Πέντε υποψήφιοι για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς – Συμμετοχή και από τα Χανιά

πέντε-υποψήφιοι-για-την-ανακατασκευή-970916

Αποσφραγίστηκαν την περασμένη Παρασκευή οι φάκελοι που κατέθεσαν ηλεκτρονικά, υποψήφιες εταιρίες για τον διαγωνισμό ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Συνολικά υποβλήθηκαν πέντε προσφορές από πέντε διαφορετικές εταιρίες και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και μια χανιώτικη συμμετοχή. Ωστόσο, δεν πρόκειται ακόμα για οικονομικές προσφορές, αλλά ουσιαστικά για φακέλους υποψηφιότητας, όπου οι εταιρίες προσπαθούν να αποδείξουν ότι δικαιούνται να διεκδικήσουν το έργο.

Η διακήρυξη του διαγωνισμού έθετε τεχνικά και οικονομικά κριτήρια για το ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει και οι υποψήφιοι έπρεπε να παρουσιάσουν επαρκή ίδια κεφάλαια, να δείξουν τον κύκλο εργασιών τους και – ιδιαίτερα σημαντικό – να δείξουν ότι έχουν προηγούμενη εμπειρία σε έργα παρόμοια με την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, σε άλλα, αντίστοιχα μνημεία, με πιστοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα ζητούμενα  – γιατί υπάρχουν και τα τυπικά, όπως η φορολογική ενημερότητα – από τους υποψήφιους που κατέθεσαν τους φακέλους τους και πλέον, η επιτροπή του διαγωνισμού θα προχωρήσει στον έλεγχο των φακέλων, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Έπειτα, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση.

Όσοι προκριθούν σε αυτή, θα κληθούν να υποβάλουν οικονομικές προσφορές ώστε τελικά να επιλεγεί ένας ανάδοχος. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι στη δεύτερη φάση θα προκρίνονταν πέντε υποψήφιοι, ούτως η άλλως όμως υποβλήθηκαν πέντε φάκελοι. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει το ενδεχόμενο και οι πέντε να προκριθούν στην επόμενη φάση, αν βέβαια πληρούν τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Από τη δημοτική αρχή εκφράζεται άτυπα η αισιοδοξία ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2021 και πως θα υπάρξει ανάδοχος, πιθανόν ως τον Νοέμβριο. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι το χρονικό περιθώριο προσφυγών κατά της διακήρυξης έχει περάσει, ενώ και οι όροι του διαγωνισμού θεωρούνται σαφείς, πράγμα που αναμένεται να αποθαρρύνει την υποβολή ενστάσεων.

Βέβαια, για τις ενστάσεις δεν μπορεί ποτέ να είναι κανείς σίγουρος.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, δήλωσε στο zarpanews.gr:

«Η πορεία υλοποίησης του εμβληματικού έργου, της ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας. Οδηγός μας είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την εξαιρετική ομάδα μηχανικών της Τεχνικής μας Υπηρεσίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το έργο το οποίο ξεκίνησε επί Δημαρχίας Γεωργίου Τζανακάκη, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023. Η Δημοτική Αγορά ανήκει στην κοινωνία των Χανίων και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Είναι ευθύνη όλων μας, να διασφαλίσουμε τη πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου και παράλληλα, να φροντίσουμε η ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Χανίων να λειτουργεί με έναν νέο σύγχρονο κανονισμό, που θα αντιμετωπίζει τις όποιες στρεβλώσεις υπήρχαν μέχρι σήμερα.»

Ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει το έργο εντός 24 μηνών από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση. Η μελέτη προβλέπει ότι όλο το εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς θα αποξηλωθεί και θα μείνουν μόνο τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, όπως οι τοίχοι και τα θεμέλια. Όλοι οι πάγκοι, τα δάπεδα, τα ρολά, τα τοιχία των καταστημάτων, επιγραφές, υδρορροές, οτιδήποτε δεν είναι μέρος των λιθοδομών θα φύγει και οι εργασίες προβλέπουν μεταξύ άλλων αλλαγή δαπέδων, νέο μεταλλικό σκελετό για τη στέγη, νέες μεταλλικές κατασκευές για τα καταστήματα και νέα κουφώματα, όπως επίσης βάψιμο, νέα κεραμίδια, αποκατάσταση φθορών στην όψη του κτιρίου και άλλες λεπτομέρειες. Πρόκειται για πλήρη ανακατασκευή, από το… πάτωμα ως τη στέγη, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων εκπονεί μελέτη που θα πρέπει να συμβαδίζει με τις οδηγίες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αρχαιολογία είχε απορρίψει προηγούμενη μελέτη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει ανάδειξη του ίχνους του προμαχώνα, ο οποίος υπήρχε στο σημείο πριν κατασκευαστεί το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ανάδειξη του τείχους, το οποίο είχε κατεδαφιστεί για να χτιστεί η Αγορά. Ταυτόχρονα, θα προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Πληροφορίες του zarpanews.gr θέλουν τη μελέτη αυτή να ολοκληρώνεται εντός Φεβρουαρίου και μετά να αποστέλλεται στο ΚΑΣ.

Μετά τη μελέτη για την πλακόστρωση του Ενετικού Λιμανιού, και εκείνη για τον περιβάλλοντα χώρο της Δημοτικής Αγοράς εκπονείται από τον ίδιο τον Δήμο Χανίων και όχι από εξωτερικό μελετητή, πράγμα που επιτρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook