Πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται θεραπεία της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

πειραματικό-εμβόλιο-υπόσχεται-θεραπ-656360

Μετά από επιτυχημένη δοκιμή σε πειραματόζωα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μεταφέρουν μια νέα προληπτική θεραπεία για την άνοια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ευελπιστώντας στην ανακάλυψη μιας νέας, αποτελεσματικής θεραπευτικής μεθόδου, σύμφωνα με άρθρο στο Alzheimer’s Research & Therapy.

Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει ένα είδος ανοσοθεραπείας σε μορφή εμβολίου που θα αφαιρεί από τον εγκέφαλο τις πλάκες β-αμυλοειδούς και τις συσσωρεύσεις της πρωτεΐνης Τau που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η πρόσφατη επιτυχία της ανοσοθεραπείας σε ποντίκια ενθαρρύνει τον σχεδιασμό κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στα επόμενα χρόνια, με τους ερευνητές αυτή την περίοδο να εργάζονται πάνω σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Nikolai Petrovsky, του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας.

Η τελευταία έρευνά τους, λοιπόν, αποσκοπεί στην ανεύρεση μιας νέας θεραπείας για την αφαίρεση των συσσωρευμένων πλακών β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Τau, ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί στον νευροεκφυλισμό και τη γνωστική εξασθένηση που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τα εμβόλια που βασίζονται στην παγκόσμια πλατφόρμα MultiTEP, εξετάζοντας νέες πιθανές θεραπείες σε ποντίκια με συνδυαστική παθολογία β-αμυλοειδούς και Τau.

«Εξετάζοντας συνδυαστικά τα αποτελέσματα, τα ευρήματα δημιουργούν τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της διπλής εμβολιαστικής στρατηγικής που βασίζεται στην τεχνολογία MultiTEP για την τελική δοκιμή της στη νόσο Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους», καταλήγουν οι επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, καθηγητές Anahit Ghochikyan και Mathew Blurton-Jones.

Ο καθηγητής Petrovsky αναφέρει ότι η επικουρική μέθοδος Advax αποτελεί ένα βασικό σύστημα που θα εντάξει αυτή τη συνδυαστική εμβολιαστικής θεραπείας β-αμυλοειδούς/Τau με βάση την τεχνολογία MultiTEP, όπως επίσης και τα ξεχωριστά εμβόλια που θα στοχεύουν αυτά τα παθολογικά μόρια, σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Η προσέγγισή μας σκοπεύει να καλύψει όλες τις βάσεις και να ξεπεράσει τα προηγούμενα εμπόδια στην ανεύρεση μιας θεραπείας που θα επιβραδύνει τη συσσώρευση των μορίων β-αμυλοειδούς και Τau και θα καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πασχόντων σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Δρ. Petrovsky.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι πολλά υποσχόμενα υποψήφια φάρμακα έχουν αποτύχει στις κλινικές δοκιμές στο παρελθόν, γι’αυτό και η αναζήτηση νέων προληπτικών μεθόδων ή θεραπειών συνεχίζεται εντατικά.

Όπως καταλήγουν οι επιστήμονες της παρούσας εργασίας, πάντως, η νέα αυτή συνδυαστική εμβολιαστική προσέγγιση έχει τις προοπτικές να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης και στις δύο παθολογικές καταστάσεις της νόσου Αλτσχάιμερ σε μια μεγάλη πληθυσμιακή βάση εμβολιασμένων ατόμων.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook