Πέντε χώρες που αποφάσισαν να ζήσουν με τον κορονοϊό

πέντε-χώρες-που-αποφάσισαν-να-ζήσουν-μ-1275846

Με τον κορονοϊό να μετράει ήδη 18 μήνες, όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν σε μια μορφή κανονικότητας υιοθετώντας το μοντέλο «ζώντας με την πανδημία».

Σε κάποιες το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων τους είναι αξιοζήλευτο. Άλλες πάλι αποφάσισαν ότι το κόστος των συνεχών οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη του.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Δανίας απέσυρε όλα τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, λέγοντας ότι η Covid-19 δεν είναι πια «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Δανία: Η χώρα που κήρυξε την τελετή λήξης των προφυλάξεων

Οι Δανοί μπορούν πλέον να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα και τα εστιατόρια χωρίς να επιδεικνύουν «διαβατήριο Covid», να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς χωρίς να φορούν μάσκα και να συγκεντρώνονται πολλοί μαζί χωρίς περιορισμούς.

Το κλειδί της επιτυχίας των Δανών βασίζεται εν μέρει στον εμβολιαστικό ρυθμό: μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου πάνω από το 74% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

O δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 0,7, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της χώρας, Magnus Heunicke, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία συνεχίζει να συρρικνώνεται. Αν είναι πάνω από 1.0 τα κρούσματα αυξάνουν στο άμεσο μέλλον. Αν είναι κάτω του 1.0, τα κρούσματα μειώνονται.

Παρά την αισιοδοξία, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει παρέλθει και πως δεν θα διστάσει να δράσει άμεσα αν η απειλή επιστρέψει.

Σιγκαπούρη: Προσπαθεί να ζήσει με την Covid, αλλά η Δέλτα δεν βοηθάει

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι στοχεύει να εισαγάγει μια στρατηγική συμβίωσης με την πανδημία – επιχειρώντας να ελέγξει τα ξεσπάσματα του ιού με εμβόλια και επίβλεψη νοσηλειών και όχι τόσο περιορίζοντας τις ζωές των πολιτών της.

«Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 μπορεί να μην φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πιθανό να μπορούμε να ζούμε φυσιολογικά μαζί της», έγραφαν τότε ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Τον Αύγουστο οι Αρχές άρχισαν να αίρουν κάποιους περιορισμούς, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να δειπνούν σε εστιατόρια και να συγκεντρώνονται ανά πέντε αντί για δύο.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα έβαλε αυτήν την στρατηγική στον πάγο, αναβάλλοντας την επανεκκίνηση της κοινωνίας. Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν κάποιοι περιορισμοί αν η αύξηση στα κρούσματα συνεχιστεί. Για τον περιορισμών των εξάρσεων, οι αρχές θα εντατικοποιήσουν τις ιχνηλατήσεις ενώ θα ενισχύσουν τα υποχρεωτικά τεστ σε εργαζόμενους σε ευαίσθητα επαγγέλματα.

Παρά τα μέτρα, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε την Τρίτη τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Πάντως μέχρι στιγμής ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων παραμένει χαμηλός λόγω του εμβολιασμού.

Η Σιγκαπούρη, η οποία πριν αλλάξει την προσέγγισή της ακολουθούσε την στρατηγική του «μηδενικού covid», έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με το 81% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ταϊλάνδη: Περιορισμένοι εμβολιασμοί αλλά ανοίγει έτσι κι αλλιώς

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να ξανανοίξει την Μπανγκόγκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς στους ξένους επισκέπτες τον επόμενο μήνα, καθώς η ασιατική χώρα προσπαθεί να αναβιώσει την ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιβίωσή της τουριστική βιομηχανία παρά τα αυξημένα κρούσματα.

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες που δέχονται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ μπορούν να μπουν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Το ίδιο το Πουκέ ξανάνοιξε την 1η Ιουλίου για τους εμβολιασμένους επισκέπτες χωρίς καραντίνα. Στις 15 Ιουλίου η χώρα εισήγαγε ένα παρόμοιο πρόγραμμα για τα νησιά Koh Samui, Koh Pha Ngan και Koh Tao.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα υπολείπονται σε σχέση με τις γειτονικές. Μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, μόλις 18% των Ταϊλανδών είχε εμβολιαστεί πλήρως, ενώ 21% είναι μερικώς εμβολιασμένοι.

Νότια Αφρική: Οι περιορισμοί αίρονται αλλά η Δέλτα εξακολουθεί να καραδοκεί

Η Νότια Αφρική άρχισε να αίρει αρκετούς περιορισμούς καθώς η πανδημία άρχισε να υποχωρεί στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, περιορίστηκε μεταξύ 11 μ.μ. και 4 τα ξημερώματα, ενώ το μέγεθος των συναθροίσεων αυξήθηκε από 250 σε 500 άτομα και οι περιορισμοί στις πωλήσεις των ποτών μειώθηκαν περαιτέρω.

Ο πρόεδρος Ραμανπόζα προειδοποίησε παρόλα αυτά ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, στο οποίο κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα πλέον διαθέτει επαρκές απόθεμα εμβολίων ώστε να καλύψει όλον τον ενήλικο πληθυσμό, την ώρα που πάνω από το 25% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Παράλληλα, ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν με τους υπάρχοντες περιορισμούς προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Χιλή: Μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού και επιστροφή των τουριστών

Η Χιλή είναι μια από τις χώρες που έχουν επαινεθεί διεθνώς για την ομαλή και επιτυχημένη καμπάνια εμβολιασμού της.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, σχεδόν το 87% των ενήλικων Χιλιανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις σε πλήρως εμβολιασμένους.

Μάλιστα, την Δευτέρα οι Αρχές ενέκριναν τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac για παιδιά πάνω από έξι ετών.

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση την Τετάρτη ανακοίνωσε κινήσεις επιστροφής της χώρας στο διεθνές τουριστικό πλάνο την 1η Οκτωβρίου, ακριβώς την περίοδο μετάβασης του νότιου ημισφαιρίου στη θερινή περίοδο.

Οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να μπουν στη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις και θα μένει απομονωμένος για πέντε μέρες μετά την άφιξή τους.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook