Παύλος Πολάκης: «Τι θα κάνετε για να μην κλείσουν υποκαταστήματα;» – Ερώτηση στη Βουλή για την Τράπεζα Πειραιώς στα Χανιά

παύλος-πολάκης-τι-θα-κάνετε-για-να-μην-1514823

Πιστός στη δέσμευση του απέναντι στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς του Νομού Χανίων, ο Π. Πολάκης και 13 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας ζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς του Νομού Χανίων».

Η εκδηλωμένη πρόθεση των συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων τους, αφορά και στο Νομό Χανίων όπου αν και απετράπει το άμεσο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κρατά σε εργασιακή επισφάλεια εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η διαρκής μείωση των τραπεζικών καταστημάτων σημαίνει πρώτα από όλα απώλεια θέσεων εργασίας. Οι Ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες διασώθηκαν με  συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού, θα έπρεπε να υπηρετούν πριν από όλα, τον πολίτη και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 Θέμα: Σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας ζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς του Νομού Χανίων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει σαφές ότι όλες οι συστημικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτων τους, μέσω και νέων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Το συγκεκριμένο θέμα, αφορά και στο Νομό Χανίων, όπου η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να προχωρήσει στο κλείσιμο δυο καταστημάτων μέσα στην πόλη των Χανίων, ενώ φημολογείται ότι θα προχωρήσει και στο κλείσιμο τριών ακόμα περιφερειακών καταστημάτων του Νομού, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 19/09/2022 ο  Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ.).

Η πρόθεση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, κινητοποίησε το Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ., ο οποίος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στην πόλη των Χανίων και οι οποίες οδήγησαν την Τράπεζα σε αναδίπλωση και ματαίωση της απόφασης της για κλείσιμο καταστημάτων στα Χανιά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εκδηλωμένη πολιτική της Τράπεζας Πειραιώς για μείωση των καταστημάτων, δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους του Νομού Χανίων, σε μια περίοδο μάλιστα που τα νοικοκυριά με δυσκολία ανταπεξέρχονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα.

Επειδή, οι Τράπεζες διασώθηκαν χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού, ο οποίος πλήρωσε τις συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τους με τον ιδρώτα του και κατά συνέπεια οφείλουν να υπηρετούν τον πολίτη και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Επειδή, το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά όσων δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες.

Επειδή, στον παρελθόν καταγγέλθηκαν μη αποδεκτές πρακτικές μέσω δυσμενών μεταθέσεων και απαξιωτικών συμπεριφορών προκειμένου οι υπάλληλοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελουσίας» εξόδου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να αποτραπεί το φημολογούμενο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στο Νομό Χανίων και να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας;
  2. Είστε διατεθειμένοι να υψώσετε θεσμικό ανάχωμα στη συνεχή συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και πραγματοποιώντας ελέγχους για τυχόν μη αποδεκτές πρακτικές εκ μέρους των Τραπεζών προκειμένου να οδηγηθεί μέρος του προσωπικού σε «εθελούσια» έξοδο; Αν ναι ποια είναι εκείνα τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook