιδί θα επέστρεφε στο σπίτι του.

«Πραγματικά πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία. Η μητέρα άλλαξε δουλειά γιατί της είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια, εργάζεται, διαμόρφωσε σωστά την οικία της και η ζωή της ήταν αυτό το παιδάκι. Χωρίς οικονομική δυνατότητα με όλες τις δυνάμεις της δώσαμε αυτόν τον αγώνα για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση αφαίρεσης της επιμέλεια του παιδιού» τόνισε.

«Η μητέρα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, έπεσε κάτω. Το παιδί ήταν η ζωή της. Πάντα τηρούσε το επισκεπτήριο και έβλεπε το παιδάκι», σημείωσε η κα. Ορφανίδου.

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του κοριτσιού

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοριτσάκι από τη Νιγηρία έμενε στη δομή, με εισαγγελική εντολή, τα τελευταία δύο χρόνια και την Πέμπτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με λοίμωξη του αναπνευστικού, προκειμένου να εξεταστεί από τους γιατρούς, οι οποίοι συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή και επανέλεγχο σε δέκα ημέρες, ενώ ενημέρωσαν τους υπεύθυνους της δομής ότι υπήρχε πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Μετά τις εξετάσεις το παιδί επέστρεψε στο δημοτικό βρεφοκομείο και σήμερα το πρωί «έσβησε», παρά τις προσπαθείς των διασωστών του ΕΚΑΒ για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Η Εισαγγελία Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να πέσει άπλετο φως στα αίτια θανάτου του παιδιού. Συγκεκριμένα, η κατεπείγουσα έρευνα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα κληθούν να καταθέσουν γιατροί από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που εξέτασαν εχθές το παιδί και προσωπικό από τον δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανό». Επίσης, θα προσκομιστούν – μεταξύ άλλων – η ιατροδικαστική έκθεση, ο ιατρικός φάκελος και το ιστορικό νοσηλείας της ανήλικης.

Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

Συγκλονισμένος από τον θάνατο του κοριτσιού από την Νιγηρία που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, «το παιδάκι ήταν 2,5 ετών και φιλοξενούνταν στη δομή. Παρά τις προσπάθειες τόσο του προσωπικού όσο και του ΕΚΑΒ που έφτασε άμεσα δεν κατέστη δυνατόν να το κρατήσουμε στη ζωή. Το παιδί αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα ΩΡΛ. Μόλις εχθές είχε διακομιστεί, κατόπιν εντολής του γιατρού του ιδρύματος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Τέθηκε σε αντιβιοτική και φαρμακευτική αγωγή την οποία και από εχθές ξεκινήσαμε, ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε και τις πρωινές ώρες με την παρέμβαση των βρεφοκόμων έγιναν όλες οι προσπάθειες. Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατόν το παιδί να κρατηθεί στη ζωή».

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκου Λιακόπουλου:

Για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε το κοριτσάκι, ο κ. Λιακόπουλος είπε «γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες για αυτά. Ακολουθούσαμε τις οδηγίες των γιατρών».

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου δήλωσε πως για το συμβάν θα διενεργηθεί ΕΔΕ. «Είμαστε σε επικοινωνία ως οφείλουμε με την μητέρα και την οικογένειά του παιδιού, γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όπως προβλέπεται. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σεβασμό στη μνήμη του παιδιού».

Ο κ. Λιακόπουλος σημείωσε επιπλέον ότι ο Άγιος Στυλιανός έχει μια ιστορια 110 ετών στην προστασία παιδιών. «Ο Άγιος Στυλιανός έχει μια μακρά ιστορία στη φροντίδα παιδιών», είπε.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook