Πέντε άγνωστες καλοκαιρινές αλλεργίες και πώς να προστατευτούμε

πέντε-άγνωστες-καλοκαιρινές-αλλεργί-1072193

Κάθε εποχή έχει τις ιδιαίτερες αλλεργίες της. Δεν είναι μόνο η άνοιξη και οι γύρεις, αλλά και το καλοκαίρι που εγκυμονεί κινδύνους, μιας και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τη φύση με ποικίλους τρόπους.

Φεύγοντας λοιπόν για διακοπές, θεωρείται απαραίτητο να έχουμε στο φαρμακείο μας, εκτός των άλλων και τα συνηθισμένα αντιαλλεργικά φάρμακα, όπως π.χ. αντιϊσταμινικά χάπια και κορτιζόνες, αλοιφές για τα τσιμπήματα από έντομα, μέδουσες, κουνούπια, κλπ. Σε περίπτωση βέβαια που είστε αλλεργικοί στα έντομα (π.χ. μέλισσα, σφήκα, κ.ά.), θεωρείται απαραίτητο να έχετε μαζί σας και ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης, πέραν των άλλων.

Ποιες είναι ωστόσο οι συχνότερες καλοκαιρινές αλλεργίες; Ας απαριθμήσουμε μερικές από αυτές:

1. Το καλοκαίρι συνεπάγεται θάλασσα και ένα θαλάσσιο μπάνιο συμπεριλαμβάνει αναπόφευκτα έκθεση στον ήλιο. Εδώ απαιτείται προσοχή, αν έχετε ευαισθησία, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο φωτοαλλεργίας ή ηλιακής κνίδωσης με φαγούρα, κοκκινίλες, ή ακόμα και πρηξίματα με δυσάρεστες συνέπειες. Θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, με δείκτη προστασίας 30. Ειδικά αν κάνετε λήψη αντιβιοτικών, τετρακυκλίνων ή αντιεπιληπτικών, ή χρησιμοποιείτε αντιϊσταμινικές αλοιφές για τυχόν εξανθήματα, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο φωτοαλλεργίας.

2. Η κνίδωση εκ ψύχους. Μην απορήσετε – η αλλεργία στο κρύο απασχολεί ορισμένους ασθενείς οι οποίοι όταν έρχονται σε επαφή με την παγωμένη θάλασσα, διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους από πνιγμό εξαιτίας αλλεργικού σοκ.

3. Η χολινεργική κνίδωση λόγω ζέστης.

4. Τα τσιμπήματα εντόμων όπως είναι τα κουνούπια, οι σκνίπες, οι ψύλλοι, καθώς και τα πιο επικίνδυνα τσιμπήματα, από έντομα όπως οι σφήκες, οι μέλισσες ή και οι αλογόμυγες. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση αντιμετώπιση ειδικά αν έχετε ευαισθησία στα έντομα, με χρήση αυτόματης αδρεναλίνης και κορτιζόνης ενδομυϊκά (ή ακόμη και ενδοφλέβια, η κορτιζόνη, αν υπάρχει η δυνατότητα), λήψη βρογχοδιασταλτικών σπρέι σε περίπτωση δύσπνοιας, ενώ τα χάπια κορτιζόνης και τα αντιϊσταμινικά θα πρέπει να έχουν ήδη ληφθεί άμεσα. Αφού γίνουν αυτά, θα χρειαστεί φυσικά να προσφύγετε σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο για μία σύντομη παρακολούθηση. Προσοχή επίσης χρειάζεται και στις μέδουσες και τις θαλάσσιες ανεμώνες, όπως ακόμα και στα ψάρια με δηλητήριο (π.χ. δράκαινες, σκορπίνες, κλπ.). Και εδώ ακολουθείται η ίδια θεραπευτική αγωγή, όπως και στα τσιμπήματα εντόμων.

5.Το καλοκαίρι καταναλώνουμε πολλά θαλασσινά, ψάρια και φρούτα, γι’αυτό θα πρέπει αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία, να εφιστάτε την προσοχή του μάγειρα! Σκεφτείτε ότι στο λάδι που τηγάνισε, για παράδειγμα, τα ψάρια, μετά μπορεί να τηγανίσει τα καλαμάρια που παραγγείλατε, οπότε σε περίπτωση που έχετε αλλεργία στα ψάρια, θα έχετε πρόβλημα.

Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι λοιπόν, πολλοί για τα ευαίσθητα σε αλλεργίες άτομα, αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν είστε σωστά ενημερωμένοι και έχετε μαζί σας την αγωγή που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σας, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση. Οργανώστε το φαρμακείο σας, και καλές διακοπές!

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook