Πέφτουν πρόστιμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

πέφτουν-πρόστιμα-για-την-επιστροφή-τω-985723

Μουσεία στην κατοχή των οποίων βρίσκονται έργα Τέχνης τα οποία έχουν πάρει από άλλες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα αν δεν δεχθούν τον επαναπατρισμό τους.

Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας το οποίο αναμένει να αυξηθούν οι απαιτήσεις για επαναπατρισμό πολιτισμικών θησαυρών και γι’ αυτό ζήτησε από ειδικούς να συντάξουν κατευθυντηρίους που θα αντικαταστήσουν τις ξεπερασμένες που ακολουθούνται σήμερα.

Τέτοια αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ήδη η απαίτηση για επαναπατρισμό είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και η Στήλη της Ροζέτας και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Όλα τα βρετανικά μουσεία θα πρέπει να υιοθετήσουν τις νέες κατευθυντηρίους. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, οι ειδικοί θα βοηθήσουν τα βρετανικά μουσεία να διαχειριστούν τον Τύπο, τις κυβερνητικές πολιτικές και το μέλλον των αντικειμένων χωρίς αξία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το Κολέγιο του Ιησού που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε στη Νιγηρία έναν μπρούτζινο κόκορα της περιόδου του βασιλείου του Μπενίν.

Επίσης το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επέστρεψε αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τους Αβορίγινες.

Η σύμβαση για την οποία οι ειδικοί θα αμειφθούν με 42.000 λίρες, θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα και ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε των επαναπατρισμό όλων των αντικειμένων που εκλάπησαν από τις αποικίες.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Τεχνών, είναι ακόμη νωρίς να πουν αν θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις σε κάποιο από τα 828 μέλη του σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ εκπρόσωπός του είπε ότι «στόχος είναι να ενθαρρυνθεί μια πιο προνοητική και συντονισμένη προσέγγιση, παρέχοντας έναν πρακτικό πόρο στα μουσεία, για να τα υποστηρίξει να ανταποκριθούν σε όλες τις πτυχές της αποκατάστασης και του επαναπατρισμού».

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook