Πειραματικό λύκειο στον Αγ. Ματθαίο; Τι όρους βάζει η Εκκλησία στον Δήμο Χανίων για να δώσει το κτήριο | Video

πειραματικό-λύκειο-στον-αγ-ματθαίο-τι-1549318

Θετικό ως την παραχώρηση χρήσης του κτηρίου της πρώην εκκλησιαστικής σχολής στον Αγ. Ματθαίο για την στέγαση πειραματικού λυκείου στα Χανιά, είναι το μητροπολιτικό συμβούλιο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, εφόσον και οι μελέτες και οι εργασίες ανακατασκευής χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία και με την προϋπόθεση την απαλλαγή της Εκκλησίας από ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος για το συγκεκριμένο ακίνητο για το όποιο διάστημα θα συμφωνηθεί η δωρεάν παραχώρηση.

Αυτά ειπώθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και ο βουλευτής Χανίων, Βασίλης Διγαλάκης που είχε την πρωτοβουλία του όλου εγχειρήματος ενώ συμμετείχε και ο  προϊστάμενος της διεύθυνσης β’βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, Ιωάννης – Παναγιώτης Αμπελάς.

Σε επόμενη φάση, μένει να ενημερωθεί ο Δήμος Χανίων που έχει την ευθύνη για το κτηριακό των σχολικών μονάδων, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας, στην βάση της πρότασης που κατατέθηκε.

Δαμασκηνός: «Ναι» σε παραχώρηση υπό προϋποθέσεις

«Κρίναμε ότι είναι καλό να ακούσουμε την πρόταση του κ. Διγαλάκη και να παραχωρήσουμε την χρήση, με κάποιες προϋποθέσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τη νομική φόρμουλα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια και να φτάσουμε σε συμφωνία.» σημείωσε από τη μεριά του ο κ. Δαμασκηνός που περιέγραψε το πλαίσιο αυτών των προϋποθέσεων.

Διγαλάκης: Θα αναλάβει το κράτος την ανακατασκευή

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις δικές του προσωπικές ενέργειες και επαφές για να προχωρήσει το θέμα.

«Οι πρώτοι μαθητές που θα αποφοιτήσουν από το Πειραματικό Γυμνάσιο, θα πρέπει το 2024-25 να έχουν μια λύση για το πειραματικό λύκειο προκειμένου να τους υποδεχτεί» τόνισε ενώ όπως υποστήριξε,, η μετατροπή ενός από τα υφιστάμενα λύκεια σε πειραματικό, θα έφερνε μεγάλη αναστάτωση στην κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα Χανιά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε «παραχώρηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις» καθώς τα κτήρια, χρήζουν σημαντικής ανακαίνισης προκειμένου να υποδεχτούν μαθητές,« το υπουργείο υποδομών θα εκπονήσει τις μελέτες και θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του κτηρίου με χρονικό ορίζοντα να υποδεχτεί τους μαθητές που θα αποφοιτήσουν του χρόνου» σημείωσε. 

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε θετική εισήγηση, όταν και εφόσον θα υπάρξει και μια τεκμηριωμένη βάση στην πρόταση, εξέφρασε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης β’βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, Ιωάννης – Παναγιώτης Αμπελάς.

Ο ίδιος, σε ερώτηση του zarpanews.gr για το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως από παιδαγωγικής πλευράς, δεν είναι αυτοσκοπός η σύνδεση του λυκείου με το πειραματικό γυμνάσιο, καθώς η κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα είναι ξεχωριστή και ως εκ τούτου δεν πρέπει να δημιουργείται στους μαθητές αίσθημα αδιεξόδου ή διάψευσης εάν χρειαστεί το 2024 να φοιτήσουν σε ένα γενικό λύκειο εάν δεν υπάρχει πειραματικό.

zarpanews.gr

One thought on “Πειραματικό λύκειο στον Αγ. Ματθαίο; Τι όρους βάζει η Εκκλησία στον Δήμο Χανίων για να δώσει το κτήριο | Video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook