Πεντανόστιμες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με… ένα κλικ από τον Χανιώτη σεφ Ιωάννη Κουφό

πεντανόστιμες-συνταγές-μαγειρικής-κ-1422320

Την υπογραφή του σε δεκάδες πεντανόστιμες συνταγές για όλα τα γούστα βάζει ο executive chef Ιωάννης Κουφός, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μας μυήσει στον απέραντο κόσμο των γεύσεων.

Ο Χανιώτης σεφ δημιούργησε ένα site στο οποίο υπάρχουν δεκάδες συνταγές από την κρητική και γενικότερα την ελληνική κουζίνα και καλύπτουν όλες τις κατηγορίες. Ορεκτικά, σαλάτες, όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, θαλασσινά, συνταγές για το εορταστικό τραπέζι αλλά και πολλά γλυκά, συνθέτουν το καλαίσθητο site που μπορεί να επισκεφτείτε στο www.ioanniskoufos.gr 

Όπως είπε ο ταλαντούχος σεφ στο zarpanews.gr: «Σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία αυτού του site, τελικά το υλοποίησα πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήθελα ο κόσμος να μπορεί να βρει αφενός πληροφορίες, αφετέρου ώθηση για να μπει στην κουζίνα και να μαγειρέψει, να αφήσει στην άκρη το έτοιμο φαγητό και να στρώσει ένα τραπέζι για την οικογένεια. Ήθελα να φτιάξω ένα site μέσα από το οποίο να προωθήσω την κρητική κουζίνα και τα προϊόντα, να το αναπτύξω στην κρητική κουζίνα και να το γνωρίσουν άνθρωποι εκτός Κρήτης ώστε να μάθουν περισσότερα για αυτήν»

Στο site θα βρείτε δεκάδες συνταγές που καλύπτουν όλα τα γούστα, από παραδοσιακές κρητικές έως πιο σύγχρονες. Συγχρόνως, υπάρχουν πολύ χρήσιμες συμβουλές όπως για το πώς μαγειρεύουμε τα όσπρια, πώς γίνεται η σωστή απόψυξη κατεψυγμένων ψαριών – κρεατικών και πολλά άλλα. 

Το μαγειρικό στυλ του σεφ κινείται πολύ μεταξύ παράδοσης και μεσογειακής κουζίνας. Όπως λέει ο ίδιος, «η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά κυρίως η κρητική έχει να προσφέρει πάρα πολλά στο κομμάτι της γαστρονομίας, στο κομμάτι των πρώτων υλών και της κουλτούρας γενικότερα. Υπάρχει μια τάση προς την κουλτούρα της Κρήτης. Η αφθονία των πρώτων υλών αλλά και το τεράστιο συνταγολόγιο, έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει πολύ κόσμο αλλά κυρίως τους νέους που αρχίζουν να ασχολούνται με το επάγγελμα. Η κρητική κουζίνα αναπτύσσεται πολύ καλά, έχει καταφέρει να μην χάνει τις ρίζες της αλλά και να μην είναι αυτή η βαρετή κουζίνα που ήταν κάποτε για τους νέους μάγειρες. Αρχίζει να έχει ένα άλλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να ασχολείται όλο και περισσότερος κόσμος».

«Οι ξένοι τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης αλλάξει νοοτροπία και ερχόμενοι εδώ για διακοπές, θέλουν πολύ να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα και κυρίως τα τυριά μας. Εντυπωσιάζονται από τις ατόφιες παραδοσιακές γεύσεις, δεν θέλουν πειραγμένα πράγματα.  Έτσι κι αλλιώς έχουμε ξεφύγει τα τελευταία χρόνια από το τυποποιημένο στυλ κουζίνας και τα κλασικά πιάτα που προσφέρονταν με πολύ κλασικό τρόπο. Αυτό είναι κάτι που θέλει ο τουρίστας και ψάχνει το πιο αυθεντικό, ιδιαίτερο και όχι τυποποιημένο»

Τα αγαπημένα υλικά του ίδιου είναι το ελαιόλαδο, τα ντόπια πολύ καλής ποιότητας τυριά και τα άγρια χόρτα, ενώ αγαπημένες γεύσεις παραμένουν οι κλασικές: τα καλιτσούνια σε οποιαδήποτε μορφή και το γαμοπίλαφο: «Αν έπρεπε να συστήσω την κρητική κουζίνα σε κάποιον που δεν την έχει δοκιμάσει, θα του έδινα οπωσδήποτε ελαιόλαδο, τυριά και φυσικά στάκα την οποία όσοι δοκιμάζουν, εντυπωσιάζονται»

Ο σεφ Ιωάννης Κουφός ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την μαγειρική, παρακολουθώντας μαθήματα σε σχολές στην Αθήνα και στα Χανιά. Ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα μαγαζί στο ενετικό λιμάνι και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε επαγγελματικά. Έχει τελέσει Αντιπρόεδρος και μέλος της της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης η οποία προωθεί την κρητική κουζίνα και διοργανώνει διαγωνισμούς και event που την αφορούν, ενώ σήμερα είναι Εxecutive Chef σε μεγάλα ξενοδοχεία στα Χανιά, καθηγητής – εκπαιδευτής ενηλίκων σε σχολές μαγειρικής, ενώ ασχολείται και με το consulting, με το να δημιουργεί μενού για μαγαζιά στα Χανιά: «Η δημιουργία ενός μενού είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία που θέλει χρόνο, σκέψη, καθαρό μυαλό γιατί πρέπει να κάνεις για κάθε μαγαζί διαφορετικά πράγματα και να φέρεις ένα μενού στα μέτρα του, όπως θα στο ζητήσει ο ιδιοκτήτης. Έχει να κάνει και με το είδος του μαγαζιού που θες να εξυπηρετήσεις, σε τι κοινό απευθύνεται, τι είδους κουζίνα θα ακολουθήσει πχ παραδοσιακή ή πιο μοντέρνα, αν ασχολείται με ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, οπότε λαμβάνω υπόψιν μου όλες τις παραμέτρους και τις πληροφορίες και έτσι χτίζω ένα μενού» μας λέει ο κ. Κουφός και καταλήγει:

«Η μαγειρική ήταν πάντα μία δύσκολη δουλειά η οποία όμως δεν σταματάει ποτέ να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται. Είναι όμως πολύ όμορφη και δημιουργική δουλειά και κάτι που το αγαπάς, το κάνεις πολύ ευχάριστα και απασχολείσαι χωρίς να δυσανασχετείς»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook