Πέντε χρόνια φυλάκισης για το θάνατο 13χρονου σε λούνα παρκ

πέντε-χρόνια-φυλάκισης-για-το-θάνατο-13χ-787142

Ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών (μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως) επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό της αδελφής του (9 ετών τότε) σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό τον Απρίλιο του 2014.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ο Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών και ο Έλληνας διαχειριστής του λούνα παρκ, κρίθηκαν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμελεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο, ωστόσο τους χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι επαφίονταν μόνο στην «τύχη». «Ειπώθηκε πως εαν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλειψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις. Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλειας» υποστήριξε μεταξύ άλλων ζητώντας την ενοχή τους.

Στο δικαστήριο βρέθηκε ο πατριός του 13χρονου αγοριού, ο οποίος κατέθεσε για το δυστύχημα που άλλαξε τη ζωή του ιδίου και της οικογένειας του. Επτά χρόνια μετά, αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένος τη στιγμή που που ο 13χρονος έχασε τη ζωή του, ακριβώς μπροστά στα μάτια του. Σύμφωνα με το μάρτυρας, τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα, ενώ δεν υπήρχε ασφάλεια.

«Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το λούνα παρκ «να μπούμε να παίξουμε και εμείς» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά. Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γαμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει».

Ο μάρτυρας περιέγραψε τον αέρα, λέγοντας ότι «ήταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό.

Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

Αεροναυπηγός κατέθεσε στο δικαστήριο πως στα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα θα μπορούσε να κάνει ανύψωση το συγκεκριμένο παιχνίδι και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο. Είπε χαρακτηριστικά, «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γί αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση.

Εαν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook