Πέντε βασικά βήματα για ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες του σπιτιού

πέντε-βασικά-βήματα-για-ξεκαθάρισμα-σ-1441508

Τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά κελαηδούν, η ημέρα μεγαλώνει και εμείς εξακολοθούμε να νιώθουμε το σπίτι μας βαρύ και φορτωμένο με την χειμωνιάτικη ενέργεια. Ο τρόπος για να ανανεώσουμε την αύρα του σπιτιού μας είναι φυσικά το καθάρισμα! Μπορεί να φαντάζει σαν ένα τρομακτικό και απίστευτα κουραστικό επιχείρημα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να έιναι έτσι.

Διαβάστε παρακάτω τα πέντε βασικά βήματα για ουσιαστικό spring cleaning, όπως τα παρουσίασε η @tidyguru, ο λογαριασμός στο Instagram που στοχεύει στο να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το σπίτι μας οργανωμένο, καθαρό και άκρως λειτουργικό. Η πρώτη κίνηση για να αποκτήσει το σπίτι μας αέρα ανανέωσης είναι να ξεφορτωθούμε ότι δεν μας είναι απαραίτητο και δεν το χρησιμοποιούμε.

Η σχετική ανάρτηση εστιάζει στο ξεκαθάρισμα των αντικειμένων από ντουλάπες, συνθέσεις ή μπουφέ και στους πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να καταφέρουμε να μην γεμίσουμε ξανά με πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε.

«Το σημαντικότερο κριτήριο στο ξεκαθάρισμα πρέπει να είναι το αν αγαπάς ή όχι το κάθε αντικείμενο. Αν όχι, άκουσε με και αποχαιρέτησε το με ευγνωμοσύνη! Αυτό άλλωστε ειναι και ο βασικότερος κανόνας της Marie Kondo», σημειώνεται στην αρχή του post, με τη συνέχεια να είναι πολύ πιο εύκολη.

«Στην συνέχεια αξιολόγησε την κατάσταση του. Αν έχει φθορές που δεν επιδιορθώνονται ή δεν το βρήκες ποτέ χρήσιμο ή βολικό για ποιο λόγο να το κρατάς;

Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: αν ήσουν ο ιδανικός εαυτό σου, θα αγόραζες ξανά σήμερα το ίδιο προϊόν; Αν η απάντηση είναι όχι τότε πως περιμένεις να ζήσεις την ζωή που ονειρεύεσαι με αντικείμενα που δεν την ικανοποιουν;».

Οι πέντε βασικοί κανόνες decluttering

Δείτε τα υπάρχοντά σας

Βγάλτε τα πάντα έξω από ντουλάπια, συρτάρια ή κουτιά και συγκεντρώστε τα σε ένα σημείο. Ο κανόνας εμπίπτει σε όλα τα αντικείμενα του σπιτιού σας, όπως ρούχα, κουζινικά, εργαλεία, διακοσμητικά, καλλυντικά, κλπ.

Κρατήστε ό,τι σας φέρνει χαρά

Αξιολογήστε τα αντικείμενα με βάση τη χαρά που σας φέρνουν και την αγάπη που τους έχετε. Όσα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και ανεβάζουν τη διάθεσή σας μένουν, τα υπόλοιπα φεύγουν.

Ποια είναι η πραγματική του αξία;

Αν δυσκολεύεστε να αποδεσμευτείτε από αντικείμενα, επειδή τα είχατε πληρώσει ακριβά σκεφτείτε αυτό: Η πραγματική αξία ενός αντικειμένου είναι η τιμή του δια τις φορές που το έχετε χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, αν μία τσάντα κόστιζε 50€ και την κρατήσατε μόλις 1 φορά κοστίζει 50€, ενώ μια τσάντα που αγοράσατε 300€ και έχετε ήδη κρατήσει 100 φορές σήμερα κοστίζει 30€.

Εξετάστε σε τι κατάσταση βρίσκεται το αντικείμενο

Από άποψη λειτουργικότητας ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας; Τις φορές που το χρησιμοποιήσατε εκπλήρωσε τον σκοπό για τον οποίο το είχατε αγοράσει με επιτυχία;Όταν πρόκεται για ρούχα εφαρμόζουν όπως θα θέλατε πάνω σας;

Θα το αγοράζατε ξανά;

Αγοράζουμε κάθε αντικείμενο με την προοπτική να εξυπηρετήσει έναν σκοπό. Από όσα έχετε συγκεντρώσει μπροστά σας, εξακολουθούν όλα να εκπληρώνουν τους στόχους τους και πόσα από αυτά θα αγοράζατε ξανά για τον ίδιο λόγο;

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook