Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο από Σεπτέμβριο στα Χανιά: Σε ποια παιδιά απευθύνεται, πώς θα εισαχθούν μαθητές – Αναλυτικές πληροφορίες

πειραματικό-νηπιαγωγείο-και-δημοτικ-1843861

Ένα σχολείο για ολόκληρο τον νομό θα είναι το Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, στο κτήριο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στο κέντρο των Χανίων.

Το σχολείο δεν θα διαφέρει από τα άλλα δημόσια σχολεία ως προς το πρόγραμμα σπουδών καθώς θα τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας, μέσα από καινοτόμες δράσεις, πιλοτική εφαρμογή και πειραματισμό σε διάφορα εκπαιδευτικά αντικείμενα, όπως  προγράμματα σπουδών, μεθοδολογίες διδασκαλίας, υλικό, εγχειρίδια και νέα φιλοσοφία στη διοίκηση του ίδιου του σχολείου.

Η εισαγωγή μαθητών θα γίνει με κλήρωση, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος μαθητής θέλει ενώ η πλατφόρμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ανοίξει από τέλος Φεβρουαρίου για έναν  μήνα μέχρι τέλος Μαρτίου.

Λόγω του ότι πρόκειται για κάτι νέο για τα Χανιά, το zarpanews.gr απευθύνθηκε στην προϊσταμένη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Χρύσα Τερεζάκη για μια εκτενέστερη παρουσίαση και διευκρινίσεις:

«Η γνώση να εξακτινώνεται και να πολλαπλασιάζεται»

«Στο σχολείο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών από σχολεία όμορα, οι οποίοι θα έρχονται εκεί για να εξακτινώνεται αυτή η επιμόρφωση. Σκοπός είναι να υπάρχει η διάχυση αυτών των πρακτικών, μέσα από συμπόσια, εκπαιδευτικές δράσεις, ώστε αν γεννιέται κάτι κάλο εκεί μέσα να διαχέεται και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία και να πολλαπλασιάζεται. Αν δεν γεννιέται όμως κάτι κάλο, μιλάμε για εκπαιδευτικούς που θα εμπλέκονται πλέον ενεργά  στην διαδικασία της αξιολόγηση» σημειώνει η κα Τερεζάκη.

Ως εκ τούτου, όπως εξηγεί η κα Τερεζάκη, όσοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τώρα στο σχολείο θα μπορούν να αποσπαστούν εάν δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στον εγχείρημα και αντίστοιχα εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων μπορούν μέσα από το βιογραφικό τους και συνέντευξη να υπηρετήσουν στο πειραματικό σχολείο. Σημειώνεται ότι υπεύθυνη για αυτήν την διαδικασία θα είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Στους σκοπούς του σχολείου, συμπεριλαμβάνεται να συνδεθεί άμεσα με το Πανεπιστήμιο: Διδάκτορες και μεταδιδάκτρορες πάνω στο αντικείμενο της εκπαιδευτικής επιστήμης θα μπορούν να εκπονούν διατριβές και αυτό σηματοδοτεί τη σχέση με την έρευνα και την επιμόρφωση.

Είναι μια καλή επιλογή για το παιδί μου;

Σε σχέση με το τι να περιμένουν οι γονείς από αυτό το σχολείο, η κα Τερεζάκη σημειώνει ότι: 

Θα έχει πολλές καινοτόμες δράσεις, νέες προσεγγίσεις, νέες μεθόδους διδασκαλίας. Αποτελεί μια καλή επιλογή για γονείς που θέλουν το παιδί τους να δοκιμάσει το διαφορετικό. Γονείς που έχουν την περιέργεια και θέλουν να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικές καινοτομίες, μεθόδους που βλέπουμε να εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Όμιλοι και καινοτόμα προγράμματα

Στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να καταρτίζουν και να  καταθέτουν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες μάλιστα, εφόσον εγκριθούν και τεθούν σε εφαρμογή, ο εκπαιδευτικός θα έχει ένα μπόνους μείωσης κατά δύο ώρες στο ωράριο του, ώστε να δουλεύει πάνω στην συγκεκριμένη ιδέα.

Εκπαιδευτικοί όμιλοι: Θα έχουν καινοτόμο περιεχόμενο (πχ ρομποτική, θέατρο, σκάκι) και θα έχουν την δυνατότητα να παίρνουν παιδιά και από άλλα σχολεία. Θα λειτουργούν στις 13:15 μετά το υποχρεωτικό πρωινό ωράριο και στο πλαίσιο του ολοημέρου. Και για τους ομίλους προβλέπεται μπόνους δύο ωρών για τον εκπαιδευτικό.

«Αυτή η μείωση ωραρίου σηματοδοτεί την βαρύτητα που δίνεται στην καινοτομία. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνονται επιδερμικά και αυτοσχέδια. Χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται γραφειοκρατία, η οποία γίνεται εκτός ωραρίου. Γι’ αυτό και επειδή θα υπολείπονται ώρες από το πρόγραμμα των παιδιών, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα υπηρετεί στο σχολείο θα είναι ν+1, δηλαδή αν είναι εξαθέσιο το σχολείο, θα τοποθετούνται επτά δάσκαλοι» εξηγεί η κα Τερεζάκη και προσθέτει:

Κλείνοντας ο όμιλος ή το πρόγραμμα θα υπάρχει έντονη αξιολόγηση. «Ίσως και αυτό να είναι ένα κομμάτι που θα ιντριγκάρει κάποιους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να εκπαιδεύονται σε καταστάσεις πειθαρχίας και αυτο-πειθαρχίας, δηλαδή «πάμε να δούμε πώς τα κατάφερα».

Εγγραφές παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην α’ Δημοτικού

Τέλη Φεβρουαρίου θα σταλεί η ενημέρωση ότι ξεκινούν οι εγγραφές  στην πλατφόρμα για τα πειραματικά δημοτικά και τα πειραματικά νηπιαγωγεία. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για έναν μήνα, μέχρι 30 Μαρτίου. Τότε αναμένουμε και εδώ στα Χανιά την διοικούσα επιτροπή για να μας κάνει μια ειδικότερη ενημέρωση. Η ίδια η διευθύντρια, η κα Αναστασία Καστρινάκη έχει κάνει την πρόσκληση.

Όποιος θέλει να εγγράψει το παιδί του στο προνήπιο (παιδιά του 2020) ή στην α’ δημοτικού (παιδιά του 2018)

  • Για το Νηπιαγωγείο: Υπάρχουν δύο πλατφόρμες για την εγγραφή των παιδιών: Αφενός η κλασική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα πρέπει ούτως ή άλλως οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους και θα υπάρχει και άλλη μία πλατφόρμα του πειραματικού νηπιαγωγείου όπου παράλληλα θα κάνουν την αίτησή τους. Όταν θα βγουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης, όποιο παιδί κληρωθεί, αυτόματα διαγράφεται από το νηπιαγωγείο της γειτονιάς. Εάν κάποιος γονιός αλλάξει γνώμη, ενώ κληρώθηκε, έχει δικαίωμα εντός 5 ημερών να ενημερώσουν με υπεύθυνη δήλωση και των δύο γονέων ώστε να διαγραφεί. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί παραμένει εγγεγραμμένο στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς του ενώ η θέση στο πειραματικό πηγαίνει στον επόμενο επιλαχόντα μαθητή.
  • Για την Α’ Δημοτικού: Θα λειτουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πειραματικό και ο κλασικός τρόπος εγγραφής δια ζώσης για τα σχολεία μας. Όμως επειδή δεν γνωρίζει αν θα κληρωθεί στο Πειραματικό, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γραφτεί στο σχολείο της γεωγραφικής του περιφέρειας.

Οι κληρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα και ανακοινώνονται με κωδικό.

Η Α’ δημοτικού θα λειτουργήσει με δύο τμήματα και πιθανότατα να γίνει το ίδιο και με το Νηπιαγωγείο, κάτι που όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Διαφορετικά το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει με ένα τμήμα 20 παιδιά (10 νήπια και 10 προνήπια) από τα οποία την επόμενη χρονιά, τα νήπια, όσα επιθυμούν, θα έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν αυτοδίκαια στο δημοτικό.

Εγγραφές στις τάξεις Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού

Ανάλογη δυνατότητα για αυτοδίκαιη εγγραφή χωρίς κλήρωση στο πειραματικό γυμνάσιο θα έχουν και οι απόφοιτοι της ΣΤ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού από το 2025, εφόσον το επιθυμούν.

Παρόλο που οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί,  το σχολείο  έχει δυνατότητα να πάρει μαθητές για τις τάξεις Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ με κλήρωση.

Πιθανότατα, επειδή το σχολείο τώρα είναι αρκετά ολιγάριθμο λόγω της μαθητικής διαρροής, αυτό που θα γίνει είναι να εμπλουτιστούν τα υπάρχοντα τμήματα με μαθητές άλλων σχολείων και όχι να λειτουργήσουν νέα. «Για παράδειγμα αν στην Γ» τάξη του χρόνου θα είχαμε 12 μαθητές, μπορεί να γίνει κλήρωση για άλλους οκτώ ώστε να εμπλουτιστεί το τμήμα, να ανταποκριθεί καλύτερα στους σκοπούς που τίθενται. Σε πολύ καλή συνεργασία η διευθύντρια του σχολείου και η τοπική επιτροπή με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας, θα πρέπει να δούμε πώς θα έρθουν παιδιά στο πειραματικό. Θα τηρηθούν κάποια κριτήρια. Θα πρέπει να έχουμε ίσο αριθμό αγοριών και κοριτσιών.» εξηγεί η κα Τερεζάκη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία αφορά στην εισαγωγή μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ή στις ενδιάμεσες τάξεις του Δημοτικού ή στη Β΄ και Γ΄ τάξη Γυμνασίου και Λυκείου η οποία πραγματοποιείται με κλήρωση σε ημερομηνία η οποία ορίζεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου μετά τη λήξη των διακοπών του Πάσχα του τρέχοντος σχολικού έτους και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook