Πέντε συμβουλές για να μην λεκιάζει το κρασί τα δόντια σας

πέντε-συμβουλές-για-να-μην-λεκιάζει-το-1047636

Ξεπερνώντας σταδιακά την πανδημία του κορωνοϊού και επιστρέφοντας στις προηγούμενες συνήθειες και την καθημερινότητά μας, πολλοί θα επιδιώξουν συναντήσεις με φίλους και ένα ποτηράκι κρασί για την παρέα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να καταλήξουμε με λεκιασμένα από το κρασί δόντια.

«Η δύναμη του σμάλτου και το πόσο επιρρεπής είναι στη δημιουργία πλάκας είναι το κλειδί στην απάντηση για το πόσο μπορεί να λεκιάζουν τα δόντια μας», εξηγεί η Δρ. Uchenna Akosa, επικεφαλής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, η οποία χαρακτηρίζει το κόκκινο κρασί ως «τριπλή απειλή» για να ένα λαμπερό χαμόγελο.

«Όταν πίνουμε κρασί, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή για τη λευκότητα των δοντιών: τις ανθοκυανίνες, δηλαδή τις χρωστικές ουσίες που περιέχει το σταφύλι και δίνουν στο κόκκινο κρασί το πλούσιο χρώμα του, τις ταννίνες, που βοηθούν στη δέσμευση της χρωστικής ουσίας στα δόντια και, την οξύτητα του κρασιού που χαράσσει το σμάλτο, καθιστώντας το πιο πορώδες και διευκολύνοντας την προσκόλληση του λεκέ στα δόντια», αναφέρει η ειδικός.

Στο πλαίσιο αυτό, Δρ. Akosa προτείνει πέντε tips για την πρόληψη των λεκέδων του κόκκινου κρασιού στα δόντια:

-Μάθετε πότε να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Η πλάκα μπορεί να κάνει τα δόντια σας να φαίνονται σαν να έχουν πλάκα, επομένως θα πρέπει να τα πλένετε 30 λεπτά πριν την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, αλλά όχι αμέσως μετά, καθώς η οδοντόπαστα μπορεί να ενισχύσει το χάραγμα του σμάλτου.

-Αποφύγετε τη μίξη των κρασιών. Μην πίνετε λευκό και μετά κόκκινο κρασί, καθώς η επιπλέον οξείδωση του λευκού κρασιού θα επιδεινώσει το χάραγμα του σμάλτου.

-Πίνετε νερό. Ξεπλένοντας το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση κρασιού συμβάλλετε στη μείωση της οξύτητά τους και ενεργοποιείτε τη ροή του σάλιου, το οποίο καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια.

-Μασήστε το φαγητό σας. Η μάσηση επίσης ενεργοποιεί το σάλιο. Το τυρί αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό του κρασιού, καθώς ενεργοποιεί το σάλιο και μειώνει την οξύτητα του κρασιού.

-Κάνετε συχνό οδοντικό καθαρισμό. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας, μιας όξινης ουσίας που καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Χωρίς τακτικό καθαρισμό, η πιθανότερη κατάληξη είναι η δημιουργία τρύπας στα δόντια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook